Top News
375 prikaza

Senatori iz sjene utjecali su na likvidaciju Sulejmanija

Donald Trump
1/6
REUTERS
Sve ima veze s procesom opoziva kroz koji Trump navigava u sjeni iranske krize

Moje predviđanje kako će Islamska Republika Iran neizravno odgovoriti na ubojstvo generala Kasima Sulejmanija pokazalo se pogrešnim. Režim u Teheranu odlučio je da mora javno uzvratiti kako bi se smirilo domaće javno mišljenje. Ipak, ograničeni napadi dalekometnim projektilima na američke snage u Iraku, zapravo, smanjili su tenzije. Sve što se do sada dogodilo u ovoj krizi na granici je mirakula: izbjegnut  je otvoreni rat. Zasad. Između ostalog zahvaljujući čak i Trumpovoj suzdržanosti nakon raketnih udara iz Irana.

Ali nemojmo se uopće zanositi: status quo nije dugoročno održiv. Washington nastavlja s pritiskom dok se Islamska Republika bori s unutrašnjim problemima: uličnim nemirima i jakom otporu režimu ajatolaha. Posebno je šokantna ucjena Trumpove administracije uvođenjem carina na automobile proizvedene u Europi ako Francuska, Njemačka i Velika Britanija ne aktiviraju mehanizam za utvrđivanje kršenja nuklearnog sporazuma (JCPOA) iz 2015. nakon što je Iran objavio da se više neće pridržavati odredbi spomenutog ugovora. U konačnici, ta europska objava režimu u Teheranu mogla bi uistinu dovesti do poništenja nuklearnog sporazuma.

Donald Trump Impeachment Top News Ovako izgleda procedura za smjenu Donalda Trumpa

Europljani kažu da su pokrenuli mehanizam kao napor za snažnije uključivanje Irana u pregovore koji bi doveli do snažnijeg i jasnijeg nuklearnog sporazuma, koji bi onda bio prihvatljiv i za administraciju u  Washingtonu, a ne kao slom pred Trumpovom ucjenom.

Međutim, to je i utrka s vremenom. Kako prolaze dani, režim u Teheranu sve je bliži operativnoj sposobnosti uporabe nuklearnog oružja. Istodobno raste mogućnost snažnog preventivnog udara SAD-a ili Izraela na iranski nuklearni arsenal i prateću infrastrukturu.

Donald Trump navigava kroz iransku krizu u sjeni opoziva, impeachmenta. Njujorški Wall Street Journal piše da je u uskom privatnom krugu priznao kako je njegova odluka o likvidaciji iranskog generala Sulejmanija dijelom iznuđena zbog pritiska republikanskih senatora. Oni su mu potrebni da bi preživio postupak opoziva.

Donald Trump | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Vrlo je izvjesno da je mislio na senatora Lindseya Grahama (Južna Karolina), vodećeg eksponenta tvrdog pristupa prema Teheranu. Zanimljivo je kako iza opoziva kulisa traje napeto natjecanje za Trumpovu naklonost  između “jastreba” Grahama i senatora Randa Paula (Kentucky), “goluba” koji se opire bilo kakvoj vojnoj intervenciji u Iranu. Senator Paul, čini se, pokušava nadmašiti Grahama u naporima da osigura presudu u korist Trumpa u procesu koji ga čeka pred Senatom. Paul je usredotočen na napore da se zabrani pristup svjedocima. Što znači da bi se cijeli proces u Senatu sastojao samo od  dokaza koji su ranije izneseni u postupku opoziva pred Zastupničkim domom. 

Donald Trump Impeachment Top News Opoziv Trumpa: Što ga sad čeka?

Saveznike predsjednika Trumpa, naravno, užasava mogućnost eventualnog svjedočenja bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, Johna Boltona. On je tek nedavno pokazao interes da ispriča svoju stranu priče. Tvrdi se da je Bolton izravni svjedok Trumpove iznude ukrajinskog predsjednika kako bi Zelenski naredio istragu demokratskog predsjedničkoga kandidata Joea Bidena, najozbiljnijeg Trumpova suparnika.

To bi bio dovoljno jak razlog da Republikanci zaustave svjedočenja u Senatu. Dodatak misteriji je da Boltona prati glas snažnog zagovornika rušenja islamskog režima u Teheranu. Time se implicira da bivši bliski suradnik predsjednika nudi svoje svjedočenje kako bi predsjednika Trumpa natjerao na još drastičnije korake protiv iranskog režima.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS
Ranije sam najavio da je zbog republikanske većine u Senatu teško očekivati Trumpovu osudu i njegovo smjenjivanje. Zaista, za osuđujuću presudu Trumpu 20 senatora, Republikanaca, trebalo bi glasati sa svim Demokratima. Sad je izvjesno je da će se glavna bitka voditi o dopuštenju za uvođenje svjedoka u proces opoziva. Ako samo četvorica Republikanaca podrže prijedlog, on prolazi. Ishod glasovanja o osjetljivom pitanju svjedoka mogao bi utjecati na trajanje, ali i na, što je još važnije, konačni epilog postupka.
Opoziv i kriza zbog Irana koincidiraju s američkim predsjedničkim izborima.

Prvi su predizbori u Iowi već 3. veljače. Tri glavna demokratska kandidata za predsjednika - Elizabeth Warren, Amy Klobuchar i Bernie Sanders - neće biti u kampanji tijekom kritičnih tjedana. Sjedit će u Senatu kao članovi porote u postupku opoziva. Zbog toga bi mogla profitirati dva druga jaka kandidata: Joe Biden i Pete Buttgieg. Oni će biti u kampanji sve do samih izbora.

Donald Trump Ravno do dna! Top News Trump Ameriku vodi u propast, ali Amerikancima to ne smeta

Osam dana nakon Iowe slijede predizbori u New Hampshireu. Tradicija kaže da oni kandidati s dobrim rezultatima iz ta dva predizborna nadmetanja dobiju značajan zamah. Politički znalci nagađaju kako bi se ove godine moglo dogoditi da nijedan kandidat ne stekne značajnu prednost. Onda bi se protukandidat Trumpu izabrao pregovorima različitih frakcija na lipanjskom zasjedanju Nacionalne konvencije Demokratske stranke u Wisconsinu. Milijarder i bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg, koji ima na raspolaganju ogromna sredstva za kupnju političkih oglasa, mogao bi postati ključni igrač na konvenciji. O tome drugi put.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.