Top News
1561 prikaza

Mutan lik: On je Trumpov čovjek za prljavi posao

Rudy Giuliani
1/4
REUTERS
Čovjek u središtu megaskandala predsjednika Trumpa oko Ukrajine i opoziva njegov je dugogodišnji intimus i bivši gradonačelnik najvećeg grada u SAD-u

Proces opoziva Donalda Trumpa napokon je pokrenut. Podrška među američkim glasačima za čitav proces skočila je na pedesetak posto, ali cijelo vrijeme ga jedan čovjek brani na sve moguće i nemoguće načine. Bivši gradonačelnik New Yorka, Rudolph W. Giuliani, dobio je poziv za svjedočenje pred Zastupničkim domom američkog parlamenta i, prema svemu sudeći, on će se svjedočiti o svemu što je radio za Trumpa dok je ovaj pokušavao natjerati Ukrajince da istraže moguću korumpiranost Huntera Bidena, sina Joea Bidena.

“Naša istraga uključuje i vjerodostojnih optužbi da ste radili kao predstavnik predsjednika u pokušajima ostvarivanja njegovih osobnih političkih interesa zloupotrebom utjecaja Ureda predsjednika”, stoji u pozivu Giulianiju, osobnom Trumpovu odvjetniku i predstavniku u Ukrajini. Iza pravnog jezika stoji zapravo kompleksna priča o utjecaju, ucjeni i gradonačelniku milijunskog velegrada koji postaje Trumpova produžena ruka.

Melania Trump Prva dama Top News Melania Trump non stop radi - ali nitko ne zna što!?

Ali vratimo se malo u povijest. Giuliani je vrhunski pravni stručnjak, najpoznatiji po obračunu s talijanskom mafijom tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tadašnji mediji nazivali su taj proces “slučaj svih slučajeva” i “najvažniji napad na infrastrukturu organiziranoga kriminala od hvatanja čikaške mafije 1943. godine”. Postoje razne priče da je mafija čak i nudila ogroman novac za Rudyjevo ubojstvo.

Ali i tad su Giulianija pratile optužbe da istragama i tužbama pristupa iz političkog kuta, sve kako bi bildao svoj imidž u javnosti za kasniju političku karijeru. Nećemo reći da su te priče bile potpuno neutemeljene zato što se kandidirao za gradonačelnika New Yorka 1989. godine, nedugo nakon što je otišao s pozicije državnog tužitelja. Izgubio je za samo 47.080 glasova.

Četiri godine kasnije je preuzeo tu utjecajnu dužnost i prekinuo tridesetak godina dugu vladavinu Demokrata u New Yorku. A vladavina najvećim gradom u Sjedinjenim Američkim Državama bila je doista neobična. Iako nominalno republikanac, uveo je brojne liberalne zakone. Možda i najočitiji primjer svega je njegovo uvođenje jednakih beneficija za istospolne brakove svih zaposlenika i dužnosnika u gradu New Yorku.

Rudy Giuliani | Author: REUTERS REUTERS
Na mjestu gradonačelnika vodio je i spašavanje preživjelih nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine. Gotovo osamdeset posto njegovih sugrađana ga je podržavalo što je bio ogroman skok s nešto manje od 40% godinu dana ranije. 

Zbog ograničenja broja mandata, gradonačelnik New Yorka može odraditi samo dva uzastopna mandata, Giulianija je naslijedio Michael Bloomberg. Kasnije je Giuliani u nekoliko navrata pokušao dobiti kakvu višu poziciju, ali na kraju se našao u privatnom odvjetničkom biznisu gdje je zaradio desetke milijuna dolara.

Trumpovu predsjedničku kampanju podržavao je od samog početka, kako javno, tako i privatno. Naime, i dalje ga prate optužbe da je iz newyorškog ureda FBI-a dobivao povjerljive informacije o Hillary Clinton prije predsjedničkih izbora 2016. godine.

Sada bi mu to dugogodišnje prijateljstvo s Trumpom moglo donijeti i opake kazne. Posebno je zanimljivo da se tek sada raspravlja o Giulianiju i njegovom poslu u Ukrajini tek nakon što se ispostavilo da je Trump praktički ucjenjivao Ukrajince. Obustavio je isplatu nekih 400 milijuna dolara pomoći, iako su sve druge grane vlasti odobrile to trošenje novca. 

Cordelia Scaife May Cordelia May Top News Sve svoje milijarde je dala da se migrante ne pusti u zemlju

U svibnju ove godine Giuliani je otvoreno rekao da putuje na istok Europe kako bi porazgovarao s Vladimirom Zelenskim, novoizabranim ukrajinskim predsjednikom, oko nekih ranijih istraga. 

New York Times ovih dana podsjeća da je prijašnji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pokušavao na sve načine sačuvati svoj utjecaj i fotelju, pa se čak okrenuo i Trumpu u nadi da će mu ovaj pomoći. Ožujak ove godine donio je napredak u dvije tangencijalno povezane istrage. Prva je ponovno otvaranje procesa protiv oligarha koji je zaposlio sina Joea Bidena, a tu je važno napomenuti da je isti tužitelj ranije zaključio da je sve čisto.

Druga istraga ticala se objave informacija u medijima koji su naštetile Trumpovoj kampanji za predsjednika 2016. godine. Porošenko je izbore izgubio, a da bi osigurali kontinuitet istraga, Trump i Giuliani su krenuli u malo direktniji napad.

Giuliani je otvoreno rekao: “Ne petljamo se u izbore, petljamo se u istragu i to je naše pravo. Tu ništa nije protuzakonitu. Netko može reći da nije dolično, ali ovo nije službena američka vanjska politika. Tražim od njih (Ukrajinaca) da nastave istragu koja je već u tijeku dok im drugi govore da prestanu. Dat ću im razloge zašto ne bi trebali prestati jer će informacije biti od velike koristi mom klijentu, a možda će biti od koristi i mojoj državi.”

Rudy Giuliani | Author: REUTERS REUTERS
Tvrdio je da ga Trump u potpunosti podržava, razbacivao se floskulama o važnosti borbe protiv korupcije, što neopisivo podsjeća na naše političare i izjave “neka institucije rade svoj posao”, a cijelo vrijeme je praktički ucjenjivao cijelu državu samo kako bi Trump skupio kompromitirajuće informacije o Bidenu. Daleko od toga da raniji američki predsjednici nisu ucjenjivali, često i puno žešće, neke druge državne vođe, ali ovo je prvi zabilježeni slučaj da je vođa najmoćnije države svijeta upregnuo moćnu američku aparaturu kako bi pomogao sam sebi. Nixon je imao svoj Watergate, ali to je bila relativno lokalna stvar. 

Sada kad se raspetljava klupko Trumpovih ucjena, a sve je očitije da je upravo Giuliani bio glavni operativac, pitanje je kako će američki parlament odgovoriti na ovu aferu. Kako će zaustaviti nekog budućeg Trumpa od zlouporabe moći SAD-a?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.