Top News
15829 prikaza

Šešelj poludio: Znam gdje je novac od otmice Breninog sina

Lepa Brena
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Šešelj najteže optužuje ljude iz vlade Đinđića, i na kraju - gle čuda - traži novo suđenje Legiji, ubojici premijera iz 2003.

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj optužio je bivšeg ministra unutarnjih poslova Dušana Mihajlovića i bivšeg vicepremijera Srbije Čedomira Jovanovića da su svojedobno naredili ubojstva dvojice pripadnika "Zemunskog klana", čak da su umiješani u otmicu sina Lepe Brene.

Sve to navodi bulevarski dnevnik "Alo!" u broju od četvrtka 6. lipnja 2019., a zanimljivo je da su oba prozvana, i Mihajlović koji je bio u Liberalima Srbije i Jovanović koji je bio u LDP-u, u vladi imali mandate u doba premijera Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu 2003. Odnosno, ekstremni nacionalist koji je nebrojeno puta dokazano "farbao istinu", optužuje ljude koji su od Srbije s Đinđićem pokušali napraviti građansku demokratsku republiku, zbog čega je premijer Srbije Zoran Đinđić na kraju i ubijen u atentatu. 

Aleksandar i Vojislav šešelj Spojili mu žice Top News Šešelj prolupao: 'Ameri me prate preko pacemakera'

"Mihajlović i Jovanović su naredili likvidaciju Šiptara i Kuma kako se ne bi otkrile njihove kriminalne veze sa 'zemuncima'. Htjeli su prikriti to da su dijelili novac od trgovine drogom, a između ostalog i novac od otmice sina Lepe Brene", rekao je Šešelj za "Alo!".

Predsjednik SRS-a kaže da su dvojicu tipova iz "klana" vlasti prvo uhitile.

"Šiptara i Kuma su uhvatili žive, a onda mučili, pretukli i saslušavali u stanu policije u Ulici 29. novembra. Rodoljub Milović, zvan 'general Papaja', osobno je ubio Šiptara. Priča da su ubijeni u Meljaku samo je prikrivanje stvari od javnosti", prenio je "Alo!" riječi Šešelja, uz opasku da je "kategoričan Šešelj".

Čedu Jovanovića optužio je potom i da je naredio da se kuća "zemunaca" u Šilerovoj ulici sruši kako bi se uništio svaki trag da su tamo dolazili ljudi iz tadašnjih političkih krugova na vlasti.

"Željeli su sakriti tko je sve tamo dolazio i ukloniti sve snimke na kojima se to vidi. Kad su je minirali i sravnili sa zemljom, razbijali su još kamen po kamen da niti slučajno ne ostave ništa što bi ih moglo ocrniti", prenosi dalje "Alo!" Šešelja.

On je otišao i dalje, rekao je da ubojstvo premijera Zorana Đinđića "vodi u smjeru Engleske".

Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)

"Strani faktor igra ulogu u ubojstvu Zorana Đinđića, a onda su Zvezdana Jovanovića prisilili da prizna ubojstvo. Prije toga su ga tukli, mučili i prijetili mu ubojstvom obitelji, pa je pristao potpisati priznanje. To mi je rekao u zatvoru kad sam ga posjetio. Potom su se sjetili da su ga saslušavali bez odvjetnika, zbog čega su brže, bolje pronašli Vesnu Radomirović koja je potpisala da je prisustvovala saslušanju. Kasnije su uhitili Milorada Ulemeka Legiju i montirali proces", pričao je dalje Šešelj za kojega "Alo!" jednu od fotografija u članku potpisuje s "bez dlake na jeziku".

Tu "Alo!" očito dolazi do razloga zašto je Šešelj uopće krenuo u ovakve izjave: "On (Šešelj) smatra da obavezno treba održati novo suđenje Zvezdanu Jovanoviću, Miloradu Ulemeku i drugima."

"Pošto je iznuđeno priznanje Zvezdana i krivotvoreno prisustvovanje njegove odvjetnice na saslušanju, a sudila je Nata Mesarović, koja nije niti bila sutkinja Specijalnog suda, treba poništiti suđenje za ubojstvo Đinđića. Na novom suđenju generalu Papaji treba dati status svjedoka-suradnika i ponuditi mu nagodbu u zamjenu da kaže istinu. Suditi treba Mihajloviću, Čedi i ostalim krivcima", citirao je list Šešelja.

Od prozvanih "Alo!" je za komentar citirao samo Rodoljuba Milovića: "Neka gospodin Šešelj, ako ga uopće mogu tako nazvati, podnese kaznenu prijavu protiv mene ako ima obraza i hrabrosti, pa onda da se vidimo na sudu."

Posjet Vladimira Putina Beogradu, siječanj 2019., s njim su Irinej i Aleksandar Vučić 'Zaskočio sam ga' Top News Šešelj: Zbog Putina pet sati nisam išao na WC

Osim toga, rekao je, ne komentira glupe izjave. "Alo!" je zato za komentar zvao i odvjetnika Tomu Filu koji je ponovio Šešeljevu tezu da su Šiptar i Kum ušutkani.

"Sumnjam da su uhićeni i kada su zaprijetili da će o svemu progovoriti, da su ih ubili. Kompleks u Šilerovoj ulici je srušen kako se ne bi došlo do snimki onih političara koji su tamo dolazili. Zašto nisu srušili kuću Legiji? Zato što on nije čuvao materijale kojima bi ucjenjivao političare koji su mu dolazili u goste. A u Šilerovoj su imali kompromitirajuće snimke i dokumentaciju. Zemunski klan je šurovao s vođama demokrata i prije ubojstva Đinđića, još dok su bili u opoziciji", kazao je odvjetnik za "Alo!".

Tu se dolazi do logičnih motiva Šešelja za ovakve istupe. Express je prije osam mjeseci prenio objašnjenje srbijanskog "Blica" zašto se Vučić nikada neće riješiti Šešelja. Odnosno, tako dugo dok je Vučić na vlasti, Šešeljev "mali od kužine" iz doba ratnog klanja u 90-ima, zašto se Šešelja posljedično neće riješiti niti Srbija. Još devedesetih Šešelj se dokazao kao konstruktivna opozicija ili omiljeni opozicijski političar.

"Uvijek je dobro kad ste na vlasti imati rezervnu štaku ili obrambeno oružje u redovima opozicije u borbi protiv prave opozicije. Sam Šešelj je u Haagu napominjao da mu se sudi za huškanje, a ne po zapovjednoj ili izvršnoj odgovornosti i postavio pitanje zašto se onda ne sudi i njegovim suradnicima. Ispada da je lider radikala odležao za svu ratnu retoriku i radikala i socijalista", objašnjavao je novinar i politolog Cvijetin Milivojević.

1/7

Analitičar Boban Stojanović vidi dva razloga zašto SNS trpi vođu radikala: "Jedan je da dobar dio glasačkog tijela SNS-a voli slušati Šešelja i to kad priča o devedesetim i ratnim zločinima i zločincima. S druge strane, takav Šešelj je argument i u odnosu prema EU jer 'ako oni nisu na vlasti, vratit će se radikali'. Također, Šešelj je pogodan i kada treba izazvati incident u regiji, ali i u unutrašnjoj politici. On se često ponaša kao da je dio vladajuće koalicije, ali kad napravi incident, onda se vlast pretvara da je on opozicija".

Milivojević naglašava da je Šešelj ozbiljan političar iako se pretvara kao da je nekom reality showu ili klaun. "On je svjestan da taj val podrške može lako vratiti sa SNS-a na SRS. Zbog toga svjesno napada koalicijske partnere naprednjaka i koristi pruženu priliku da se promovira u režimskim medijima. Dok god je Šešelj negdje oko izbornog praga, bit će pogodan naprednjacima, ali postavlja se pitanje što će biti kada vlast iziđe u javnost sa svojim planom za Kosovo", pita se Milivojević.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.