Top News
4369 prikaza

Skandalozni sin kraljevske obitelji povezan s pedofilima

Princ Andrew, vojvoda od Yorka
1/8
Press Association/PIXSELL
On je jedan od mnogih bogatih i moćnih ljudi koji su upleteni u jedan od najvećih pedofilskih skandala zadnji nekoliko desetljeća

Ovih dana princ Andrew, sin britanske kraljice Elizabete II, i vojvoda od Yorka, morao je pred TV kamerama odgovarati na niz neugodnih pitanja. Kao što je poznato, on je jedan od poznatijih prijatelja danas pokojnog Jeffreyja Epsteina, koji je skončao proljetos u newyorškom saveznom zatvoru, pod optužbom da je priređivao pedofilske orgije. Iako je Epstein izvršio samoubojstvo, okolnosti njegove smrti su i dalje nejasne.

Sve to dodatno je usmjerilo interes javnosti prema kraljičinom sinu i osmom u redu za britansku krunu. U ekskluzivnom televizijskom intervjuu za BBC u Buckinghamskoj palači koji se emitirao u Velikoj Britaniji 16. studenog 2019., sina kraljice Elizabete ispitivalo se o njegovoj vezi s Epsteinom i optužbama koje je iznijela jedna od žrtava - da je princ Andrew imao s njom seksualne odnose kad je njoj bilo tek 17 godina, piše magazin Time.

Kraljevska obitelj KRALJEVSKE FINANCIJE Life Kako zarađuju? Ne rade, ali novac dolazi sa svih strana

Iako nije prvi put da se Andrew suočio s kontroverzom, no ovaj put optužbe su mnogo ozbiljnije. Evo što treba znati o princu Andrewu i njegovim vezama sa zloglasnim Epsteinom.

Tko je obitelj princa Andrewa?

Sada 59-godišnji princ, treće je dijete i drugi sin kraljice Elizabete II i princa Filipa. Godine 1986. oženio se za Sarah Ferguson, koja potječe iz dobro povezane obitelji, a novinari i javnost su je u početku jako voljeli zbog njezinog zabavnog i odvažnog karaktera. Par je imao dvije kćeri, princezu Beatrice rođenu 1988. i princezu Eugenie, koja se rodila 1990.. Brak Sarah i Andrewa raspao se 1996. godine.

Javno mnijenje počelo se okretati protiv Sarah Fergusona nakon niza incidenata, uključujući i tajnu snimku kojom su ju uhvatili kako 2010. godine traži od novinara 500.000 funti da bi im omogućila kontakt s bivšim mužem Andrewom. Godine 2011. otkriveno je da je Ferguson uzela 15.000 dolara od Epsteina da otplati svoje dugove. Vojvotkinja je, u jeku afere, svom bivšem suprugu pružila podršku.

"Andrew je pravi gospodin i nepokolebljivo drži ne samo do svoje dužnosti, nego i do svoje ljubaznosti i dobrote."

Princ Andrew, vojvoda od Yorka | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Kao što je tradicija mnogih muških članova kraljevske obitelji, i Andrew je imao uspješnu vojnu karijeru. Pridružio se Kraljevskoj mornarici 1979. Bio je i pilot u Falklandskom ratu, gdje je sudjelovao u misijama od travnja do rujna 1982. godine. Od 2015. godine obnašao je dužnost viceadmirala.

Andrew je također kancelar na Sveučilištu Huddersfield, čiji je studentski savez lobirao da ga se ukloni zbog njegovih veza s Epsteinom, a također je aktivno uključen, ili je zaštitno lice nekoliko dobrotvornih organizacija i udruga.

Je li princ Andrew i prije bio povezan s kontroverzama?

Princu Andrewu kontroverze nisu ništa nova. Zbog svojih postupaka nekoliko je puta bio pod istragom, uključujući i njegove prošle susrete sa Saifom, sinom libijskog diktatora Moamera Gadafija. Također imao je bliske veze s Timurom Kulibajevim, zetom tadašnjeg predsjednika Kazahstana koji je kupio jedno od prinčevih imanja za tri milijuna funti više nego je princ za imanje tražio. U Buckinghamskoj palači primio je i Zine al-Abidine ben Alija, zeta svrgnutog tuniskog predsjednika.

Andrew se 2011. godine istaknuo kao britanski "specijalni predstavnik" za trgovinu i investicije usred sve većih kritika zbog svog odnosa s Jeffreyjem Epsteinom. On je tu funkciju obavljao od 2001. godine, s ciljem da promovira trgovinske interese Velike Britanije u inozemstvu.

Kraljevska obitelj Spletkaroši Life Insajder otkrio crnu stranu kraljevske obitelji

Zbog brojnih putovanja i iznimno visokih putnih troškova koje je nabio obavljajući ovu dužnost, žestoko su ga kritizirali. A Andrew je dobar dio troškova spiskao na putovanja u SAD gdje se često družio s Epsteinom. Zbog potrošenog novca zaradio je i nadimak "Air Miles Andy." Tijekom intervjua za BBC, Andrew je pokušao razbiti sliku o sebi kao o 'princu partijaneru' kako su ga mediji često prikazivali u javnosti.

"Nikad nisam osjećao potrebu za zabavom. Putovanja Epsteinu sigurno nisu bila motivirana zabavama. Apsolutno ne", rekao je novinarima.

Za što se sve tereti princa Andrewa?

Virginia Giuffre koja se ponekad predstavlja i kao Virginia Roberts, tvrdila je da ju je Epstein "natjerao" nekoliko puta na seks s njim. Giuffre je rekla da je imala u tri navrata seks s princom, za kojeg je rekla da ga je zvala "Andy". Opisala je detaljno pred saveznim sudom na Floridi, uključujući i interijer londonske kuće Epsteinove bivše djevojke i dugogodišnje prijateljice, milijarderke Ghislaine Maxwell. Također, svjedokinja je detaljno opisala i Epsteinov dvorac u New Yorku, u kojem je bila 2001. godine, kad je imala 17.

Princ Andrew, vojvoda od Yorka | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Poznata fotografija prikazuje nasmijanog Andrewa koji lijevom rukom grli Virginiju Giuffre oko struka. Giuffre je u sudskim spisima tvrdila da je ta fotografija snimljena u domu Ghislaine Maxwell u Londonu, malo prije no što je prvi put imala intimne odnose s Andrewom.

Maxwellica je dugi niz godina bila vrlo poznata i važna osoba u britanskom društvenom životu.

Andrew je više puta negirao navode Virginie Giuffre, rekavši da nije imao s njom ništa i da se uopće ne sjeća da ju je susreo.

Andrew je samo jedan od mnogih bogatih i moćnih muškaraca za koje je Giuffre rekla da je imala seks na preporuku Epsteina ili Maxwellice, no svi su ju demantirali.

Epsteinova smrt učinkovito je okončala njegov kazneni progon, ali njegove navodne žrtve pozvale su tužitelje da nastave istragu potencijalnih sudionika.

Kako je princ Andrew reagirao na optužbe?

Reagirajući na optužbe Virginie Giuffre, Andrew je u razgovoru za BBC, sve porekao.

"Ne sjećam se da sam se ikad susreo s ovom damom", rekao je u kamere.

Virginia je tvrdila da je to bilo 10. ožujka 2001. godine, a Andrew je pokazao da ima zavidnu memoriju jer je rekao da je taj dan bio s jednom od kćeri u popularnoj pizzeriji na dječjoj zabavi, i da je bio na dopustu iz Kraljevske mornarice.

Ali ni Giuffre nije bila loša. Precizno je opisala kako se sjeća da se te noći Andrew 'obilno znojio dok su plesali u noćnom klubu'.

Andrew je odgovorio da je u to vrijeme bilo nemoguće da se znoji jer je bio 'predoziran adrenalinom zbog Falklandskog rata kad je preživio pucnjavu'.

Princeza Diana Iza zidina Life Skriveni detalji kaosa sa sprovoda princeze Diane

Što se tiče zajedničke fotografije s Virginiom Giuffre, vojvoda to nije mogao objasniti te je rekao da nema pojma kad je snimljena ta fotografija.

Andrew je rekao da, iako se ne može utvrditi je li fotografija lažna, ne vjeruje da je snimljena u Londonu zbog odjeće koju je nosio, a potkrijepio je svoju istinu tvrdnjom da "javno pokazivanje ljubavi nije nešto što on radi."

Odgovarajući na navode Virginie Giuffre, sve je opovrgnuo – i da je imao s njom seks u New Yorku u Epsteinovom dvorcu, kao i na Epsteinovom privatnom otoku.

Andrew je također negirao da je bio prisutan na tim lokacijama u vrijeme koje je navela svjedokinja.

"Pročitao sam to opet i iznova, pa još jednom i još jednom, razmišljao puno puta o tome, ali ništa. Ništa od toga nije se dogodilo", rekao je Andrew.

Andrew je također rekao da do 2006. godine, kada je bio izdan nalog za Epsteinovo, nije imao pojma o tvrdnjama da je Epstein umiješan u podvođenje mladih djevojaka.

"U to vrijeme meni, niti bilo kome drugom, nije bilo ni približno sumnjivo da se time bavi. Sigurno kad sam ga vidio u SAD-u ili kad sam boravio u njegovim kućama u SAD-u, nije postojalo apsolutno nikakvih naznaka", odgovorio je Andrew. Upitan da li bi bio voljan svjedočiti pod zakonskom zakletvom, Andrew je rekao da će biti dužan to učiniti kad se za to stvore okolnostima. "Za mene vrijede zakoni kao i za sve druge", rekao je.

Što povezuje Andrewa i Jeffreyja Epsteina?

Prema Andrewu, Epsteina je upoznao 1999. godine preko zajedničke prijateljice Ghislaine Maxwell. Nju poznaje još od studentskih dana. Andrew kaže da je Epsteina vidio u prosjeku dva puta godišnje, a ako mu je i odlazio u posjetu u Ameriku, to je bila njegova dužnost kao predstavnika Velike Britanije za međunarodnu trgovinu. Epstein bi mu ponudio da boravi u njegovoj kući.

Princ Andrew, vojvoda od Yorka | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Andrew je također potvrdio da je putovao privatnim Epsteinovim avionom, te da ga je posjetio na njegovom privatnom otoku u Palm Beachu na Floridi, te da je dolazio i u Maxwelličinu kuću u Londonu u elitnom kvartu Belgravia.

Andrew je pozvao Maxwellicu i Epsteina na zabavu koju je u lipnju 2000. godine organizirala kraljica Elizabeta u dvorcu Windsor, na proslavu kojom su se slavila četiri rođendana u kraljevskoj obitelji. Par je iste godine također pozvan na lovački vikend u Sandringham House, jednu od kraljičinih seoskih kuća, a tu su slavili rođendan Ghislaine Maxwell.

U svibnju 2006., izdan je nalog za uhićenje Epsteina zbog seksualnog napastovanja maloljetnice. Dva mjeseca kasnije, u srpnju – Epstein je došao na proslavu 18. rođendana Andrewove kćeri Beatrice u dvorcu Windsor. Tijekom BBC-jevog intervjua, Andrew je rekao da je pozvao Ghislaine Maxwell na ovaj događaj i da je Epstein došao kao njen 'plus-jedan' – odnosno da ga je ona dovela kao svoju pratnju.

Andrew je također rekao da u trenutku slanja pozivnica za kćerkin rođendan, nije bio upoznat s činjenicom da je protiv Epsteina izdan nalog za uhićenje u SAD-u.

Što je princ Andrew rekao o svom prijateljstvu s Epsteinom?

"Bili smo prijatelji zbog drugih ljudi, ali isto tako bi bilo jako teško reći da smo bili vrlo bliski prijatelji. Ali imao je izvrsnu sposobnost da spaja izvrsne ljude – to se dobro sjećam. Odlazak na večeru s njim značio je da ćete upoznati akademike, političare, ljude iz Ujedinjenih naroda. Bila je to kozmopolitska skupina – opisao bih to kao eminentni ljudi Amerike", ", rekao je princ Andrew u intervjuu za BBC.

Giuffre je, kako piše u sudskim dokumentima, optužila Maxwellicu da se ponaša kao Epsteinova 'madam' i 'sudionica'. U tim je dokumentima Giuffre tvrdila da je Maxwell bila "jedna od glavnih žena" koju je Epstein koristio "da nabavi maloljetne djevojke za seksualne aktivnosti".

Maxwell je negirala njezine optužbe i uzvratila protutužbom.

Kraljevska obitelj i pravila ponašanja KRALJEVSKI STOL Life Bivši kuhar otkrio bizarne tajne kraljevske obitelji

Andrew je rekao da je prekinuo kontakt s Epsteinom nakon što je postao svjestan da je Epstein bio pod istragom 2006. godine, i kaže da nije bio u vezi s bankarom do 2010. U prosincu 2010., nekoliko mjeseci nakon puštanja Epsteina iz 13-mjesečnog zatvora, Andrew je boravio s njim u njegovoj kući u New Yorku.

"Otišao sam tamo s jedinom svrhom da mu kažem da bi, budući da je osuđen, bilo neprimjereno da me viđaju u njegovom društvu", rekao je Andrew.

Rekao je da je tijekom ove posjete samo Epsteina vidio na večeri, šetnji parkom tijekom koje su se njih dvojica zajedno fotografirali i slučajno se sretali u hodnicima Epsteinove kuće.

Andrew je rekao da su se tijekom šetnje Central Parkom dogovorili da se neće više družiti niti od tog dana imati bilo kakve kontakte.

Ubrzo nakon što su se te slike pojavile, Giuffre je dala intervju u kojem je navodno Andrew imao s njom seks. Kad su ga pitali žali li zbog tog putovanja u New York, Andrew je rekao da žali. Ali, kako je rekao, ne žali zbog prijateljstva s Epsteinom.

"Ipak ne, jer su poznanstva koja sam stekao, kao i poslovni kontakti koje sam dobio družeći se s njim, bili vrlo korisni."

Andrew je rekao da mu je vijest o Epsteinovoj smrti bila veliki šok.

Kako je reagirala Virginia Giuffre?

Giuffre je u izjavi rekla da je poricanje Buckinghamske palače da je Andrew imao bilo kakav seksualni kontakt s njom 'lažno i štetno'.

"S obzirom na ono što zna i vidi, nadala sam se da će on jednostavno sve priznati i reći istinu o svemu", rekla je, prema sudskim dokumentima.

Giuffre je ponovila svoje stajalište početkom ove godine kada je javno rekla za Andrewa da 'točno zna što je učinio i da će se to rasvijetliti'.

Odvjetnici koji su zastupali Giuffre u ponedjeljak nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Što dalje?

Intervju vojvode izazvao je žestoke reakcije promatrača i komentatora u Velikoj Britaniji i SAD-u, a jedan od njih nazvao je ovaj intervju i prinčev nastup 'ne baš sudarom automobila, nego sudarom tegljača'.

U intervjuu, Andrew je rekao da će nastaviti raditi sa svojim odabranim dobrotvornim udrugama. Međutim, već su se pojavili apeli da udruge prekinu svaku suradnju s njim.

Odvjetnici koji u Americi zastupaju Epsteinove žrtve također su oštro kritizirali intervju, pri čemu ga je jedan čak pozvao da pred FBI-em svjedoči o svojoj umiješanosti u Epsteinov skandal.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 18:46 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site