Top News
26685 prikaza

Škorini žetončići: Ovo bi mogli biti prebjezi u HDZ i SDP

POOL
Parlamentarni izbori u nedjelju, 5. srpnja, mogli bi se, zbog svih okolnosti, prometnuti u najveći politički cirkus ikad u Hrvatskoj. Nije baš smiješno

Nakon svih anketa koje su ovaj tjedan izašle sa svojim prognozama jasno je da će izborna utrka biti tijesna i da će od ponedjeljka, 6. srpnja, početi prava trgovina mandatima. Neizvjesne izbore gledali smo već 2015. godine, kad je Most odlučivao o mandataru i sastavljanju Vlade. Sad bi se to, tako barem kažu ankete, trebalo ponoviti s Domovinskim pokretom Miroslava Škore. Najoptimističnije ankete prognoziraju Škori 22 mandata, što je tri više nego što je prije pet godina osvojio Most. 

S obzirom na to da je Škoro tijekom gostovanja u emisiji 24sata kod Borisa Rašete izjavio kako nikad nije rekao da ne bi s HDZ-om koalirao, jasno daje do znanja s kim će Domovinski pokret pregovarati o sastavljanju Vlade. 

Zagreb: Zekanović i Tomašić traže blokadu pregovora sa Srbijom o ulasku u EU Konzervativac Top News Tko je Zekanović koji bi Pupovca potjerao na traktoru?

No ono što s pravom muči HDZ jest Škorin uvjet da Andrej Plenković ne može biti premijer. Gadan uvjet, reći će u HDZ-u, na koji Plenković nikad, uvjeravaju nas potom, neće pristati. Naime, s obzirom na to da je već poznata epizoda kako je neslavno završio Tomislav Karamarko, koji je popustio Mostu i pristao na “nestranačkog premijera” pa potom stjeran u ropotarnicu političke povijesti, takvo što Plenković ne planira ponoviti. 

Politički mudriji od Karamarka, Plenković je spreman i za ponovljene izbore na jesen jer je svjestan da su, ako popusti u tom uvjetu Škori, njegova budućnost u HDZ-u, kao i autoritet, upitni. No pitanje je, dakako, je li taj uvjet samo Škorina gluma prije izbora i bi li zaista riskirao ulazak u Vladu i dobivanje nekoliko ministarstava samo zbog tog uvjeta. To ćemo znati tek nakon izborne noći, no pitanje je kako će financijaši Domovinskog pokreta reagirati na mogućnost ponovljenih izbora. 

Znajući sve to, HDZ, kažu nam sugovornici iz te stranke, imaju plan - dovući k sebi nove “žetončiće” iz redova Domovinskog pokreta. I to smo, naime, već gledali 2015., kad je tijekom dugotrajnih i mukotrpnih pregovara Mosta s HDZ-om i SDP-om otpalo njih četvero podržavatelja te stranke koji su dobili mandate - Drago Prgomet i njemu bliske dvije kandidatkinje s liste te Stipe Petrina. Prgomet je, potom, osnovao i klub u Saboru i stranku HRID, no nakon dolaska Plenkovića na čelo HDZ-a vratio se u tu stranku.

 | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Što se tiče kandidata na listama Domovinskog pokreta koji bi mogli prebjeći HDZ-u spominju se za sada dva imena - Hrvoje Zekanović i Željko Glasnović. Iako su oni tvrda desnica, navodno im, tako kažu dobro upućeni sugovornici, nije strano biti uz HDZ, pa makar i Plenkovićev. Sjetimo se samo izvanrednih izbora 2016., kad je Hrvoje Zekanović izabran u Sabor na HDZ-ovoj listi. 

O tome je krajem prošle godine govorio i Andrej Plenković: 

“Zekanović je izabran na listi HDZ-a i još jedan koji je mojom greškom tamo došao na preporuku nekih drugih. On bi se trebao zahvaliti meni kao predsjedniku HDZ-a što smo ga stavili na listu u 9. izbornoj jedinici, gdje je dobio određeni broj glasova, ali je bio tisućama glasova ispod praga koji bi ga kvalificirao da po preferencijalnim glasovima uđe u Sabor, i on to vrlo dobro zna. Budući da je on naš prijatelj iz vremena 2016…”, a potom je Zekanović u tjednu prije izbora naglasio kako je bio na listi HDZ-a te da će sad ući u Sabor sa svojom strankom. 

“Dokazat ću da se mogu boriti na taj način, a mogu dodati kako je moj otac, za razliku od Plenkovića, stvarao HDZ”, rekao je Zekanović te ponovio da je spreman na razgovore s HDZ-om, ali ne i s Plenkovićevim HDZ-om. No naši sugovornici iz HDZ-a bliski desnoj struji kažu nam da se Zekanovićev uvjet koji se odnosi na Plenkovića može promijeniti nakon izbora. 

Ružica Vukovac Ružica Vukovac Top News Bivša zvijezda Mosta: 'U Saboru sam bila najnesretnija žena'

“Čujte, sa Zekanovićem je sve moguće, samo meni se sve to čini nemogućim jer, ako Zekanović i Glasnović prebjegnu HDZ-u, tad ispadaju iz igre tri zastupnika SDSS-a, koji nipošto ne bi s takvima sjedili za istim stolom. Isto misle i Zekanović i Glasnović. Zato sumnjam da će se to dogoditi, a opet politika je umijeće nemogućeg, pa možemo svašta gledati nakon nedjelje”, kaže nam sugovornik iz HDZ-a. 

S druge strane, HDZ-u bi više odgovaralo da im iz Domovinskog pokreta prijeđu oni umjereniji, poput Lazara Grujića iz Stranke umirovljenika, koji ima velikih izgleda ući u Sabor jer je drugi na listi u sedmoj izbornoj jedinici. Grujić je svojedobno već surađivao s HDZ-om, u vremenu Jadranke Kosor, no čini se da je ipak bliži SDP-u jer je podržao Ivu Josipoviću, a potom i Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima.

 | Author: Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL Kristina Štedul Fabac/ PIXSELL
Zbog toga se Grujića prije povezuje s prebjegom Restart koaliciji ako budu relativni pobjednici izbora nego HDZ-u. Navodno je Restartu bliži i Nenad Matić, kojeg je, baš kao i Grujića, Škoro stavio na ulazno mjesto na listi. Matić je, sjetimo se, bio član HSS-a, a potom je osnovao svoju Zelenu listu. Sad ga, evo, kod Škore. 

- Matić je često mijenjao saveznike, pa je tako jedno vrijeme bio u koaliciji s Bandićem, pa je dobio i posao u gradskom poduzeću Robni terminali. On može sa svima - govori nam sugovornik upućen u situaciju s Matićem. 

Govori se još i o mogućem prebjegu Igora Peternela, ali ne k HDZ-u nego upravo Restart koaliciji. On je, naime, već bio u SDP-u, a potom je završio kod Škore, ali upravo zato naši sugovornici smatraju da ih ne bi iznenadio njegov bijeg k Bernardiću. Spominje se i ime Ružice Vukovac, koja je nekad bila članica Mosta, a sad je kod Škore. No za nju nam sugovornici kažu da je ipak bliža HDZ-u.

Hrvoje Zekanović, Ruža Tomašić, Ladislav Ilčić A oni sveci!? Top News Nacionalistima će Srbi i pederi uvijek biti krivi za nešto

Lista Domovinskog pokreta heterogena je karaktera, baš kao što je svojedobno bio i Most. Upravo zato naši sugovornici vide mogućnost pojedinačnih prebjega ako, naravno, uspiju ispregovarati dobre transfere. Činjenica je i da na listi Domovinskog pokreta ima kandidata koji su obilježeni aferama čije su, pak, objave u medijima Škorini ljudi nazvali napadima na kandidate s liste Domovinskog pokreta. 

Prvenstveno se misli na bivšu državnu odvjetnicu iz Pazina, Davorku Smoković, koja je pravomoćno osuđena za korupciju. Osuđena je, naime, zbog pogodovanja kontroverznom poduzetniku Draženu Golemoviću, čovjeku koji je do ubojstva Vjeke Sliška 2001. godine važio za jednog od njegovih glavnih pomagača.

Upravo zbog tog slučaja nezavisna kandidatkinja na listi Domovinskog pokreta u 10. izbornoj jedinici Tuga Tarle poručila je sedam dana prije izbora kako je spremna odreći se potencijalnog saborskog mandata ako se pokaže da su neki od kandidata s izbornih

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
lista tog pokreta povezani s nečasnim radnjama. 

Potom je izrazila zabrinutost zbog napada na kandidate sa Škorine liste. Davorka Smoković se, pak, povukla iz kampanje, no ubrzo je izašla nova afera. Riječ je o Martinu Kordiću, osmom kandidatu na listi Domovinskog pokreta u 5. izbornoj jedinici, čovjeku koju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 25. siječnja prošle godine kaznilo s 5000 kuna jer si je kao načelnik općine Vođinci dao u zakup u 2014., 2015. i 2016. javnu površinu za ugostiteljski obrt čiji je vlasnik, čime je prekršio prava dužnosnika. 

Protiv Kordića se već vodio jedan postupak, u kojem su ga oslobodili sumnji u sukob interesa, ali je u ponovljenom postupku Povjerenstvo ipak ustanovilo da Kordić nije na osobu s kojom je sklopio ugovor o radu za mjesto poslovođe prenio poslove upravljanja obrtom i naredilo mu je da svoje postupanje uskladi s odredbama zakona te mu odredilo kaznu od 5000 kuna.

Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović Top News Bez HDZ-a bi bio nula, obećava gluposti i ne voli žene

Bio je prijavljen i za utaju poreza od strane jednog svog bivšeg poslovnog partnera, koji ga je prijavio i za krađu traktora. Ta je prijava odbačena, ali je policija od Kordića oduzela traktor i radni stroj. 

- Nije dobro da se takve aferice provlače prije samih izbora. Mi mislimo da se to namjerno radi kako bi se ocrnio Domovinski pokret. I to je sve što ću reći - kaže nam sugovornik blizak Domovinskom pokretu te najavljuje da će se nova vlada moći sastaviti jedino s Domovinskim pokretom. 

A koji su uvjeti Domovinskog pokreta HDZ-u za sastavljanje Vlade? Prvi je svakako da HDZ ne podrže tri zastupnika SDSS-a, na čelu s Miloradom Pupovcem. Potom je drugi uvjet da mandatar i novi predsjednik Vlade ne bude šef HDZ-a Andrej Plenković, a treći su resori koje žele imati pod svojom kontrolom. 

 | Author: Luka Stanzl (PIXSELL) Luka Stanzl (PIXSELL)
Riječ je o, kako je Express već pisao, ministarstvima energetike, poljoprivrede i gospodarstva, ali i Ministarstvu vanjskih poslova, koje bi trebao voditi Stjepo Bartulica, a u nekim krugovima spominje se čak i ime vođe Domovinskog pokreta, Miroslava Škore, kojemu je diplomacija izuzetno privlačna.

- Znam da se govori kako je Bartulica kandidat za ministra vanjskih poslova od strane Domovinskog pokreta, on im je i otvorio veze s SAD-om i Trumpovom administracijom. Uspješan je i ima kontakte, cijenjen je u Americi, ali zadnjih se dana govori kako Škoro ima tajnu želju, a to je da bude ministar vanjskih poslova, upravo onog resora kojeg je u jednom javnom istupu ponudio Plenkoviću. Možda vam to zvuči mala pozicija za šefa platforme koja će sastavljati novu Vladu, ali Škoru to zaista zanima i mislim da bi u tome uživao. Radio bi na popravku imidža Hrvatske u svijetu, jačao bi nam utjecaj… No vidjet ćemo što će biti - govori nam naš sugovornik blizak Domovinskom pokretu. 

Osim o spomenutim ministarstvima, navodno će se pregovarati o vođenju nekih državnih tvrtki, poput HEP-a. Ako se, kojim slučajem, ne nađe zajednički jezik s HDZ-om.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • intellectus 17:57 11.Srpanj 2020.

    Predlažem da se NEKI malo pozabave sa pitanjima * medijska etika i medijska kultura*……krajnje je vrijeme!

  • Oly 23:16 03.Srpanj 2020.

    A čiji je express žetončić, po čijem nalogu radite i za koga?

  • BESTpartizan 20:00 03.Srpanj 2020.

    luzeri