Top News
62468 prikaza

Škorino poslovno carstvo: Kako zarađuje milijune

Miroslav Škoro
1/8
Jurica Galoic (PIXSELL)
Miroslav Škoro u nedjelju je potvrdio da ide na predsjedničke izbore - za sada su u utrci službeno samo on i Milanović

U predsjedničkoj kampanji, koja bi mogla biti opakija no dosadašnje nekoliko će faktora imati presudan učinak: terenske organizacije odnosno podrška stranke, karizma kandidata i, naravno, novac. Kolinda Grabar Kitarović sigurno nije bila sretna kad je početkom ove godine čula prijedlog vrha HDZ-a o iznosu kojim bi pomogli njenu kampanju.

U veljači se, na sastanku predsjedništva stranke razgovaralo o tome da se za njenu kampanju izdvoji samo tri milijuna kuna. Usporedbe radi, u prošloj predsjedničkoj kampanji Kolinda je potrošila 8,3 milijuna kuna i pobijedila za dlaku. Ni njen prvi suparnik Zoran Milanović neće oskudijevati.

Mislav Kolakušić, Anto Nobilo i Miroslav Škoro Uskoro masakr Top News Na Kolindu jurišaju sektaši i njeni bivši prijatelji

"Lova za izbore mu nije problem", rekao je za Express izvor blizak Milanoviću pa dodao:

"Već su ga neki od investitora zvali i nudili se. Budžet je cca 10 milijuna kuna, Kolindi će HDZ dati samo tri milijuna. KGK je u političkom problemu. Ostaje bez političke platforme, bez izborne baze, ostaje bez novca. Prigoda se nudi. A tu treba dodati i još jednu novost na političkoj sceni: glasači HDZ-a bi radije podržali njega nego nju..."

A sad joj, s desna, prijeti novi, i to dvostruki atomski udar: Miroslav Škoro, Bujančeva i Radeljićeva osveta - to jest, početak osvete koja će se nastaviti bombardiranjem njena kampanje u najosjetljivijim trenucima - pored toga što posjeduje sve potrebne kvalitete (obrazovanje, znanje jezika, šarm, karizma, neupitan domoljubni profil) posjeduje i veliko bogatstvo. Škoro bi, sva je prilika, kampanju mogao financirati i sam.

Iza njega je naime 30 godina hitmejkerske karijere, ali i - što šira javnost u biti ne zna - cijeli poslovni arhipelag. Škoro je poduzetnik, i to vrlo ozbiljan. On posjeduje udjele u ekspanzivnim tvrtkama. Primjerice, tvrtka Omega Software, u kojoj Škoro, prema vlastitom priznanju, ima oko pet posto udjela, izrazito je brzorastuća informatička tvrtka. 

Omega Software ima 78 zaposlenih i lani je ostvarila čistu dobit od 12,7 milijuna kuna na 55,3 milijuna kuna prihoda. Dobit i prihodi im rapidno rastu, primjerice, u 2013. su imali tek 18 milijuna kuna prihoda i tri milijuna dobiti, a već 2017. godine narasli su na 37 milijuna kuna. Svake godine im se isplaćuje novac iz državnog proračuna za njihove usluge i proizvode, između tri i osam milijuna kuna.

Miroslav Škoro | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Tvrtka konstantno povećava i dobit i broj zaposlenih. Primjerice, spomenutu 2017. godinu su završili sa 6,8 milijuna kuna čiste zarade. Mnoge aplikacije koje koriste građani, a vlasništvo su lokalnih tvrtki, gradova ili državnih tijela razvila je upravo tvrtka Omega Software, primjerice u aplikaciju za prijavu komunalnih nepravilnosti u Zagrebu.

I gradske i državne tvrtke koriste njihove sustave za internu komunikaciju i arhivu. Prema podacima Poslovne Hrvatske, od osnivanja nije prošla niti jedna godina da nije prošla da nisu imali isplate iz državnog proračuna koje iznose za prošle godine od tri do osam milijuna kuna. No, već je jasno da će ova godina biti rekordna jer su u prvih šest mjeseci za svoje usluge dobili nešto više od pet milijuna kuna, većinu, četiri milijuna od Ministarstva regionalnog razvoja ministrice Gabrijele Žalac.

A tu nije novac lokalne uprave, odnosno Zagreba i Zagrebačkog holdinga. U svakom slučaju, Omega Software se pokazala zlatna koka za Škoru i ostale suvlasnike. Mon Perin d.o.o. Je druga veoma uspješna tvrtka u kojoj je Škoro jedan od dioničara. Ima ih 900, a na svojoj stranici navode da su to Baljani i prijatelji Bala. Radi se o turističkoj tvrtki koja se najviše veže za bivšeg člana Adrisa i Plinija Cuccurina.

Kolinda i Škoro Predsjednički izbori Top News Miniraju Kolindu: Podmeću Škoru da joj 'ukrade' glasove

Mon Perin je lani ostvario 11,5 milijuna kuna čiste dobiti na 39 milijuna kuna prihoda i također stalno rastu, tako da se i ta Škorina investicija pokazala veoma dobrom. Osim po vlastitom priznanju da je investirao i u dionice Hrvatskog telekoma, nemoguće je znati gdje je sve Škoro rasporedio svoj novac i ubire dividendu, ali je definitivno da je Škoro imućan čovjek koji može ako poželi i sam iznijeti svoju kampanju. Ono što je Škoro očito osnovao za svoj gušt je tvrtka Campus za proizvodnju vina.

Tu su suvlasnici samo on i supruga Kim Ann. Proizvode vino. Škoro je u šali znao reći da on na tom poslu ne zarađuje, no iako dobit nije velika, tvrtka je daleko od minusa i također polako raste. U 2013. godini su imali ukupno 1,6 milijuna kuna prihoda, a u 2017. su to udvostručili. Svake godine ostvare neku dobit. Od 6300 kuna te 2013. pa do rekordnih 670.000 kuna u 2016. godini. Zadnja godina za koju su dostupna izvješća je 2017. i tada su imali 412.000 kuna čiste dobiti.

Jedino tvrtka MB kvadrat koju je osnovao s partnerom Brankom Žibratom polako ide prema dolje. Radi se o građevinskom poduzeću koje je bilo prozivano zbog preprodaje zemljišta u Poličniku, ali Škoro i partner su jeftinije kupili zemljište u gospodarskoj zoni, izgradili objekt i onda ga prodali i zaradili. MB kvadrat je u 2017. godini završio s gubitkom od 319.000 kuna na prihod od samo 597.000 kuna. Nije da su i ranije nešto bajno poslovali, imali su prihode od 250 do 700.000 kuna, ali su ostvarivali dobit.

Iznimka je 2016. godina kada su ostvarili 2,2 milijuna kuna prihoda i dobit od 1,3 milijuna kuna. Ukratko, ako bude uspješan političar kao poduzetnik, Škorine dionice će sigurno rasti. A onda nije teško naći investitore koji će ih kupiti. U tjedniku Lider, Škoro je - na upit novinara toga poslovnog magazina - o njegovoj ulozi u tvrtki Omega software koja je dobivala projekte za državne i lokalne institucije, ovako odgovorio:

"Imam poslovne udjele u više različitih kompanija. Omega je jedna od njih i u njoj ne sudjelujem u procesu odlučivanja kao što ne sudjelujem ni u procesu odlučivanja u Hrvatskom telekomu u kojem također imam vlasničke udjele, kao ni u tvrtki Mon Perin iz Istre. Investirao sam u njih jer sam procijenio da je to dobar poslovni potez. Naravno da sam zainteresiran da njihovi poslovni rezultati budu dobri jer se to odražava na povrat moje investicije. No, da ne ispadne da izbjegavam konkretan odgovor, reći ću da je Omega sve svoje poslove i prije, a i poslije moga dolaska, dobivala na vrlo transparentnim i lako provjerljivim javnim natječajima. Tamo gdje je imala uvjete, prošla je, a tamo gdje ih nije ispunjavala, nije prošla. U toj firmi radi više od 90 hrvatskih visokoobrazovanih inženjera iz područja informatike i računarstva, a ono što je najvažnije, svoj posao obavljaju izvrsno i do sada su svugdje dobivali pohvale za odlično obavljen rad. Omega ne uvozi i ne 'dila' na hrvatskom tržištu bjelosvjetske proizvode upitne kvalitete, nego razvija i proizvodi vlastita rješenja kroz vlastiti razvoj. Na to sam silno ponosan, iako imam samo pet posto vlasničkog udjela. Odnedavno smo i na tržištu LED rasvjete u koju ugrađujemo vlastita informatička rješenja koja su na tragu najsuvremenijih svjetskih trendova. Dao Bog da je više takvih firmi u našoj zemlji. Rad Omege je lako provjerljiv na terenu i među klijentima, a to što mediji pišu je iz nerazumijevanja, ponekad čiste nemoći da me shvate ili je naručeno od konkurencije koja zagađuje tržište osobnim interesom štiteći uvozne proizvode..."

Thompson u Areni Prodaja Croatia Recordsa Life Hoće li novi vlasnik prestati producirati Škoru i Thompsona?

Impresivnom Škorinu bogatstvu treba dodati i polugu koju će mu sigurno pružiti poslovni partneri Mate Radeljića i Velimira Bujanca. Njima, dakle, novac neće biti nikakav problem a motiv imaju: to je osveta za izdaju, koju ne praštaju. Velimir Bujanec, najjači opinion maker na tom dijelu scene - u čijoj je emisiji predsjednica znala gostovati, i na čijih je 200 tisuća gledatelja uvijek računala kao na svoje biračko tijelo - sad će joj uskratiti pomoć.

Koliko je Bujanec utjecajan vidi se po tome da je, bjesomučno forsirajući suverenista ne EU izborima, u Bruxelles lansirao Ružu Tomašić, dok će Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, njegove dojučerašnje uzdanice, europski parlament gledati samo na televizorima. Na predsjedničkim izborima njegov će zagovor biti jako važan za desne glasove.

Do jučer Kolindin miljenik, čovjek kojemu je diktirala svoje najpovjerljivije misli o političkim protivnicima, danas njen ljuti protivnik, nikada ne bi otišao tako daleko da podrži Milanovića, ali učinit će sve da nasapuna dasku predsjednici koja ga je iznevjerila i odbacila kao Paloma maramicu, nakon jednokratne uporabe. Bujanec o predsjednici piše knjigu. Na pitanje što danas misli o predsjednici Bujanec nam je nedavno, pun prijezira, rekao:

Miroslav Škoro | Author: Marin Tironi (PIXSELL) Marin Tironi (PIXSELL)

"Ona me više uopće ne zanima. Čak nas i analitika Facebooka upućuje na to da je njena stranica slična stranicama Maje Šuput i Lidije Bačić."

Na pitanje koga će kao medijski predvodnik desnice podržati na predsjedničkim izborima Bujanec je rekao - snažnog desnog kandidata koji po njemu ima šanse ući u drugi krug, jer ako se to može događati u Europi, zašto ne bi i u Hrvatskoj. Bujanec tad još nije znao tko će biti taj desni kandidat, ali danas je već sasvim zamislivo da to bude Škoro.

U intervjuu u Hrvatskom listu on je zapravo ponudio program - on bi sa svojim narodom, rekao je, uvijek išao u Bleiburg, ali bi išao i u Jasenovac, Vukovar i druga stratišta. Škoro nastupa kao protivnik partitokracije, koja nakon svakih izbora postavlja svoje ljude na sva mjesta, od portira do predsjednika uprava. On bi vlast vratio dobrom narodu.

"Moramo naći minimum konsenzusa za ključna pitanja pa ih pokušati rješavati zajednički, neki s lijeva, neki s desna, a neki s centra", kaže Škoro.

Dodaje da ima i važan preduvjet za predsjednika - komičar je, nastupao je u "Večernjoj školi" s Pervanom. Komičari u zadnje vrijeme dominiraju po Europi - u Ukrajini je Volodimir Zelenski pomeo Porošenka, u Sloveniji je komičar Šarec premijer, Beppe Grillo je u Italiji pokrenuo Pet zvjezdica, a i mi tu imamo dugu tradiciju, od vicmahera Mesića do Kolinde, koja često nasmijava javnost.

Škoro vozi desno (ne bi micao natpise "Za dom spremni"), pjeva s Thompsonom ("Opet će se gusta magla spustiti"), protiv je Haškog suda ("Sude mi zato što svoje volim, sude mi dušmani, moja ljube"), ali namiguje i lijevo:

"Nitko me nije tjerao da cijeli život pišem pjesme koje imaju socijalnu i domoljubnu tematiku", rekao je u jednom intervjuu.

Kolinda, Bujanec i Ruža Tomašić netko je sabotira Top News Kolindini grijesi: Kako je razbjesnila Ružu i Bujanca?

Pokazao je i odlično poznavanje Harryja Pottera, što znači da su mu odbojni klerikalni fanatici koji Pottera smatraju demonom. Trumpa ne smatra problemom nego rješenjem, a Hrvati će - nada se Škoro - naći svoga Trumpa. Škoro povrh toga zna i komunicirati s ljudima, komičar je, i masa ga voli.

"Miroslav Škoro (Osijek, 29. srpnja 1962.), hrvatski je pjevač. Njegov tip glazbe je tamburica", piše na Wikipediji.

To zvuči kao preporuka za predstojeće predsjedničke izbore - čini se da će ova glazba goditi većem broju ušiju nego "sviranje klaviru", kako je jednom prilikom napisao Boris Dežulović. 
Jedna stvar ide na ruku predsjednici -  Škoro za sada nije rekao da ide u utrku. No nije to rekla ni ona. Jedini koji su sigurni zasad su Zoran Milanović i Mislav Kolakušić, a ni on neće imati problema s novcem.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • brzzzy 15:05 01.Kolovoz 2019.

    ""Škorino poslovno carstvo: Kako zarađuje milijune"" ... I u čemu je problem što čovjek zarađuje dragi "novinari" ???... Tko je vama ili meni kriv što nemamo dara ???... Pišete nebuloze i naslađujete se i to jako bolesno.... Tko voli nek ... prikaži još!li nek izvoli... Netko je pjevač,zabavljač,političar,novinar....

  • Milan.banijac 11:55 21.Lipanj 2019.

    DALI ŠKORO PLAĆA POREZE.

  • Avatar Bamshak Obadiah
    Bamsharkobaze 02:03 21.Lipanj 2019.

    Pozdrav Prijatelji su Bamshak Obadiah, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura ... prikaži još! po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju