Top News
130 prikaza

Skupo će nas koštati rat protiv duhova prošlosti

Bleiburg: Komemoracija povodom 68. obljetnice hrvatskoga križnog puta
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Ne probudimo li se iz tog povijesnog sna te ne osvijestimo da su naši današnji interesi nafta, obala, banke, šume i vode te da nam opasnost dolazi iz sadašnjosti, a ne iz prošlosti, bit će prekasno za sve

Od svih naših ratova, najskupljim će se pokazati onaj koji vodimo protiv sablasti iz prošlosti. Hrvatska se strasno bori protiv Jugoslavije, komunizma, regije i kompleksa vrijednosti vezanih uz to, iako su i Jugoslavija, i komunizam, i regija - crknute krave. 

Poneka trodimenzionalna prikaza u liku Vojislava Šešelja, poput uvjerljivog filma iz prošlosti, te strasti uvijek iznova rasplamsa, a naše vodeće stranke, lišene bilo kakve vizije promjena, na valu tog rata skupljaju naizgled jeftine, a zapravo odvratno skupe bodove. 

Prosvjedni skup radnika Ine zbog namjere izdvajanja radnika u novu tvrtku | Author: Daniel Kasap (PIXSELL) Daniel Kasap (PIXSELL)

Hrvatska je članica EU i NATO-a, naši su telekomi njemački i austrijski, naše su banke talijanske, austrijske i njemačke, takvi su i veliki dijelovi našega gospodarstva, a bit će, žalibože, i veći. Srbijanaca, Bosanaca ili Makedonaca u našem gospodarstvu nema u značajnijim brojkama, a mi smo i dalje opsjednuti regijom. 

Akcija preuzimanja Ine od strane MOL-a znači dovršetak “hrvatsko-ugarske nagodbe”, kojoj je Sanaderova uvertira - predavanje upravljačkih prava Ine MOL-u predstavljala pak svojevrsnu “riječku krpicu”. Ugari su tako, naime, svojedobno došli do Rijeke i njezine luke.

U Kini su svojedobno “kompradori”, prodani pripadnici trgovačke elite, radili sve u korist kolonijalne sile - Engleza. Otprilike na to se svodi djelatnost naše nove elite - oni se kite deklaracijama o domoljublju, a potiho prodaju nacionalne interese. 

To su, ako već ne možemo bez povijesnih analogija, mađaroni naših dana. Ne probudimo li se iz tog povijesnog sna te ne osvijestimo da su naši današnji interesi nafta, obala, banke, šume i vode te da nam opasnost dolazi iz sadašnjosti, a ne iz prošlosti, bit će prekasno za sve. 

Uostalom, već smo se doveli u prilično težak položaj, koji koalicija na vlasti pošto poto želi učiniti beznadnim. Ne dajmo im da uspiju u tome, jer dok god ima neke nade, treba se boriti. Bitka za Hrvatsku danas se vodi oko Ine, to samo naivci ne vide. 

Ona je važnija od Piranskog zaljeva i oko nje sve stranke moraju postići suglasnost. Razjedinjenost ili kapitulantska politika prema MOL-u u tom su smislu podjednako akt veleizdaje, tko god ga počinio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.