Top News
553 prikaza

Slovački patuljasti "Führer" drži deset posto parlamenta

Marián Kotleba
Stranku je nazvao svojim prezimenom, mrzi sve redom koji nisu bijeli, heteroseksualni Slovaci i već dvije godine je guverner jedne od osam slovačkih regija

Marian Kotleba (38) vlastito je prezime naknadno ugurao u naziv stranke čiji je predsjednik; "Kotleba – Narodna stranka naša Slovačka". Od svojih članova, praktično podanika, zahtijeva da ga oslovljavaju s "vođa"i obožava uniforme, nimalo slučajno izrazito nalik onima vojske klerofašističke kvislinške države Jozefa Tise iz Drugog svjetskog rata. Riječ je o jednoj od radikalnijih neonacističkih stranaka u Europi, koja je na izborima u ožujku osvojila šokantnih 14 od 150 mjesta u nacionalnom parlamentu.

O kakvoj je političkoj organizaciji riječ, jasno je izdaleka. Stranka zahtijeva izlazak iz EU-a, antisemitizam sakriva iza anticionizma, zagovara iskorijenjivanje svakog oblika "seksualnog zastranjenja", Rome kojih je u naciji od 5,5 milijuna, ravno pola milijuna, javno vrijeđa najgorim zamislivim izrazima, a odnos prema NATO-u svodi na "tjeranje jenkija kući". Kotleba je u politiku ušao 2003., na čelu Slovačke solidarnosti, otvoreno fašističkog pokreta koji je Vrhovni sud 2006. zabranio jer je stranka trebala biti u sukobu s ustavom.

Te godine, kako običavaju objašnjavati poznavatelji slovačke politike, mainstream je krenuo ususret ekstremistima poput Kotlebe. Naime, vladajući socijaldemokratski SMER te je godine sklopio koaliciju s desničarskom Slovačkom nacionalnom partijom čiji je predsjednik imao i takve ispade da je znao obećavati da će tenkovima pregaziti Budimpeštu. Istodobno, Kotleba je počeo minimalno šminkati svoj imidž kako bi politički izbjegao oštricu Vrhovnog suda i kako bi se izvukao iz pozicije ekstremističkog autsajdera.

Stranku koja je vremenom dobila i njegovo prezime, osnovao je 2010., da bi se 2013. kandidirao na lokalnim izborima za guvernera regije Banska Bistrica i – pobijedio. Nije to bila neka veličanstvena pobjeda. Na izbore je izašlo samo 17 posto glasača, a i od toga on je u prvom krugu dobio samo 20 posto, da bi u drugom osvojio 55 posto. Ipak, riječ je o regiji sa skoro 700.000 stanovnika, od čega 11 posto manjinskih Mađara i nad svime tim nadvila se Kotlebina sjena, prvenstveno zbog krize, razočaranosti glasača politikom, koketiranja socijalista s radikalnim nacionalistima i apstinencijom glasača.

Kotleba je intenzivno stao prikupljati sredstva i pripremati juriš na parlament, čemu su se diljem Slovačke smijali, smatrajući ga i dalje za sitnog klauna koji sebe vidi kao patuljastog "Führera". A onda, 11 posto na izborima uoči kojih su mu ankete davale samo dva posto, pri čemu je u parlament ušao i jedan od članova stranke koji je praktično odmah morao i odustati od parlamenta zbog sudskog postupka za napad na Rome i nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Neprijateljstvo prema Mađarima, čak i prema Austriji, time na mala vrata ulaze u visoku slovačku politiku. Romi su odavno na udaru. Samo od 2008. u Slovačkoj je izgrađeno 14 segregacijskih zidova koji odjeljuju romska naselja od okolice, a 2013. morao je intervenirati čak i UN u osudi brutalnih policijskih napada na romska naselja. Istodobno je ministar unutarnjih poslova mrtvo hladno branio takve akcije policije tvrdnjom da su one "popularne".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.