Top News
6622 prikaza

Slovenci odlučili - stvarat će gužve na hrvatskoj granici

Gužva na Bregani, travanj 2017.
Željko Lukunić/PIXSELL
Susjedi sa zapadne strane naše države opet će provoditi strože kontrole na graničnim prijelazima

Slovenija će tijekom ovogodišnje turističke sezone na svojoj granici s Hrvatskom izvoditi sistematsku kontrolu putnika zbog povećanih rizika vezanih na migracije, kriminal i terorizam, ali i omogućavati povremeni prelazak na tzv. ciljane kontrole u slučaju velikih gužvi, potvrdio je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova.

"Sustavni i dosljedni nadzor na našoj granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Schengenskog prostora, provodit ćemo kao i prošle godine. Napravit ćemo sve što je u našoj moći da protočnost na graničnim prijelazima bude što bolja, ali upozoravam ne na račun sigurnosti", kazao je Šefic, a prenijela Hina.

Potvrdio je da će se kao i lani primjenjivati pravilo o povremenom opuštanju sistematskog pregleda vozila i putnika, u skladu s dogovorom s Europskom komisijom koji je Slovenija prihvatila i notificirala prošle godine, kad je dopuštena i mogućnost prelaska na tzv. ciljane kontrole, kako bi se promet na granici ubrzao, ali će do toga dolaziti samo povremenu i privremeno, a takav režim kontrole trajat će u ovisnosti od stanja na prijelazu, samo nekoliko sati, pojasnio je Šefic.

Andrej Plenković Odgovor Plenkiju Top News "Afrikanci sanjaju o Njemačkoj i SAD-u, ne o Hrvatskoj..."

Sredinom travnja prošle godine, kada je Slovenija prvi put i primijenila takvu uredbu, gužvu su bile nesnošljive, pa se na Bregani čekalo pet sati za ulazak u Hrvatsku. I prošle godine je bilo riječi o istim opravdanjima; sprječavanje kretanja terorista, hvatanje kriminalaca i krijumčara...

Odluku o povremenom prelasku na ciljane kontrole po Šeficovim će riječima samostalno i ovisno o situaciji donositi granična policija na pojedinom prijelazu, a u sezoni će ekipe policije na najopterećenijim prijelazima biti pojačane rezervnom i pomoćnom policijom, te prebacivanjem policajaca iz unutrašnjosti na granične prijelaze, kako bi se izbjegle gužve i osigurao nesmetan promet.

Dodao je da je takva pojačana sistematska kontrola na graničnim prijelazima s Hrvatskom potrebna s obzirom na ponešto pojačan migrantski priljev zadnjih mjeseci.

Ilegalni migranti u Sloveniju dolaze i kamionima, autobusima i kombijima, a ne samo ilegalno preko zelene granice, dodao je Šefic, a prenijela je Hina.

Uzevši u obzir pomirljive tonove iz Ljubljane, moramo spomenuti da je Slovenija dio schengenskog prostora i kao takvi imaju odgovornost čuvanja vanjskih granica. Hrvatska se nada skorom ulasku u isti taj prostor i na nas će pasti odgovornost čuvanja istih tih granica, samo prema Srbiji, BiH te Crnoj Gori. Ne smijemo zaboraviti da smo i mi svojevremeno zatvarali granicu prema Srbiji na vrhuncu izbjegličke krize, da smo sličan režim uveli prema BiH pa ponegdje ljudi čekaju satima na prijelaz granice. 

Kolinda Grabar Kitarović A ona? Top News Kolindine mjere: Sve to Plenki treba napraviti

Ove godine vjerojatno nećemo gledati izjave premijera Andreja Plenkovića koji je govorio da očekuje slovensko ublažavanje režima kontrola na granicama. 

Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec prošle godine je govorio da je Hrvatska trebala biti spremna na strože kontrole na granicama. "Da, trebala je biti spremna. I to najmanje pola godine prije uvođenja ovakvog pograničnog režima. Uredba je prolazila konzultacije u tijelima u kojima sudjeluju i Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo unutarnjih poslova. Išla je na Odbor za vanjske poslove EU parlamenta. Ako Hrvatska već nije mogla ranije, onda je u Europarlamentu mogla upozoriti svoje zastupnike da reagiraju amandmanima da režim ne bude ovako restriktivan za našu zemlju", objasnio nam je tada Škrlec.

Sudeći prema glasnoj šutnji iz Banskih dvora, ni ove godine nismo spremni na strože kontrole. Koliko smo zapravo nespremni, pokazat će vrijeme.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • EuroVII 08:56 28.Lipanj 2018.

    Slovenija je dio schengenskog prostora i kao takvi imaju odgovornost čuvanja vanjskih granica. Zašto se onda na ulazu u Hrvatsku čekalo i po pet sati? Pročitajte više na: https://www.express.hr/top-news/slovenci-odlucili-stvarat-ce-guzve-na-hrvatskoj-granici-16373 - www.express.hr