Top News
8159 prikaza

Smrt novinarke: Prvo ju je mučio, pa raskomadao

Peter Madsen
REUTERS
Istraga je pokazala da joj je nanosio ozljede i silovao je, a kod kuće je gledao filmove u kojima se ženama režu glave

Danski izumitelj, inžinjer i poduzetnik Peter Madsen optužen je za brutalno ubojstvo i nestanak novinarke Kim Wall koja ga je prošlo ljeto pristala pratiti u prvom zaronu njegove privatne podmornice. Novi trenutak u mučnoj priči jest da je, sudeći po analizi forenzičara, žena vezana, mučena i silovana prije nasilne smrti i raskomadanja tijela.

Samo 12 sati nakon ukrcaja Madsen se javio danskoj obalnoj straži te rekao da podmornica tone. Nakon što su ga spasili prvo je tvrdio kako je Kim odveo u grad, onda je spasiteljima rekao da se 30-godišnja švedska novinarka utopila, da bi kasnije promijenio priču. Rekao je da je nastradala nakon što joj je nešto teško palo na glavu, te da joj je truplo potonulo.

Kim Wall Kim Wall Top News Smrt novinarke: Tijelo bez glave namjerno je potopljeno

Dva tjedna kasnije njezin je torzo isplivao u luci u Kopenhagenu, a početkom listopada pronašli su i udove, pričvršćene teškim utezima, i glavu - na kojoj nema nikakve traume lubanji, tako da 'priča' o nesretnom udarcu o glavu ne drži vodu.

Suđenje, na kojem će tužiteljstvo tražiti kaznu doživotnog zatvora, započet će u ožujku, a sudac je slučaj opisao kao 'posebno brutalan i jezovit'. Madsen i dalje tvrdi da je riječ o nesreći. Kaže da se uspaničio te nakon što je preminula raskomadao njezino tijelo jer se bojao suočiti s posljedicama.

Kim Wall | Author: TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL TT NEWS AGENCY/REUTERS/PIXSELL
Novi dokazi pokazuju da je riječ o čovjeku koji je dugo imao nasilne i nastrane fantazije. U domu oženjenog 43-godišnjaka pronađeni su fetišistički filmovi u kojima su žene spaljivanje, sakaćene i dekapitirane. Na podmornici "Nautilus" pronađeno je samo žrtvino donje rublje, i krvavi noževi. 

Forenzičko je vještačenje također pokazalo da je žrtva prije smrti vezana, brutalno mučena i da su joj nožem ili žiletima nanesene ozljede spolovilu. Forenzičari su gotovo sigurni i da je silovana. Dok su neki vandali provalili u skladište i na "Nautilusu" grafitima ispisali 'oslobodite Madsena', slučaj je na sudu opisan kao 'ubojstvo s predumišljajem i seksualni odnos posebno opasne prirode'.

Peter Madsen Kim Wall Life Jezivo ubojstvo: Detalji smrti raskomadane novinarke

Madsen, koji se proslavio raketama koje je sam napravio, planirao je pokrenuti biznis koji bi vodio turiste u svemir. Njegova je podmornica bila najveća privatna podmornica na svijetu, no Madsen se sukobio i s volonterima s kojima ju je gradio.

Oni ga opisuju kao suradnika s kratkim fitiljem koji je često urlao i psovao. Članovi odbora kompanije pod čijim je okriljem gradio podmornicu oduzeli su mu vlasništvo nakon spora s volonterima. Nakon toga Madsen je dvojici članova poslao sms sadržaja "Nautilus je proklet, a prokletstvo sam ja. Dok je mene tamo neće biti mira."

- Kim je bila umjetnica koja se svim srcem predala se svakoj priči. Nije zaslužila takav kraj - kažu prijatelji mlade novinarke koju je, kažu, poduzetnik uvjeravao da će sve biti u najboljem redu i da on 'samo želi da netko napravi priču o njegovoj genijalnoj podmornici'.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.