Top News
25443 prikaza

Snimio rušenje Starog mosta: "Gledam i ne vjerujem"

Stari most u Mostaru
Screenshot Youtube
Nedžad je cijeli dan proveo pod granatama snimajući rušenje Starog mosta svojom kamerom

Mostarac Nedžad Kasumović 8. studenog 1993. godine upisao se u povijest Mostara kada je snimio rušenje Starog mosta u Mostaru. On je u to vrijeme bio pripadnik 4. korpusa Armije RBiH.

"Gledam ja lapci otpadaju od mosta, gledam na lijevo oko, ne mogu vjerovati što snimam. Vidim ja to, ali mozak ne može prihvatiti. Jednostavno ni sam ne vjerujem i ne shvaćam“, prepričao je Kasumović trenutke nevjerojatnog prizora kojeg je tada snimio.

Nedžad je cijeli dan proveo pod granatama snimajući rušenje Starog mosta svojom kamerom. Ta kamera danas je izložena u mostarskom muzeju, a Nedžad je prije nekoliko godina ispričao kako je na kraju dana ostao bez baterija. Kaže da je Mostar prethodno bio niz mjeseci pod opsadom, blokadom i bez struje. 

Dan kasnije, 9. studenog 1993. godine, kada je Stari most pao, Kasumović nije mogao nastaviti snimanje.

Te večeri, 8. studenog 1993. Kasumović je dao intervju za tadašnji Ratni studio Mostar. Drhtao je od promrzlosti, bio je bos, u papučama, plakao je za Starim dok je govorio u direktnom radio-programu. Te večeri kazeta sa snimljenim rušenjem mostarskog mosta je presnimljena i poslana preko Prenja i Glogova za Sarajevo.

Njegova snimka je bila glavni dokaz na suđenju u Haagu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • D 13:25 29.Studeni 2017.

    A tko se ukopao u mostu? Patuljci?

  • domXereX 13:10 29.Studeni 2017.

    Jedno od vojnih pravila kaže, ako se nešto koristi u vojne svrhe onda je to legitimni vojni cilj. Dakle kada su se nijemci ukopali u samostanu Monte Casino time je samostan postao legitiman vojni cilj. Isto vrijedi i za stari ... prikaži još! most ma koliko se to ne sviđali jugoslovenima i muslimanima. To što se nešto njima ne sviđa ne znači da nije tako samo zato jer se predugo njih pitalo što i kako. Prošla su ta vremena.