Top News
58470 prikaza

Snimio rušenje Starog mosta: "Gledam i ne vjerujem"

Stari most u Mostaru
Screenshot Youtube
Nedžad je cijeli dan proveo pod granatama snimajući rušenje Starog mosta svojom kamerom, na današnji dan, prije 25 godina

Mostarac Nedžad Kasumović 8. studenog 1993. godine upisao se u povijest Mostara kada je snimio rušenje Starog mosta u Mostaru. On je u to vrijeme bio pripadnik 4. korpusa Armije RBiH.

"Gledam ja lapci otpadaju od mosta, gledam na lijevo oko, ne mogu vjerovati što snimam. Vidim ja to, ali mozak ne može prihvatiti. Jednostavno ni sam ne vjerujem i ne shvaćam“, prepričao je Kasumović trenutke nevjerojatnog prizora kojeg je tada snimio.

Nedžad je cijeli dan proveo pod granatama snimajući rušenje Starog mosta svojom kamerom. Ta kamera danas je izložena u mostarskom muzeju, a Nedžad je prije nekoliko godina ispričao kako je na kraju dana ostao bez baterija. Kaže da je Mostar prethodno bio niz mjeseci pod opsadom, blokadom i bez struje. 

Dan kasnije, 9. studenog 1993. godine, kada je Stari most pao, Kasumović nije mogao nastaviti snimanje.

Te večeri, 8. studenog 1993. Kasumović je dao intervju za tadašnji Ratni studio Mostar. Drhtao je od promrzlosti, bio je bos, u papučama, plakao je za Starim dok je govorio u direktnom radio-programu. Te večeri kazeta sa snimljenim rušenjem mostarskog mosta je presnimljena i poslana preko Prenja i Glogova za Sarajevo.

Njegova snimka je bila glavni dokaz na suđenju u Haagu.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • snoopyyx 16:37 09.Studeni 2018.

  Neki kreten sruši ovakvo čudo graditeljstva, vrlo vjerojatno u ime velike Rvacke, mi sagradimo još stariji most, i naravno sve to masno platimo. Od plaće krelca koji je srušio do izgradnje još starijeg nego što je bio. Plus provizija pojedinim ... prikaži još! zaslužnim spodobama.......o JBT

 • Herceg 14:11 09.Studeni 2018.

  Kako je znao da ce biti gadjan i bit srusen!? Mora se priznati da su stavili exploziv na pravo mjesti i stvarno su ga muslimani znalacki minirali

 • felix-s 14:10 09.Studeni 2018.

  Nema vojnika na kugli zemaljskoj koji ne bi porušio sve mostove ovog svijeta za život jednog svog suborca. Točka.