Top News
61701 prikaza

Šokantna priča o nastanku ove tragične fotografije

The Falling Man
Screenshot Youtube
Donosimo drugi nastavak feljtona uoči obljetnice terorističkog napada na Ameriku prije 16 godina

Datum 11. rujna obilježio je jedan od najgorih terorističkih napada u ljudskoj povijesti. Napad zrakoplovima na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku u kojima je živote izgubilo više od 3.000 ljudi. Sva djela o tom danu obilježile su fotografije zrakoplova, tornjeva i ruševina

Ali jedna fotografija je drukčija.

Napad na New York 11. rujna 2001. | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

"Čovjek u padu" fotografija je autora Richarda Drewa pokazuje samo jednog čovjek u padu, a u pozadini nalazi se bezlična čelična fasada tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Dan je to u kojem je tisuće ljudi izgubilo živote, dan je to u kojem je promijenjen tok svjetske povijesti i smrt jednog čovjeka može se činiti beznačajna.

Fotografije njegovog pada ubrzo su pale u zaborav, a najviše zbog pritiska javnosti. Svaki medij, koji je objavio fotografije pada, odmah se našao na udaru kritika zbog besćutnosti u objavljivanju posljednjih trenutaka jednog čovjeka.

Identitet osobe čija smrt je ovjekovječena lećom fotografa Associated Pressa, nikad nije potvrđen. Pretpostavlja se da je gotovo dvjesto osoba skočilo u sigurnu smrt kako bi izbjegli još goru smrt u plamenu tornjeva. Nakon što su tornjevi pali, tisuće tijela našlo se pod tonama čelika i betona što je dodatno otežalo identifikaciju žrtava.

U dvije različite istrage, špekuliralo se s različitim identitetima skakača. Prvo je reporter kanadskog "The Globe and Mail" Peter Chaney zaključio da je na fotografiji Norberto Hernandez, kuhar u restoranu Windows on the World koji se nalazio na vrhu sjevernog tornja blizanca. Čak i neki članovi Hernandezove obitelji bili su uvjereni da je riječ o Norbertu. Detaljnijim pregledavanjem ostalih fotografija ipak su zaključili da njihov rođak nije čovjek na slici.

The Falling Man | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube

U drugoj istrazi časopisa Esquire, reporter Tom Junod, došao je do zaključka da bi moglo biti riječi o Jonathanu Brileyu. Tada 43-godišnji Briley radio je kao zvučni tehničar u Windows on the World. Postoji teorija da, ako je stvarno riječ o Brileyu, on je slučajno pao iz restorana. Naime, Briley je bio astmatičar i znao je da se nalazi u životnoj opasnosti kada je dim počeo kuljati u restoran.

Šef Windows on the World Michael Lomonaco rekao je da postoji realna mogućnost da je riječ o Brileyu. Na jednoj od fotografija ispod košulje vidi se narančasta majica kakvu je Briley često nosio. Starija sestra Gwendolyn također misli da je na fotografiji Jonathan. "Kada sam prvi put vidjela fotografiju i vidjela visokog i mršavog muškarca, rekla sam sama sebi: 'Da ne znam bolje, mislila bih da je na slici Jonathan'", ispričala je Gwendolyn novinarima davne 2003. godine.

Identitet osobe na fotografiji nikad neće biti zasigurno utvrđen, ali ostat će zabilježen u povijesti kao najeklatantniji pokazatelj ljudske nemoći pred bezumljem terorizma.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.