Top News
1652 prikaza

Šokantno: Kim ima puno više plutonija nego što su mislili

Kim Jong-un, nuklearni program
Reuters
Zapad je shvatio što se događa tek kad su dobro pregledali najnovije satelitske snimke

Satelitske snimke glavnog sjevernokorejskog postrojenja pokazuju da je Pjongjang za svoj program nuklearnog naoružanja proizveo više plutonija nego se pretpostavljalo, javljaju u subotu agencije pozivajući se na "38 North", američki 'think-tank'. Snimke radiokemijskog laboratorija u nuklearnoj centrali Yongbyon, prikupljene u razdoblju od rujna 2016. do lipnja 2017., daju naslutiti da je u dva navrata došlo do ponovne obrade nuklearnog goriva u cilju proizvodnje "neutvrđene količine plutonija.

Satelitske snimke nuklearnih postrojenja u Sjevernoj Koreji | Author: handout handout

To bi moglo dodatno osnažiti nuklearni kapacitet Sjeverne Koreje. Analitičari u spomenutom 'think-tanku' također napominju da su snimke postrojenja u Yongbyonu za obogaćivanje urana pokazale aktivnost centrifuga kako bi se povećala količina obogaćenog urana, drugog izvora za proizvodnju nuklearne bombe.

Satelitske snimke nuklearnih postrojenja u Sjevernoj Koreji | Author: handout handout

Sjeverna Koreja je 2007. deaktivirala reaktor u Yonbyonu u skladu s odredbama sporazuma o razoružanju u zamjenu za humanitarnu pomoć. No, vlast u Pjongjangu se vratila obnovi nuklearnog postrojenja nakon trećeg nuklearnog pokusa 2013. Sjeverna Koreja je od 2006. izvela pet nuklearnih pokusa, od kojih dva od siječnja 2016. Početkom srpnja ove godine izvela je povijesno lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.