Top News
2103 prikaza

Spas od države traže i propali tajkuni i radnici

Prosvjed radnika Uljanika
Dusko Marusic (PIXSELL)
Možda smo bježali od komunizma, ali mentalno nismo daleko pobjegli

Kad se našao pred zidom i financijskim slomom, od koga je najveći hrvatski tajkun Ivica Todorić tražio pomoć? Od države. Kad su se radnici Uljanika našli u situaciji da im uprava njihova poduzeća ne može osigurati isplatu plaća za srpanj, od koga su došli tražiti pomoć? Od države. 

A koga svaki četvrti Hrvat vidi kao najpoželjnijeg poslodavca? Opet državu. Država je spas za svakog i u praksi traženja pomoći od države u ovoj zemlji nema diskriminacije. Zajednički prema Banskim dvorima koračaju i propali tajkuni i prevareni radnici. 

Prosvjed građana DEBLOKADE I POPULIZAM Top News Plenki nije bogata tetka da bi bez kriterija opraštao dugove

I koliko god se zaklinjali u privatno vlasništvo i tržišnu ekonomiju, rad na državnim jaslama još pruža zaštitu od tog istog tržišta. Jer ako ne pomaže Bog, pomoći će Država. I ako zapne s poslom, vratit ćemo se staroj praksi: jedno dijete u Crkvu, drugo u državnu službu. 

Možda smo, dakle, bježali od komunizma, ali mentalno nismo daleko pobjegli. I možda nas plaše komunizmom, ali neki dijelovi njegove baštine nisu nam previše mrski. 

Zanimljiv je to fenomen u zemlji koja je prije četvrt stoljeća plebiscitarno odbacila sustav u kojem je država kontrolirala apsolutno svaki segment života, od kolijevke pa do groba. 

Sada, kao i u proteklih dvadesetak godina, država se promatra kao spas za privatne vlasnike, kao i za radnike u privatnim poduzećima.

Ona je najpoželjniji poslodavac za one koji su odrasli na pričama svojih roditelja o tome kako u socijalizmu nitko nije smio ostati bez posla. Ivica Todorić izrastao je na ostacima socijalističke ekonomije i na potpori države. 

Na kraju je čak svečano predao državi propali koncern. Iako se sada žali da mu ga je država oduzela. Radnici Uljanika postali su nedavno 46-postotni vlasnici svog poduzeća, ali ipak nisu vodili dovoljno računa o tome kako uprava vodi njihovo vlasništvo nego su se na prvo kašnjenje plaće ukrcali u autobuse i krenuli pred Banske dvore

Uljanik Druga vremena Top News Uljaniku su pomagali vlasnik FIAT-a, Tito i Nikita Hruščov

A dok se država zaklinje u privlačenje svježeg kapitala i pokretanje novih projekata, sve više mladih želi svoju egzistenciju osigurati radom upravo u toj istoj državi. Što HDZ spretno koristi za kupovanje glasova i socijalnog mira.

Upravo zato u ovoj državi još je bitno zasjesti na vlast. Jer tko kontrolira državu praktički kontrolira cijelo društvo, kontroliraju se tajkuni i radnici, nezaposleni, kao i oni nesretno zaposleni.

Država je za veliki broj Hrvata, bogatih i siromašnih, još utočište i spas. Todorić nije državi plaćao poreze, ali je spremno od države došao žicati novac, prijeteći otpuštanjem radnika. 

A radnici su od države došli žicati svoje plaće, premda im država više nije vlasnik. Taj mentalni sklop još je dominantan, a politika ne čini ništa kako bi ga preobrazila. Što ne čudi: HDZ se oduvijek poistovjećivao s Državom. A kad spašava država, zapravo spašava HDZ.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 15:50 04.Rujan 2018.

    Bio je bolji socijalizam,od ovog HADEZENJARSKOG KAPITALIZMA.