Top News
1007 prikaza

Spiegel: Zastave Islamske države sve su brojnije u BiH

Zastava Islamske države
Screenshot Youtube
Nakon Gornje Maoče ima još puno drugih mjesta gdje su islamisti našli uporište, piše Spiegel, dodajući da je Bosna nakon Belgije najveći rasadnik islamista

Radikalni suniti su u Bosni pronašli novo utočište gdje propovedaju džihad i vrbuju borce za Islamsku državu usred Europe, piše njemački Spiegel, a prenosi Tanjug.

List donosi priču o 20-godišnjem mladiću Ibri Ćufuroviću iz Bosne koji se 2014. godine pridružžio Islamskoj držžavi u Siriji, a prije odlaska je rasparao sve svoje fotografije jer su one zabranjene prema šerijatskoj verziji islama u koju on vjeruje. Prije nego što je otišao u Siriju, Ibro je s ocem Šefikom (58) žživio u selu Donja Slapnica, nedaleko od granice s Hrvatskom.

Otac priča da ga je sin nazvao nevjernikom i rekao mu da se zato neće moliti za njega kada umre. List navodi da je Ibro jedan od gotovo 300 islamista iz Bosne koji su se priključili Islamskoj državi, a među njima su i dvojica sa liste najtraženijih terorista u svijetu - Bajro Ikanović i Nusret Imamović, koji zapovijedaju odredima Islamske države i Nusra fronta u Siriji.

U Bosni je sve višše sela u kojima su na kućama zastave Daešša. Nakon Gornje Maoče ima još puno drugih mjesta gdje su islamisti našli uporište, piše Spiegel, dodajući da je Bosna nakon Belgije najveći rasadnik islamista. Njemački stručnjaci vjeruju da u Bosni postoji višše od 10 mjesta u kojima salafisti, sljedbenici najekstremnije sunitske interpretacije islama, okupljaju pristalice bez ikakvih problema i intervencije vlasti. Bosanske sigurnosne agencije negiraju da postoje tzv. "ššerijatska sela".

Selo Bosanska Bojna, na krajnjem sjeverozapadu Bosne, je jedno od mjesta koje izaziva najviše sumnji, a Šefik, otac mladića Ibre koji je otiššao u Siriju, tvrdi da osim tu, džžihadisti vrbuju i u Velikoj Kladušši. 

Spiegel pišše da su džžihadisti kupili osam hektara zemlje u Bosanskoj Bojni, odakle ih put vodi ravno u Hrvatsku i samim tim, Europsku uniju. Fundamentalisti iz Bosne uglavnom kupuju zemlju tamo gdje je jeftina i zabačena da bi privukli ššto manje pažžnje.

U Velikoj Kladuši nezaposlenost je izuzetno velika, čak 60 posto, pa je siromaštvo jedan od glavnih razloga za odlazak u teroriste. Velika Kladušša prijeti da postane najveće sjecište islamista u Europi, i to prije svega zbog pomoći koju dobivaju od ekstremista povratnika, a zajednica salafista tu je nastala još početkom devedesetih kada su Saudijska Arabija i Sudan financirali najbrutalnije islamiste, dodaje njemački list.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Dosta 16:56 07.Travanj 2016.

    Novu vlast to ne zabrinjava,važnijii im je SDP.