Top News
1397 prikaza

Špijunski rat Putina i Trumpa odnio je novu žrtvu

Vladimir Putin i Donald Trump
JORGE SILVA/REUTERS/PIXSELL
Navodni špijun mogao bi zapravo biti dio ruske osvete za uhićenje njihove aktivistice Butine

Ameikanac uhićen u Rusiji optužen je za špijunažu, pa njegov slučaj tako prelazi u ruke ruskog pravosuđa i mogao bi podići diplomatske tenzije sa SAD-om. Nije bilo službene potvrde od ruskih dužnosnika, a po pisanju ruske novinske agencije Interfaxa "optužba Paul Whelan odbacuje", kaže izvor blizak slučaju.

Ruski odvjetnik Vladimir Zherebenkov, imenovan njegovim zastupnikom, izjavio je kako će Amerikanac ostati u pritvoru u Moskvi barem do 28. veljače. Nije bilo jasno može li sudski postupak započeti prije tog datuma, ili gdje bi se Whelan mogao naći nakon veljače.

"Dobro je i šali se", citirali su mediji odvjetnika upitanog o njegovom stanju. Whelan će ostati u "karanteni" prije nego ga premjeste u ćeliju nakon proslave pravoslavnog Božića, 7. siječnja.

 

48-godišnjeg Whelana, bivšeg marinca, rođenog u Kanadi, prošlog su tjedna uhitile ruske sigurnosne službe tijekom njegova boravka u Moskvi, na kao su to oni opisali, "špijunskoj misiji". Njegova obitelj negira te tvrdnje i strahuje zbog njegove sigurnosti. Obitelj tvrdi kako je Moskvu posjetio zbog vjenčanja bivšeg kolege marinca. Vjeruje se kako ima i kanadsko državljanstvo. Iz Kanade stižu potvrde kako je u Moskvi uhićen Kanađanin, no ne precizira se njegovo ime i prezime, zbog potrebe zaštite privatnosti, piše The Washington Post. 

Ako ga osude mogao bi dobiti između 10 i 20 godina zatvora u Rusiji. Branitelji su kritizirali njihov zakon o špijunaži kojeg smatraju preširokim. Zherebenkov je rekao kako nema dovoljno osnova za njegovo uhićenje. Njegov je slučaj novi krizni trenutak u odnosu Washingtona i Moskve, koja se suočava s nizom pitanja od miješanja u izbore do ratove u Siriji i Ukrajini.

Američki veleposlanik u Rusiji Jon Huntsman Jr., posjetio je Whelana. Bio je to prvi kontakt američkih dužnosnika s njim od njegova uhićenja u hotelu. Posjet je omogućen samo nekoliko sati nakon što je američki državni tajnik Mike Pompeo rekao kako očekuje da će službenici američke ambasade dobiti mogućnost razgovora s Whelanom u roku od nekoliko sati. Pompeo naglašava kako se mora saznati više podataka o razlozima njegova uhićenja. SAD i Rusija još uvijek nemaju potpisan sporazum o izručenju.

Paul Whelan | Author: Screenshot/Youtube Screenshot/Youtube
Uhićen je nekoliko tjedana nakon što je ruska aktivistica Maria Butina priznala krivnju za upletenost Kremlja američke izbore. Ona je prva Ruskinja osuđena zbog ruskog utjecaja na američke predsjedničke izbore 2016. godine. I sada se postavlja niz pitanja o mogućoj razmjeni, dok se Moskva trudi 30-godišnju Butinu prikazati kao političku zatvorenicu. 

Butina je uhićena sredinom prošle godine i dovedena na sud u Washingtonu, pod optužbom da je tajna agentica Kremlja. Osumnjičena je da se pokušala infiltrirati u National Rifle Association, u pokušaju da utječe na Republikansku partiju i u konačnici na američku vladu. 

No, sve do 2017. godine sondirala je teren i među američkim lijevo orijentiranim udrugama. Od njih je pokušala saznati o slabostima cyber zaštite, pravdajući svoj interes studentskim istraživanjem, ali joj pokušaji nisu uspjeli, piše The Washington Post. FBI-jev agent koji je ispitivao Butinu, rekao je da je pokušala stvoriti kontakte s američkim političarima koji bi mogli utjecati na one koji donose odluke i tako provoditi naputke iz Rusije.

Godinama je njegovala veze s republikanskim djelatnicima, pobornicima za pravo na nošenje oružja i ljudima iz crkve, fotografirala se s republikanskim predsjedničkim kandidatima i pokušavala dovesti članove udruge NRA u Moskvu. Ipak, u svijetu konzervativaca u kojima vladaju sjedoglavi dominantni muškarci, Butina je ispala iz igre. Bila je mlada i zavodljiva, tvrde dvojica članova NRA - pobornika za pravo na nošenje oružja. 

Godine 2014. dala je veliki intervju u ruskom izdanju magazina GQ u kojem je pozirala u donjem rublju Dolce&Gabbana s pištoljem.  Tu je rekla da je odrasla u Sibiru, gdje joj je otac prvi put dao pušku u ruke i naučio pucati. Nakon srednje škole počela je raditi u lancu trgovina za prodaju namještaja. Preselila se u Moskvu u kojoj je otvorila tvrtku za oglašavanje. U razgovoru iz 2012. rekla je da je godinu dana ranije osnovala grupu koja se borila za pravo nošenja oružja. 

Igor Korobov Šef špijuna Top News Bio kod Putina na 'ribanju', pa umro kad je došao kući

Butina jako dobro barata oružjem, no kad su ju pitali da pokaže osnovne dokumente za osnivanje ruske udruge za pravo na oružje, aktivist je rekao da nije mogla pokazati ni jedan. Alan Gottlieb i Julianne Versnel - bračni par i američki aktivisti za nošenje oružja, posjetili su Moskvu i na Butinin poziv bili su gosti konferencije koju je organizirala njezina udruga 2013. godine. Američki par tvrdi da su bili na večeri i s njezinim dugogodišnjim mentorom Aleksanderom Toršinom. 

Za Butinu kažu da je bila uvijek izrazito fokusirana na teme o oružju i američku politiku koja se odnosi na to pitanje. Također tvrde da ima neobičan karakter - da je asertivna, čak bi se moglo reći agresivna, te da stalno želi biti u središtu pažnje.

"Rekla bih da se nije uvijek ponašala onako kako dolikuje profesionalcu. Ponekad je bila previše otvorena, a ponekad sasvim zatvorena za komunikaciju", kaže Julianne Versnel, a suprug dodaje: "Točno je znala kako iskoristiti svoju mladost i ljepotu da bi ju ljudi uključili u konverzaciju."

Butina je počela stvarati kontakte još 2013. kad su iskoristili snimku Johna Boltona, danas Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost, u spotu namijenjenom ruskoj publici, a u kojem se promovira nošenje oružja. U travnju 2014. otputovala je za Indianapolis na konvenciju američke udruge NRA. Svoje fotografije objavila je na ruskoj društvenoj mreži VK, a na njima u društvu s ratobornim dopredsjednikom organizacije Wayneom LaPierreom, kao i republikancem Bobbyjem Jindalom, tadašnjim guvernerom Louisiane, te Rickom Santorumom, bivšim senatorom i predsjedničkim kandidatom.

Ruski tenk T-14 Armata Ameri nedostižni Tehno Rusija postala drugi najveći proizvođač oružja na svijetu

U rujnu je pozvala u Moskvu Paula Ericksona, političara i veterana američke udruge NRA iz Južne Dakote. Šest mjeseci kasnije poslala mu je email koji je naslovila 'Diplomacija'. Erickson se oko cijelog slučaja nije htio oglasiti. No u tekstu spomenutog maila ona piše da će nakon izbora 2016. vrlo vjerojatno Republikanci preuzeti vlast. Mnogi se pitaju kako je Butina došla do tog zaključka kad su još u to vrijeme sve ankete ukazivale na uvjerljivu pobjedu Hillary Clinton i to još 20 mjeseci prije izbora?

U mailu također piše da želi izgraditi konstruktivne odnose naročito s tradicionalnim republikancima, a udrugu NRA opisuje kao 'središnje i utjecajno mjesto' za ovu stranku. Piše i da joj treba budžet od 125.000 dolara da bi sudjelovala na skupovima republikanaca. Njezini američki kontakti dali su joj popis 'važnih kontakata' s kojima se mora susresti.  Nekoliko tjedana kasnije, dakle 2015., vratila se u Ameriku na konvenciju NRA. Održala se u Nashvilleu u Tennesseeju, a na ovom skupu opet je došla u kontakt s mnogim utjecajnim konzervativcima.

Butina i njezin ruski mentor Toršin kontaktirali su sa Scottom Walkerom, guvernerom Wisconsina, koji je s njom pozirao pred kamerom i čak izgovorio nekoliko riječi na ruskom. U lipnju iste godine, došla je na Walkerovu promociju za predsjedničkog kandidata. Izgleda da iza svega stoji Kremlj. Sudski izvori tvrde da je Butina napisala Toršinu skraćeni izvještaj s Walkerove kampanje u kojem je naglasila da se sastala 'privatno' s istim kandidatom na konvenciji NRA iako ne spominje Walkera imenom.  Nakon toga došlo je do njezinog susreta s Trumpom na Freedom Festu u Las Vegasu.

Kasnije te godine njezina organizacija za nošenje oružja iz Rusije, platila je putne troškove članovima NRA u Moskvu, gdje su ih vodili na skupocjene večere i upoznali ih sa tadašnjim dopredsjednikom vlade Dmitryjem Rogozinom, inače sadašnjim prvim čovjekom Roscosmosa - državnom tvrtkom za svemirska istraživanja i visokim vojnim časnikom. Među američkim gostima bili su Erickson, Keene i David Clarke, bivši šerif Milwaukeeja koji je u predsjedničkoj utrci podržavao Trumpa.

Vladimir Putin S-400 Top News Putin opet prijeti: Poslao moćne rakete na Krim

Pete Brownell izvršni direktor kompanije koja proizvodi oružje također je bio 2015. u Moskvi, a postao je predsjednik NRA dvije godine kasnije. U svibnju ove godine naglo je smijenjen s te funkcije, mnogo prije isteka mandata. Iz organizacije nisu odgovorili je li razlog njegovog odlaska put u Rusiju. NRA i Clarke nisu također odgovorili, a osoba koja se javila na telefon koji stoji uz Keenovo ime, odgovorila je da je Keen 'od ponedjeljka na pecanju i da se neće vratiti do kraja mjeseca'. 

Kako tvrde izvori, od 2016. godine, nakon što se predsjednička kampanja zahuktala, i kad je porasla Trumpova popularnost, Butina je pojačala svoje aktivnosti i pokušala doći u kontakt s kandidatom i uskim krugom njegovih suradnika. Tijekom izborne godine ishodovala je studentsku vizu i upisala postdiplomski studij međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Washingtonu. Nastavila je stvarati mrežu suradnika. Jednom od njih napisala je u mailu da Kremlj podržava njezino nastojanje da uspostavi mrežu suradnika iz američke visoke politike.

"Sve što nam treba je Putinovo 'da'." 

U sudskim dokumentima dalje piše da su Butina i Toršin idućih mjeseci dogovorili niz 'prijateljskih večera' u Washingtonu i u New Yorku. Sudski dokumenti opisuju njihovo nastojanje da organiziraju susrete sa važnijim članovima Trumpove kampanje i stvore preduvjete za susret Trumpa i Putina. Čak su u svibnju 2016. godine pokušali doprijeti i do samog Trumpa, ali su se morali zadovoljiti susretom s njegovim sinom Donaldom mlađim.

Viktor Suvorov Rusija i oprosti ali Life Bivši špijun: Ruska agencija ne oprašta, a kažnjava smrću

Trump Organization je potvrdila da se Donald Jr., tijekom konvencije NRA susreo u Louisvilleu u Kentuckyju s Toršinom, ali je na sve načine pokušao umanjiti važnost tog susreta. Alan Fuerfas, odvjetnik Trumpove tvrtke rekao je za CBS da su se dvojica upoznala i pročavrljala prije no što je svak otišao svojim putem. Fuerfas je također rekao da su isključivo razgovarali o oružju. The New York Times je u ponedjeljak izvijestio da je i Butina prisustvovala tom susretu, a kongresni istražitelji čak su pribavili fotografiju trojca u razgovoru.

Prema FBI-u, kad nije uspjela doći do Trumpa preko oružja, pokušala je izravno preko republikanaca. Istraga je, kako piše u sudskim spisima, pokazala da je imala niz kontakata s organizatorima tzv. Nacionalnog molitvenog doručka u Washingtonu, na kojem su bili i Butina i Toršin. Iduće godine na tom domjenku ruski dvojac je bio gotovo nadomak susreta s Trumpom, ali neposredno prije susreta, Bijela kuća je Toršinovu 'pratilju' već bila detektirala, pa su otkazali susret, tvrdi Yahoo News.

Do 4. listopada 2016., dakle oko mjesec dana prije izbora, Butinin glavni američki suradnik, vjerojatno Erickson, poslao joj je kontakt i napomenuo da je "uključen u organiziranje VRLO privatne linije komunikacije između Kremlja" i republikanskih čelnika.  Idući dan Butina i Toršin izmijenili su seriju šifriranih Twitter poruka iz kojih se vidi da nastoje to realizirati, tvrde tužitelji.

Na Toršinovo pitanje u kojoj je fazi 'Rusko-američko prijateljsko druženje', odgovorila mu je: 'trenutačno smo ispod radara - tu i tamo', signalizirajući mu da treba izbjeći publicitet. 

'Vrijeme će pokazati, možemo se kladiti', odgovorila je. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kashi 14:22 05.Siječanj 2019.

    Čuj Rusi ovo Rusi ono,a Ameri!?Pa oni se ceo svoj vjek postojanja mešaju u interese drugih zemalja,izbore,prave ružičaste revolucije,a kada neko udari istim oružijem po njima onda kuknjava!?kakvo licemerje!