Top News
4485 prikaza

Ruska mafija i tajne službe plaćaju desničare u EU

Marine Le Pen i Vladimir Putin 2017. u Kremlju
Facebook
Kredit Marine Le Pen iz ruske banke, u Kremlju je grijeh samo zato što je nije doveo do pobjede na izborima u Francuskoj

Ako je riječ o Marine Le Pen, predsjednici iako opozicijske, ali snažne krajnje desne francuske stranke Nacionalni skup, jedna slika koja visi na zidu u njenoj stranačkoj centrali, odlično je svjedočanstvo vremena u kojem živimo. U travnju 2017. EU Observer objavio je da joj urede krasi slika koja prikazuje nju, Vladimira Putina i Donalda Trumpa na tamnoj podlozi. Sliku je dobila mjesec dana prije otkrića EU Observera od jednog ruskog nacionalističkog aktivista tijekom njenog posjeta Vladimiru Putinu 24. ožujka 2017.

Bilo je to uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, onih na kojima su u prvom krugu rame uz rame bili Emmanuel Macron i ona. Putin je tada javno govorio da se „ne želi miješati u unutarnje stvari druge zemlje“.

Marine Le Pen, predsjednica Nacionalnog fronta, ikona francuske krajnje desnice Njena šansa Top News 'Đavolja kći': Ako pobijedi, postat će europski Trump

Istodobno je, međutim, poručivao i to da "Marine Le Pen želi sve najbolje na izborima", Marine Le Pen je bez zadrške optuživala sve Putinove kritičare na Zapadu da „uopće ne razumiju modernu Rusiju, obećavala je priznati Krim kao dio Ruske Federacije ako postane predsjednica, nastojala je povezati Putina s narodnjačkom vladom u Austriji Sebastiana Kurza...

Tih dana ispostavilo se i to da nije to bio prvi, nego već treći susret nje i Putina, a u cijeloj toj priči jako je bila zanimljiva činjenica da njena stranka ne bi mogla krenuti u onakvu kampanju za predsjedničke izbore 2017., ma uopće na izborima još od 2014., da tri godine ranije njena stranka nije ravno iz Moskve primila kredit od 9,4 milijuna eura. Bila je riječ o slabo poznatoj "Prvoj češko-ruskoj banci" i u dobu Putina, Trumpa, desničarskih ispada po Zapadu na sve strane, mašta je imala prostora raditi "sto na sat".

Nije to bilo i jedino. Marine Le Pen je novac očajnički trebao i u doba njenog prvog, zapravo trećeg susreta s Putinom francuski Mediapart objavio je da je godinu ranije kredit njenoj stranci od 3 milijuna eura odobrila još jedna opskurna ruska banka, Strategy bank. A još u siječnju francuski Le Canard Enchaine pozivao se na izvore iz američkog Senata i obavještajnih agencija da je Nacionalni front Marine Le Pen još u siječnju 2016. tražio u Rusiji način da dođe do kredita od 28,7 milijuna eura, navodno u banci bliskoj samom Putinu.

Predsjednički izbori u Francuskoj 2017. | Author: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL/ ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL/

Naposljetku, Nacionalni front, itekako na vrijeme za izbore, dobio je svoje milijune, od "Prve češko-ruske banke" (FCRB). Washington Post sada otkriva na koji je točno način riječ o novcu s tragovima u organiziranom kriminalu u Rusiji, iz svijeta "obavještajnog podzemlja i nadzemlja", te kako uopće funkcionira sustav ruskog financiranja političkih projekata u inozemstvu koji odgovaraju Kremlju i Vladimiru Putinu.

"Svaki put kad se pojavi neki političar koji kaže da bi trebalo promijeniti politiku prema Rusiji, oni budu zainteresirani za poduprijeti ga", kazao je za WP Aymeric Chauprade, europarlamentarac koji je bio savjetnik Le Pen za vanjsku politiku prije nego što je napustio njenu stranku.

Prema nalazima sveobuhvatne istrage o navodnom ruskom miješanju u američke izbore 2016., točno to se dogodilo s pobjedom Donalda Trumpa. WP s najnovijim otkrićima pokazuje da stvar s milijunima iz Moskve u političke svrhe u korist Kremlja ide i drugačije, odozdo, od ljudi iz Moskve koji imaju određene ambicije, a koji računaju da će odjednom jako dobro kotirati u Kremlju, ako uspješno provedu u djelu nešto što politički odgovara Putinu.

Marine Le Pen, predjednica Nacionalnog fronta, ikona francuske ekstremne desnice Izbori u Francuskoj Top News Le Pen obećava 'oslobođenje od EU' i čestita Trumpu

WP opisuje da se to dogodilo 2014. na relaciji Moskva-Marine Le Pen. Njena stranka ozbiljne novce je trebala kako bi platila brutalnu kampanju kojom bi sa sebe sprala katastrofalno političko naslijeđe iz doba dok je stranku vodio njen otac Jean-Marie Le Pen, vrlo često s čisto pronacističkim stavovima. Zbog toga Marine Le Pen i danas ponekad nazivaju "đavoljom kćeri". Zbog te njene čisto fašističke političke povijesti niti jedna stranka u Francuskoj tadašnjem Nacionalnom frontu nije htjela odobriti kredit.

Marine Le Pen optuživala je banke za diskriminaciju, a istodobno stranački europarlamentarac Jean-Luc Schaffhauser krenuo je u potragu za novcem izvan zemlje. Samo što je bila riječ o čovjeku koji je već godinama zagovarao snažan "kršćanski savez" Europe i Rusije protiv Azije i Bliskog istoka, nadao se da će jednog dana voditi prorusku zakladu koja će ruski novac distribuirati po Europi kako bi je približavao Moskvi.

A veze je itekako imao kao međunarodni konzultant za naftne i svemirske kompanije. U potrazi za kreditom za svoju stranku došao je do ruskog parlamentarca i biznismena Aleksandera Babakova, kako je sam rekao, preko zajedničkog kontakta u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Bilo je to 2014.

Steve Bannon i Marine Le Pen | Author: REUTERS REUTERS

"Bilo je to licem u lice. On je rekao da postoji mogućnost", kazao je Schaffhauser za WP.

Kako su došli do FCRB-a? Banka je osnovana kao zajednički projekt češke središnje banke i ruskih ulagača da bi početkom stoljeća postala dijelom ruske tvrtke koja je gradila plinovode, sve u većinskom vlasništvu Genadija Timčenka, još jednog milijardera, Putinovog prijatelja. Na kraju se banka osamostalila i vlasnik je postao Roman Popov, jedan od direktora tvrtke za gradnju plinovoda. Banka je bila zanimljiva zato što je imala licenciju za poslovanje u EU. To je bilo ključno za Popova, a ispalo je da je bilo ključno i 2014. za Schaffhausera.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.