Top News
13453 prikaza

Spiskao je naše milijune na jahtu i letove pa mirno rekao: Ja sam svoju dionicu odradio

1/3
Prvog srpnja 2009. dotad svemoćni Ivo Sanader sazvao je konferenciju za novinare i rekao kako odlazi iz Vlade i stranke. A onda se saznalo za Malo vitra, milijune na računima punca, lovu u kutijama za cipele, skupe slike...

To je u biti zatvor koji nije zatvor. Preko dana se oni slobodno šeću po tom kompleksu, popiju kavu, prime posjete. To je neki zatvor po mjeri čovjeka, rekao je nedavno Čedo Prodanović, odvjetnik bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Njegov klijent, koji je svojedobno bio priman u najvišim međunarodim krugovima, letio Vladinim avionom i slobodno vrijeme provodio na operama i balovima po Europi, vrijeme sada krati novim zaduženjima. Sanader je, naime, voditelj zatvorske knjižnice u Lipovici, kaznionici poluotvorenog tipa, u kojoj služi preostalu kaznu zbog presude za Fimi mediju.

- Zatvorenici imaju slobodu osmosatnog boravak izvan kaznionice u samom mjestu. Poštuje li zatvorenik sve uvjete tijekom izlaska, nakon toga stječe pravo i odlaska na vikend kući. Nema sumnje da će Ivo Sanader, obzirom na njegovo uzorno vladanje, vrlo brzo steći to pravo, tako da bismo ga relativno brzo mogli za vikend vidjeti u Zagrebu - rekao je Prodanović prije nekoliko mjeseci.

Arhitekt Jerko Rošin, Sanaderov vjerni prijatelj, otkrio je Slobodnoj Dalmaciji kako je bivši premijer dobro, a pored obveza u knjižnici, zadužen je i za uređivanje zatvorskih novina te predvodi molitvu krunice u tamošnjoj kapelici. 

Ostavka kao grom iz vedra neba

Da je netko tog jutra, prvog srpnja 2009., rekao kako će to biti Sanaderova sudbina, vjerojatno bi ga proglasili ludim. Tada najmoćniji hrvatski političar, koji je godinu i pol ranije ugrabio drugi mandat na mjestu predsjednika Vlade, a svega par tjedana ranije uveo Hrvatsku u NATO i ostvario dobar rezultat na lokalnim izborima, činio se politički nedodirljiv. Već oko podneva tog istog dana, međutim, stvari su bile znatno drugačije.

Novinare je tog jutra začudio iznenadni poziv na hitnu konferenciju za medije u zgradi Vlade. Pred novinare je Sanader došao nasmiješen te ih upitao zašto ga tako gledaju.

- Neću se kandidirati na mjesto predsjednika države. Povlačim se iz aktivne politike. Ovu odluku nisam donio olako, već nakon dubokog promišljanja. Hvala Bogu, nisam bolestan - kazao je Sanader. Točne razloge povlačenja nije želio decidirano otkriti. Dodao je u životu postoje trenuci za nove početke, a ovaj je njegov. Svoju je dionicu puta, kaže, odradio.

- Vrijeme je za neke druge ljude - kazao je Sanader. Na izričito pitanje je li ovime isključuje da će se ikada više baviti politikom, Sanader je rekao kratko i jasno: 'Ne'. Priznao je i da mu se ranije nudilo mjesto u pojedinim europskim institucijama, što se također u javnosti navodilo kao razlog njegova odlaska, no Sanader ga, kaže, nije prihvatio. Dodao je kako je njegov odlazak povezan sa problemima u pregovorima s Europskom unijom. Odbacio je teze da se povlači iz politike sada kada zemlji ne ide najbolje.
 - Nikada nisam bježao pred problemima i izazovima - dodao je Sanader. Ponosan je, rekao je tada, na sve što je učinio kao predsjednik Vlade i HDZ-a, te odlazi zadovoljan, jer je zemlja ispunila strateške ciljeve.

 | Author: Naslovnica 24sata dan nakon Sanaderove ostavke


 - Članica smo Vijeća sigurnosti i NATO-a, a na pragu smo ulaska u EU, što je sada samo političko pitanje za koje očekujem da će se riješiti kroz tri mjeseca - kazao je sad već bivši premijer, kojemu je tijekom oproštajnog govora u par navrata zadrhtao glas. Rekao je da će ga na funkciji premijera, ali i predsjednika stranke zamijeniti Jadranka Kosor, tadašnja potpredsjednica. Kosor je, rekao je  Sanader, podržalo 83 zastupnika vladajuće većine.

 U HDZ-u su tog jutra, prije press konferencije, predložili izmjenu Statuta stranke i uvođenje funkcije počasnog predsjednika stranke koji bi imao pravo glasa na sjednicama, a Sanader je taj prijedlog prihvatio. Sanader je tada obavijestio koalicijske partnere i predsjednika Stjepana Mesića da podnosi ostavku na mjesto šefa Vlade i predsjednika HDZ-a. U zgradu Sabora na sjednicu kluba HDZ-a ušao je zajedno sa Jadrankom Kosor kroz podrum na sporedni ulaz.
Stručnjake za neverbalnu komunikacijuzačudilo je što je Sanader čitao s papira jer je time pokazao veliku dozu nesigurnosti.

- Kako je skupljao potpise za Kosor očito je i prije znao i tajio da odlazi pa je ovo neodgovorno - rekli je komunikacijska stručnjakinja Mirela Španjol Marković.

Nekoliko dana kasnije HDZ je na stranačkom skupu aklamacijom potvrdio Jadranku Kosor kao novu šeficu stranke, a Sabor joj je dao povjerenje da bude na čelu Vlade.

A onda su stvari počele curiti.

Malo vitra, puno para

Otkrilo se da je na trošak poreznih obveznika uživao na jahti Malo vitra. U šest godina, samo na čuvanje Sanadera za vrijeme njegovih krstarenja jahtom, iz državne je blagajne potrošeno milijun eura. Kad je krstario Jadranom na Malo vitra, a više i nije bio premijer, čak je milijun kuna trebalo platiti za osiguranje koje ga je pratilo. 

 | Author: Jahta Malo vitra

Hrvati su za Sanaderove privatne izlete na dan izdvajali između 20.000 i 30.000 kuna.  Kad se sve zbroji, prema našim izvorima, samo nas je odlazak na brod u sedam godina stajao oko sedam milijuna kuna. U to nisu uračunati njegovi privatni izleti po Hrvatskoj i inozemstvu i spavanja u hotelima. Sve na račun poreznih obveznika.

U prvim danima 2010. Sanader je iznenada pokušao napraviti puč u stranci i maknuti dojučerašnju najbližu suradnicu Jadranku Kosor te se vratiti na čelo stranke i Vlade. Nije mu uspjelo. Sve glasnije se počelo pričati o njegovim muljažama i izvlačenju novca. Otkrila se afera Fimi media. Krajem 2010. Sanader je nakon spektakularnog bijega uhićen u Austriji i pritvoren u Salzburgu. 24sata su tada ekskluzivno objavila fotografije iz njegove austrijske ćelije.

Malverzacije koje su mu se stavljale na teret bile su razne. Nicala je afera za aferom.

 | Author: 24sata objavila su ekskluzivne fotografije iz Sanaderove ćelije u Austriji nakon uhićenja

Milijuni na računima punca

Po nekim računicama vrijednost Sanaderove imovine - kuća, stanova, zemljišta, satova, slika, automobila i novca u bankama - iznosila je više od 40 milijuna kuna!

Otkrilo se kako su se milijuni prebacivali po računima od kojih su neki glasili na ime oca njegove supruge Mirjane.

A taj čovjek, Ivo Šarić, sa suprugom je živio u neuglednoj prizemnici od 30-ak kvadrata u splitskom kvartu Kopilica. Punac bivšeg premijera bio je vlasnik je i zemljišta na Braču, ali, baš kao što je činio kad su ga pitali za račune u Austriji, kaže da ni za tu zemlju ništa nije znao. Nešto je potpisivao, ali nije znao što...  

 | Author: Sanaderov punac Ivo Šarić i Mirjana Sanader izlaze sa suda 2013.

Kad je Sanader završio u Salzburgu iza rešetaka, blokirana mu je imovina procijenjena na 29 milijuna kuna.

Tad mu je blokirano i pet računa u tirolskom Raiffeisen-Landesbanku. Vlasnik jednog od njih je Sanader, a ostala četiri glase na punca Šarića koji je tvrdio kako dugo nije bio u Austriji, pa se poslije prisjetio da je jednom nakratko bio u Beču.  Samo mjesec dana nakon pritvaranja Sanadera, Šarić se ogradio od njega i njegovih poslova navodno tvrdeći USKOK-ovim istražiteljima da ne zna ni za kakve račune u Austriji, a još manje da na njima ima milijune.

Tri mjeseca kasnije isplivao je podatak i o 1,200.000 eura koji leže na Sanaderovu računu te oko pola milijuna eura raspoređenih na trima računima Sanaderova punca. Za peti račun saznalo se tek nakon otvaranja sefa u kojem je bila pohranjena štedna knjižica sa 180.000 eura i 50.000 gotovine.  Sumnjalo se i da je upravo Sanader vlasnik luksuzne jahte Malo vitra, a bivši je predsjednik Stjepan Mesić inicirao da USKOK to i istraži.  Za formalnog vlasnika slovio je Neven Poldrugač, zet Sanaderova prijatelja i bliskog suradnika Marija Zubovića. Mesić je za tu priču navodno čuo od splitskog poduzetnika i Sanaderova dugogodišnjeg prijatelja Juroslava Buljubašića. 

O svemu je obavijestio premijerku Kosor, a ona je odmah nazvala glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Poldrugač je Malo vitra kupio za pola milijuna kuna, no jahta je nakon kupnje išla na preuređenje te su se s dva nova motora, palubom od tikovine i uređenjem unutrašnjosti, troškovi ove morske vile popeli na dodatnih 1,5 milijuna kuna.  

Ekipa na jedrenjaku

Sanader je i prema prijateljima bio široke ruke. Tako je 2006. i 2007. jedrenjak Romancu dijelio s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem, tadašnjim ministrom kulture Božom Biškupićem te Mariom Zubovićem, s kojim je, izgleda, nalazio najviše dodirnih točaka. Naime, Zubovićevi posjedi i nekretnine nicale su u selima u kojima i Sanaderove. I Zubović je kupio kućicu u Krapju, i to iste godine kad i Sanaderov punac. Zajedno su nabavljali kolekcionarske modele Mercedesa, oldtajmera iz 1955. odnosno 1961. godine.  

U vrijeme dok su plovili Romancom, Zubović se na Braču, gdje Sanaderov punac nije ni znao da ima zemljište od 30.000 kvadrata, preko posrednika domogao više desetaka tisuća četvornih metara zemljišta.  Na jahtama su uživali u pršutima, vinima i sirevima koje je nabavljao Mladen Barišić, nekadašnji HDZ-ov rizničar i šef Carinske uprave, protagonist afere Fimi-media. 

Zajedno su šetali i sunčali se na 16-metarskom jedrenjaku koji je mogao sjeći valove brzinom od 10 čvorova, a tada se za tjedan toga gušta plaćalo oko 125.000 kuna. Građani su, izgleda, Sanaderu i prijateljima plaćali i radosti letenja. Naime, 2004. godine bivši je premijer državni avion Challenger 612 navodno podigao kako bi, između ostalog, kćer Petru prebacio do Londona u ljetnu školu glume.

Vladin avion polijetao je i zbog jednog fraka koji se za Sanadera šivao u Beču.

 | Author: Ivo Sanader je zbog odijela i fraka dizao Vladin avion

Da bi mu savršeno pristajao, onamo je letio barem tri puta. Svaka krojačka proba stajala je oko 45.000 kuna. Bivši je premijer, čini se, htio zabljesnuti samo jednu večer, poput hrvatske pepeljuge, pa je frak odjenuo samo za znameniti bečki Opernball, 19. veljače 2004.  

Platio ga je 21.000 kuna, no porezni obveznici morali su za to izdvojiti ukupno oko 135.000 kuna, koliko su stajali preleti Challengera 612 do bečkog krojača. Ivo Sanader prošao je put od siromašnog dječaka koji je živio u potleušici splitskog predgrađa, preko političkog uspona i neumjerenog uživanja na račun hrvatskih građana, do voditelja zatvorske knjižnice. 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.