Top News
18565 prikaza

Srbi imaju novo oružje - glavni adut raketa "Šumadija"

Raketa Šumadija
1/4
Ministarstvo obrane Srbija
U Abu Dhabiju održava se velika međunarodna izložba oružja i vojne tehnologije IDEX 2017

Šumadija, Stršljen, Miloš, Lazar, samo su nekad od imena iza kojih se kriju najnoviji aduti srpske vojne industrije predstavljeni ovih dana u Abu Dhabiju na sajmu naoružanju IDEX 2017. U srpskom ministarstvu obrane hvale se da njihovi ugovori o izvozu oružja dosežu 220 milijuna dolara samo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Raketa Šumadija

Raketa Šumadija | Author: Ministarstvo obrane Srbija Ministarstvo obrane Srbija

Proizvodnjom rakete Šumadija Srbija će se svrstati među deset zemalja svijeta koje izrađuju balističke rakete dometa do 300 kilometara, tvrdi srpski Blic. Tako bi se Srbija našla u društvu SAD-a, Kine, Tajlanda, Indije, Pakistana, Turske, Rusije i Izraela. Kažu da je to inercijski navođena raketa, što znači da ima preciznost od oko šestotinjak metara, a Hrvatska trenutačno pregovara s Pentagonom o nabavi višecijevnih bacača raketa opremljenih GPS-om i preciznih u nekoliko desetaka metara. 

Bespilotni Stršljen

Izložena srpska vojna oprema | Author: Ministarstvo obrane Srbija Ministarstvo obrane Srbija

Bespilotna letjelica, nalik helikopteru, osmišljena je da ispunjava dvije uloge na bojnom polju. Prva je promatranje, a prema pisanju srpskih medija, u zraku može provesti do pet sati ako samo promatra stanje na terenu. S druge strane, moguće je Stršljena opremiti i oružjem te streljivom kako bi se izravno uključio u borbe. U tom slučaju, djelovanje se skraćuje na dva i pol sata. Zanimljivo je da je Stršljen opremljen elektromotorom i zbog toga je praktički nečujan.

Miloš

Izložena srpska vojna oprema | Author: Ministarstvo obrane Srbija Ministarstvo obrane Srbija

U ovom slučaju riječ je o višenamjenskom borbenom vozilu s pogonom na sva četiri kotača. Opremljeno je strojnicom od 12,7 milimetara te bacačima dimnih zavjesa. Težina doseže 14 tona, a visina 2,3 metra. Kako bi osmočlana posada bila što bolje zaštićena, podvozje je dodatno oklopljeno u svrhu protuminske zaštite.

Lazar 3

Lazar je oklopno vozilo na osam kotača, a i puno je bolje naoružano od nešto agilnijeg Miloša. Raspolaže automatskim bacačem granata od 30 milimetara i strojnicom kalibra 7,6 mm.

Izložena srpska vojna oprema | Author: Ministarstvo obrane Srbija Ministarstvo obrane Srbija

  • zvizgo 13:00 28.Veljača 2017.

    Interesanto je primijetiti kako autor priloga tvrdi da raketa koju će Hrvatska nabaviti od USA a koja se lansira sa VBR-a koji još nije ni nabavljen biti puno preciznija od srpske rakete Šumadija.???Kao prvo "Šumadija" je inercijalna raketa samo u ... prikaži još!u fazi uspona dok je u fazi poniranja takođe navođena i njena preciznost je mnogo veća od 600 m2.Drugo Srbi sami prave svoju raketu ,gotovo preko 90% a Hrvati će za 1 kom iskeširati 1,5 mil USD ako budu imali.?

  • tvrdica 22:23 23.Veljača 2017.

    A gdje su traktori na slikama ??