Top News
1434 prikaza

Suluda Vučićeva ideja: Želi graditi leteće aute

Susret srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kineskog Xi Jinpinga
pool/REUTERS/PIXSELL
Xi Jinping Srbiju je posjetio 2016. godine, prvi put nakon 30 godina

Tijekom svog aktualnog posjeta Kini srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kako piše Blic, od velike i moćne Kine i njihovog predsjednika Xi Jinpinga, zatražit će i podršku za razvoj najinovativnijih i najmodernijih tehnoloških projekata, među kojima su i umjetna inteligencija i leteći automobili. 

Predsjednika jedne od najmoćnijih zemalja na svijetu Vučić će zamoliti da jedan dio proizvodnje njihovih letećih automobila, premjesti u Srbiju, kako bi se otvorila nova radna mjesta i zaposlio mladi kadar. 

"Imat ću neke čudne molbe za predsjednika Jinpinga. Nadam se da se neće smijati i da će razumjeti što želim", rekao je Vučići uoči svog posjeta, prenose srbijanski mediji.

Njegov je cilj Srbiju dovesti na prvo mjesto u razvoju inovativnih tehnologija i tako pobijediti u utrci sa zemljama iz regije. 

Dvojica predsjednika tijekom ovog susreta potvrdit će vrijedan ekonomski paket s najmanje deset ugovora, osigurati i infrastrukturalne kapitalne investicije iz područja prometa, poljoprivrede, industrije i informacijskih tehnologija u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara. 

Aleksandar Vučić Kosovski čvor Top News Vučić slavi Slobu, to je čin očajnika kojega hvata panika

Kina je kao i u većem dijelu regije tako i u Srbiji prisutna sa vrijednim investicijama, a svojevremeno su, kako pišu srbijanski mediji, spasili i željezaru u Smederevu. Uoči Vučićevog posjeta kineska kompanija Zijin Mining Group Ltd. odabrana je kao strateški partner kompanije RTB Bor, proizvođača bakra i plemenitih metala. Kinezi će u tu kompaniju uložiti 1,46 milijardi dolara s obavezom investiranja od 350 milijuna dolara za dokapitalizaciju. 

Suradnja teška oko milijardu dolara bit će između kineske kompanije za proizvodnju automobilskih guma i one u Zrenjaninu, a između ostalih sporazumima će biti dogovoren i izvoz vina, industrijski parkovi i sl. 

Vučiću je ovo već peti sastanak sa kineskim predsjednikom, no sam će reći kako je riječ možda i o najvažnijem kojeg je imao. 

"To je jedan, u smislu novca o kojem pričamo, od najznačajnijih posjeta koje sam imao. Važan je u političkom smislu zbog daljnjeg unaprjeđenja suradnje dviju zemalja, ali i kao potvrda da kineski predsjednik, ako to bude moguće u ovoj ili prvoj polovici sljedeće godine, ubaci Srbiju u svoj raspored putovanja. Tada bih bio jedini predsjednik koji je dočekao šefa kineske država dva puta", naglasio je Vučić. 

Podsjetimo Xi Jinping Srbiju je posjetio sredinom lipnja 2016. godine, što je bio i prvi put da je neki kineski predsjednik stigao u službeni posjet Srbiji i to nakon 30 godina.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.