Top News
10601 prikaza

Srbin Milija otvara dućan u Splitu: Oteli ga Legija i Zver, slobodu platio 10 milijuna €

Profimedia/Razvojna agencija Srbije
Legija je igrao dvostruku igru, kao "prijatelj obitelji" nosio je novac za otkup bogataša Milije Babovića i istovremeno savjetovao otmičar, Mileta Lukovića zvanog Kum i ekipu

Kum, Zver, Legija... Srpski kriminalci osebujnih nadimaka, uglavnom pripadnici tada moćnog zemunskoga klana, našli su početkom dvijetisućitih novi izvor novca - otimati dobrostojeće biznismene i celebrityje ili članove njihovih obitelji. Crvene beretke sa zapovjednikom Miloradom Ulemekom Legijom bile su tad još dio srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno tamošnjeg Resora državne bezbednosti.

Jedna od prvih otetih žrtava Legijina klana bio je srpski biznismen Milija Babović, koji ovih dana otvara dućan u Splitu. Kako piše Slobodna Dalmacija, u podnajam prostor u City Centeru One Split uzima tvrtka Fashion Company srpskog poduzetnika Milije Babovića. Njegova obitelj je inače ove godine preuzela poslovnice Sportine izvan Slovenije. 

Babovića se smatra jednim od najbogatijih ljudi u Srbiji i poznat je kao izdašni sponzor FK Partizana - svojedobno im je posudio milijun eura - a spominjao se i kao potencijalni predsjednik, "spasitelj" beogradskog kluba koji je u velikoj krizi. Više od dva desetljeća sponzorira Partizan. 

 | Author:

U ožujku 2002. Milija Babović išao je s treninga na Južnom bulevaru, u Beogradu kad su ga na putu do auta presrela petorica, šestorica koji su se predstavili kao policajci. No netko od njih opalio ga je pištoljem po glavi i kad je Milija došao k sebi imao je povez preko očiju i selotejp preko usta. Oteli su ga i zahtijevali otkupninu. 

Za to vrijeme, Milorad Ulemek Legija glumio je prijatelja obitelji, a zapravo je cijelo vrijeme bio na liniji s otmičarima među kojima je bio i Sretko Kalinić zvani Zver, jedan od najbrutalnijih ubojica s ovih prostora - sudjelovao je u najmanje 20-ak ubojstava, između ostalih i u onome srpskoga premijera Zorana Đinđića, 2003. godine, a nakon što je ubio Milana Jurišića od njegova je mesa skuhao gulaš i dao da jede kolegi "zemuncu" Vladimiru Milisavljeviću, zvanom Vlada Budala. Njegovo se ime spominjalo se i vezano uz likvidaciju Cvetka Simića Preletača, čije je raskomadano tijelo 2009. pronađeno u jarunskom jezeru, pisao je Express. 

Maskiranim zemuncima Babović je devetoga dana uspio pobjeći i umaknuo par stotina metara prije nego što su ga sustigli i pretukli. Na koncu je u njihovu zarobljeništvu proveo 40 dana i za slobodu je obitelj platila deset milijuna eura. 

 | Author: Goran Stanzl/Pixsell, Profimedia Goran Stanzl/Pixsell, Profimedia

Milorad Ulemek Legija u dva puta navrata je odnosio novac otmičarima, s kojima je bio u dosluhu. 

Prema podacima srbijanske Agencije za privredne registre, Fashion Company je osnovana 1993. godine, a stopostotni vlasnik je Milija Babović. Osim tvrtki iz tekstilne industrije vlasnik je ili suvlasnik nekoliko drugih tvrtki u raznim industrijama, objašnjavaju novinari Forbesa Srbija.

Ima 61 godinu i rođen je u Crnoj Gori. U njegovoj biografiji stoji da je karijeru započeo 1982. godine, kada je otvorio tekstilnu radnju u Beranama. Nakon toga prelazi u Beograd, gdje se nastavlja baviti proizvodnjom tekstila i tu je zgrnuo milijune.

Babović ima četvero djece i sva su aktivna u tvrtki. Sin Stefan, koji vodi Fashion Company, bio je nogometaš. Igrao je za Partizan, Nantes, Feyenoord, Zaragozu te...  Nastupio je i četiri puta za reprezentaciju Srbije te igrao u mlađim kategorijama reprezentacije.

Fashion Company zapošljava 743 djelatnika. U 2023. godini ostvarili su oko sto milijuna eura prihoda. To je manje nego godinu prije, kada su im prihodi iznosili nešto više od 125 milijuna eura, pisao je seebiz.eu.

No, njihova neto dobit 2023. je porasla i iznosila je 4,3 milijuna eura. To je povećanje od gotovo 30 posto u odnosu na 2022. godinu, kada su ostvarili oko 3,3 milijuna eura dobiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.