Top News
8042 prikaza

Srpske nade: Karadžić je u srijedu na slobodi?

Ratko Mladić i Radovan Karadžić
REUTERS
Barem dio srpske javnosti nada se da će zločinac osuđen za zlodjela po Bosni i Hercegovini uskoro otići natrag u Srbiju

Radovanu Karadžiću ostalo je tek nekoliko dana do izricanja drugostupanjske presude u Haagu gdje će mu žalbeno vijeće izreći konačnu kaznu za zločine počinjene po Bosni i Hercegovini. 

Srpski tabloid Alo bombastično najavljuje da bi Karadžić mogao na slobodu već u srijedu nakon izricanja presude.

Moguću presudu Radovanu Karadžiću komentirao je zagrebački odvjetnik Anto Nobilo koji je na sudu u Haagu uspješno obranio Tihomira Blaškića.

„Mislim da je sasvim nemoguće da bude pušten. Uhapšen je i u zatvoru je od 2008. godine, dakle 10 godina, a prvostupanjskom presudom dobio je 40. To znači da nije još odslužio ni 2/3 kazne. Osuđen je za etničko čišćenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva u BiH, za teroriziranje stanovnika Sarajeva  tijekom skoro četverogodišnje opsade grada, kad su ubijani civili snajperima i artiljerijom, i otmicu vojnika UNPROFOR-a, a za Srebrenicu nije dokazano da je sudjelovao u genocidu. Unatoč tomu, teško da će biti oslobođen i pušten u srijedu, iako to možda dio srpske javnosti priželjkuje.

Aleksandar Vulin - srpski ministar obrane YU general Top News Vučićev dežurni mrzitelj opet promovira ratnog zločinca

Milorad Kojić, šef Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske, kazao je za ALO: "Karadžić je sada u žalbenom postupku jasno i nedvosmisleno dokazao da ne postoji nikakva odgovornost političkog rukovodstva u događajima koji mu se stavljaju na teret. Uvažavanjem tih činjenica i dokaza, prvi predsjednik Srpske trebao bi se sa svima nama koji ćemo biti u Haagu 20. vratiti u Srbiju i Srpsku. On je veoma uzbuđen uoči izricanja presude, čujemo se i po nekoliko puta dnevno i često razgovaramo o njegovim budućim planovima".

Na pitanje može li se povući paralela s oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju, koju je donio isti sudac Antonetti, odvjetnik Anto Nobilo kaže:„Šešelj nje isto što i Karadžić. Karadžić je imao političku moć da zaustavi zločine, a Šešelj je blebetao i huškao na svojim skupovima, ali se nije mogla, u kaznenopravnom smislu, dokazati veza između njegovog huškanja i počinjenih zločina. Karadžićeva presuda sadrži ujedno presudu za sveukupno djelovanje srpske vojske u BiH, slično kao što bi se i Slobodanu Miloševiću, da je ostao živ, sudilo za sveukupno srpsko djelovanje tijekom rata.“

Logor Omarska Omarska Life Logor iz kojeg su rijetki Hrvati i Bošnjaci izašli živi

Denis Džidić, kao novinar BIRN-a, napravio je za Balkan insight uoči donošenja presude 20. ožujka presjek Karadžićevog života.

Selo Petnjica nedaleko od gradića Šavnika u Crnoj Gori u kojem je Karadžić rođen 19. lipnja 1945., općinom je postalo tek 2013. Tri četvrt stoljeća poslije Karadžić je stanovnik zatvorske jedinice UN-ovog suda u Scheveningenu kod Haaga u Nizozemskoj i čeka presudu za genocid i brojne ratne zločine tijekom rata u 90-ima u BiH.

Milan Martić Bez milosti Top News Vapaj Mile Martića iz zatvora: Lista njegovih pritužbi

Do tog statusa u životu je prošao razdoblja u kojima je bio psihijatar, pjesnik, politički vođa i "duhovni iscjelitelj". Nekoć ratni nacionalistički predsjednik bosanskohercegovačkih Srba u ožujku 2016. prvostupanjski je osuđen na 40 godina zatvora zbog najgorih ratnih zločina koje je Europa vidjela još od nacističkih i fašističkih divljanja iz Drugog svjetskog rata.

Proglašen je krivim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995., za ubijanje i progon Hrvata i Bošnjaka diljem BiH, za teroriziranje građana Sarajeva tijekom višegodišnje opsade glavnog grada bivše jugoslavenske republike i za uzimanje pripadnika UN-ovih snaga u BiH kao taoce. Genocid iz 1992. po nekim drugim mjestima BiH nije mu sudski dokazan. Karadžić je na sudu ustvrdio da "ne postoje dokazi za namjeru provođenja etničkog čišćenja".

Tvrdio je i to da je tijekom opsade Sarajeva poginulo samo nekoliko civila, zapravo ih je pobijeno 10.000, od čega svako deseto dijete, te da su njegove snage samo branile sarajevske Srbe dok su Muslimani provocirali sukobe. Zapravo je nemali broj Srba također sa sugrađanima Bošnjacima i Hrvatima završio unutar opsjednutog grada.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 19:20 28.Ožujak 2019.

    Ne vjerujem da je taj scenarij moguć.

  • Milan.banijac 09:22 18.Ožujak 2019.

    JELI TO MOGUĆE?