Top News
7101 prikaza

Srpski biznismeni ukrali 20 milijuna € od hrvatske firme

Uhićenja u beogradskom hotelu Metropol
MUP Srbije
Sumnja se da je Sikimić sa ostalim osumnjičenima organizirao izradu lažnih financijskih izvještaja

Obrad Sikimić, poznati srpski privrednik i bivši predsjednik privrednog društva "Diners club international Beograd" koji je sa četvero suradnika uhićen zbog sumnje da je oštetio zagrebačku tvrtku Erste card club za 20.361.197 eura, priveden je na saslušanje u Tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beograd. Srpski biznismen se tereti da je sebi u džep pospremio 4.545.104 eura. 

Osim njega, tužitelju su privedeni i njegovi suradnici: 44-godišnji Nebojša Stanivuković, zamjenik direktora PD "Dinners club international Beograd", 60-godišnji Enes Zajmović, bivša odgovorna osoba privrednog društva "Dinersa", kao i 39-godišnja Ivana Petković i 64-godišnja Jasminka Ilić. Saslušanja su još u tijeku, piše novina ALO.

Sikimića se tereti da je lažirao financijske izvještaje kako bi po što boljoj cijeni svoju tvrtku predao u ruke poduzeću iz Zagreba. On se sa Stanivukovićem, Zajmovićem i Petkovićem tereti za zloupotrebu položaja odgovorne osobe, dok je Ilićeva osumnjičena za pomaganje. 

Sumnja se da je Sikimić, odgovorna osoba društva "SKB Capital S.A." iz Luksemburga, ujedno i odgovorna osoba privrednog društva "Diners club international Beograd", kao sudionik sa ostalim osumnjičenima organizirao izradu lažnih financijskih izvještaja kako bi prikazali pozitivne financijske rezultate "Diners cluba". Propast "Dinersa" počela je puno ranije, a potpuni krah lanac je doživio prošle godine. 

Ubijeni odvjetnik Ognjanović Atentat pred ulazom Top News Brutalno ubojstvo Slobinog odvjetnika potreslo regiju

Propast je započela u svibnju prošle godine, kada su vjerovnici, najvjerojatnije trgovački lanci, blokirali tvrtku "Diners club" zbog 3,5 milijuna eura. Ubrzo su prodajni lanci i drugi trgovci prestali primati njihovu karticu, a zagrebačka tvrtka "Erste card club" podnijela je krivične prijave protiv bivših voditelja DCIB-a zbog utaje obaveza prema vjerovnicima i neispravnog prikazivanja potraživanja klijenata.

Tvrtka iz Hrvatske je od luksemburškog "SKB Capitala" u ožujku kupila DCIB na čijem je čelu, duže od 25 godina bio Obrad Sikimić, član elitnog kluba "Privrednik". DCIB je osnovao Sikimić 1996. godine kao samostalnu franšizu za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju. 

Upravo je novi vlasnik "Erste card cluba", koji je objedinio poslovanje Diners karticama na svim tržištima bivše Jugoslavije, nakon transakcije uočio kako neslužbeni financijski izvještaj "Dinersa" ne odražava stvarno stanje poslovanja kompanije. Kako kažu nepravilnosti u financijskim izvještajima odnose se na utaju obveza prema vjerovnicima, kao i na neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata.

ECC je naveo kako su podnijeli kaznenu prijavu protiv bivših čelnika društva. Ranije su ostavke podnijeli Obrad Sikimić, predsjednik i Nebojša Stanivuković, zamjenik direktora "Diners Internationala". Sikimiću za ovo kazneno djelo prijeti 10 godina zatvora. 

Na toj poziciji u "Diners clubu" nalazio se od 1996. godine, a 2002. godine dobio je priznanje za najuspješniju mladu franšizu u konkurenciji 186 zemalja u lancu DCI. Bio je predsjednik elitnog kluba Privrednik a za doprinos srpskoj privredi i postizanje poslovnih standarda u poduzetništvu dobio je 2012. godine prestižnu nagradu "Naj Europljanin".

Tekst je u cijelosti preuzet iz novine ALO. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:26 04.Prosinac 2018.

    jabdadabudu