Top News
19251 prikaza

Srpski patrijarh: "Stanje je kao pod ustašama!"

Irinej
Marko Lukunić/PIXSELL
Čelnik Srpske pravoslavne crkve pojasnio je što misli o situaciji Srba koji žive izvan Srbije

Patrijarh Irinej vrhovni je poglavar Srpske pravoslavne crkve, a ovih dana je dao ekstenzivni intervju za crnogorske medije gdje je stanje u Crnoj Gori usporedio s progonima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Komentirajući poruke crnogorskih službenika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj te prijetnje da bi Crkvi mogli oduzeti imovinu, Irinej je kazao da je tako nešto nezamislivo u 21. stoljeću.

"Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, smatram da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vrijeme, to bi se moglo razumjeti i shvatiti. Ali da se to radi u vrijeme mira i slobode, u vrijeme kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivi. Ne samo za Europu nego i za Aziju", kazao je Irinej za podgorički list Dan.

Aleksandar Vučić, Marko Đurić PODJELA Top News Našli rješenje za Kosovo, ali - je li izvedivo?

Irinej je naveo da će on kao patrijarh, ali i Srpska pravoslavna crkva stati u obranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na saboru je već bilo o tome riječi i mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od toga bezakonja odstupiti jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od jučer. Ona postoji stotinama godina i ono što pripada službenoj crkvi ne može na bilo koji način biti uzeto ili oduzeto. Mi ćemo, ako do toga dođe, angažirati ne samo sebe nego ćemo alarmirati cijeli svijet. Crkva i vjernici brane crkvu, a ni pravna logika ne dozvoljava takvo ponašanje", istaknuo je Irinej.

On je nezadovoljan i položajem i tretmanom Srba u Crnoj Gori.

"Nisam baš upoznat, ali kako čujem položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost! To je jedan podijeljen narod. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvaća i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo", kazao je patrijarh.

Xherdan Shaqiri NOGOMET I POLITIKA Life Kuha između Srba i Albanaca: Vade se čak i noževi

Na pitanje s kojom povijesnom epohom bi usporedio položaj Srba danas u Crnoj Gori, patrijarh Irinej je kazao da ga podsjeća na stanje u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

"Usporedio bih ga s položajem Srba u Hrvatskoj u doba NDH. Nažalost, ni u Hrvatskoj ni danas nije bolji položaj Srba. Možda to neprijateljstvo u Crnoj Gori nije kao ono koje je bilo kod ustaša, ali mržnja u narodu nažalost postoji. Sigurno to čine oni koji ne žele dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori. Stara je istina podijeli pa vladaj pa se vjerojatno drže tog principa. Nadam se da će narod biti svjesniji od svojih vođa i da će pronaći način za suživot", poručio je patrijarh.

(Blic)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • živadin 21:20 25.Srpanj 2018.

    " ... bit će mesa, klat ćemo Hrvate ... " pjevala je koncem 20. stoljeća goloruka ugrožena nejač slaveći veličanstvenu pobjedu nad ženom, djecom i civilima. Ima li gospodin patrijarh išta za reći o tome?

  • uskook 15:40 24.Srpanj 2018.

    Bože daj nam pameti...