Top News
12872 prikaza

Status-6: Putinovo oružje za uništenje svijeta

Apokalipsa
Thinkstock
Potencijalna snaga novog nuklearnog oružja je i do stotinu puta veća od bombe koja je uništila Hirošimu

Tajni dokumenti o nuklearnoj pripremljenosti američke vojske nedavno su iscurili u javnost i, prema svemu sudeći, pokazuju da je administracija Donalda Trumpa potpuno uvjerena da Rusi grade opasno novo oružje koje bi moglo izazvati ogromnu štetu, ako je ikad upotrijebljeno.

"Rusi razvijaju i grade nove nuklearne bojeve glave i lansere", piše u tajnim dokumentima gdje dodaju da ti sustavi uključuju "novi interkontinentalni autonomni torpedo naoružan nuklearnom bojevom glavom". 

Muškarac u Sjevernoj Koreji gleda vijesti Paklena bomba Top News Strašna tajna: Kim slučajno otkrio čime prijeti svijetu

Detalji tog plana primijećeni su u emisiji ruske državne televizije tijekom prijenosa sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i šefova vojnih rodova tijekom studenog 2015. godine. 

Snimke su pokazale planove za podmornicu koja bi mogla putovati gotovo 1.000 kilometara brzinom od 100 čvorova pod vodom i detonirati termonuklearno oružje megatonske klase kako bi se stvorilo "široko područje radioaktivnog onečišćenja", prema BBC-jevu prijevodu fotografiranog dokumenta.

Status-6 - Putinov dron za nuklearne bombe | Author: Screenshot Screenshot

Podmornica je dizajnirana da "uništi važna ekonomska postrojenja neprijatelja u obalnim područjima i uzrokuje zajamčenu štetu na kopnu stvaranjem širokog područja radioaktivne kontaminacije, čime ih dugoročno čini neupotrebljivim za vojnu, gospodarsku ili drugu aktivnost" BBC je izvijestio.

Od tada, mnogi su osporili ideju da će Rusija graditi takav sustav. No, procureni nacrt Trumpovih nuklearnih aktivnosti ukazuje da američka vlada na svojim najvišim razinama vjeruje da je torpedo, poznat kao "oceanski višenamjenski Status-6 sustav", stvaran.

Vladimir Putin Dobar posao Top News Putin daje Vučiću oružje protiv novih hrvatskih aviona

Jeffrey Lewis, vodeći akademik za nuklearna pitanja, brzo je dao Status-6 gotovo romaneskni naziv: "Putinov stroj za smak svijeta".

Ne samo da bi oružje moglo uništiti ogromno područje snagom potencijalno 100 puta većom od bombe koja je pala na Hirošimu 1945. godine, već može ostaviti i dugoročni radioaktivni otpad.

Lewis je opisao oružje kao totalnu i apsurdnu ludost. Prije je rekao Business Insideru da je ideja "duboko, duboko, duboko nemoralna" i da SAD nikada ni ne razmatra gradnju takvog oružja za nuklearni arsenal.

Posljednje fotke prije bacanja nuklearne bombe | Author: US National Archives US National Archives

Kada su planovi za Status-6 izbili u javnost 2015. godine, Institut Brookings okarakterizirao je njihovu pojavu na TV-u namjernim pokazivanjem vojnih mogućnosti, a ne traljavim radom visokih ruskih vojnih dužnosnika. 

Nuklearno oružje upotrijebljeno je točno dvaput u borbi - oba puta od strane SAD-a, a oba su puta letjeli zrakoplovom preko uglavnom nezaštićenog japanskog zračnog prostora na kraju Drugog svjetskog rata. Nikakva interkontinentalna balistička raketa, podmornica, ili bombarderi dugog dometa ili krstareće rakete nikada nisu isporučili nuklearno oružje ispaljeno u ratu.

UNIŠTAVAČ SVJETOVA Top News Nuklearni napad Trumpa: Ovako bi izgledao kraj

Prava funkcija nuklearnog oružja danas je politička. Zemlje ih grade i računaju na njihov učinak zastrašivanja, misle da nitko neće napasti državu naoružanu nuklearnim bombama.

Za Rusiju, Status-6 ne bi imao puno smisla osim ako šira javnost ne zna za njega.

Budući da je Rusija postala sve agresivnija u svojoj vanjskoj politici, uz održavanje manje vojske od SAD-a i NATO-a, mogli su se uvjeriti da je vrijeme za pokazivanje svog oružja za smak svijeta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vorian 11:09 19.Siječanj 2018.

    Najjače je kad novinari prepisuju tekstove a nemaju pojma šta prepisuju! podmornice koje će moći putovati 1000km, a kao danas ne postoje?? Raife zovu se nuklearne podmonice! A da će imati brzinu od 100 čvorova teško znaš li uopće koliko ... prikaži još! je to k/mh? Znaš li uopće išta o ćemu pišeš tj. prpisuješ?