Life
10920 prikaza

Bio je vidovnjak i ljubitelj orgija otporan na otrove

Grigori Rasputin
Public Domain
Čak i više od stoljeća nakon njegove smrti, Grigorij Rasputin izaziva žestoke rasprave

Negdje tijekom noći i rano ujutro 29. i 30. prosinca 1916., Grigorija Yefimovicha Rasputina, samoproglašenog svetog čovjeka, ubila je skupina ruskih plemića koji su željeli okončati njegov utjecaj nad kraljevskom obitelji.

Rasputin je bio tek obični seljak iz Sibira, ali doživio je vjersko preobraženje dok je bio tinejdžer i proglasio se iscjeliteljem sposobnim predvidjeti budućnost, osvojio je cara Nikolaja II i caricu Alexandru kroz njegovu sposobnost zaustavljanja krvarenja princu Alekseju još 1908. godine. Od tada, iako je bio izložen žestokim kritikama zbog pijanstva, Rasputin je imao snažan utjecaj na vladajuću obitelj Rusije, razbjesnivši plemstvo, crkvenjake i seljake. Posebno je utjecao na caricu, a još uvijek kolaju priče da je bio i njezin ljubavnik

Ljudmila Ulicka Ljudmila Ulicka Kultura "Činovnici su od davnih vremena najrazvratniji stalež"

U privatnom životu, često je sam sebe bičevao do krvi, sve radi 'očišćenja' grijeha a najviše od svega je volio preobraćivati "grešnice" na način da bi ih silovao ili orgijao s njima do zore.

Plemkinje su često bile 'grešnice' na kojima je ovaj  sibirski seljak te primjenjivao "ljubavni način oproštenja grijeha i pročišćenja", a nerijetko su one o svemu tome u svojim dnevnicima pisale sa oduševljenjem. Rasputin koji je imao nezasitni seksualni apetit nije bio neugledan muškarac, snažan i visok čak 193 centimetra, magičnog pogleda znao je vrlo lako uvjeriti žene da je potrebno da 'očiste grijehe'. Ženama nije smetalo ni to što nije držao do higijene i bjesomučno se opijao. Jednom se pohvalio kako šest mjeseci nije presvukao donje rublje. Volio se družiti s prostitutkama s kojima se po cijele noći opijao i rano ujutro vraćao kući.

Misteriozno kamenje Arktika U Rusiji Znanost Misterij savršeno okruglih kamenja - našli ih na Arktiku

Njegova supruga koju je oženio kad mu je bilo tek 18 godina tolerirala je njegova seksualne susrete s ostalim ženama odnosno nije vidjela ništa loše u tome te mu je ostala vjerna do kraja. 'Ima on dovoljno za sve', jednom je rekla.

Rasputin je bio veliki protivnik rata, što iz moralnih razloga, što iz uvjerenja da će rat sigurno dovesti do političke katastrofe. No kad se Rusija uključila u rat prorekao je da će ruska vojska biti uspješna samo ako sam car preuzme komandu nad vojskom, što je zbog loše pripremljenog Nikolaja rezultiralo katastrofalnim posljedicama po Rusiju.

Nadija Savčenko Nadija Savčenko Top News Gladuje do smrti: Iz Putinovog zatvora izaći će samo mrtva ili slobodna

Kad je tražio da on ode na front blagosloviti rusku vojsku, jedan od generala mu je obećao da će ga objesiti ako se slučajno pojavi. Njegov snažan utjecaj na carsku obitelj te glasine o njegovoj seksualnoj vezi s caricom dovele su do njegove čudne smrti. Kada je car odlazio da vodi ruske snage u Prvom svjetskom ratu, Rasputin je praktički vladao zemljom kroz Alexandru, pridonoseći već postojećoj korupciji i neredu carske Rusije.

Bojeći se rastuće Rasputinove moći, a neki su vjerovali da je planirao dogovoriti poseban mir s Nijemcima, grupa plemića, pod vodstvom princa Felixa Jusupova, supruga caričine nećakinje i nadvojvode Dmitrija Pavloviča, pozvala je Rasputina u palaču Jusupovih u noći 29. prosinca 1916.

Vojna parada u Moskvi Pobjeda nad nacistima Top News (FOTO) Putinova parada na Crvenom trgu

Prvo, Rasputinovi ubojici dali su mu hranu i vino krcato cijanidom. Kad nije reagirao na otrov, pucali su na njega iz blizine. Bili su uvjereni da je Rasputin mrtav i ostavili su ga na podu dok ne odluče što s njegovim tijelom. Kasnije Rasputin je, naizgled, oživio i pokušao pobjeći iz palače, nakon čega su ga napadači ponovno upucali i okrutno tukli. Konačno su svezali Rasputina, još uvijek čudesno živog, i bacili ga u ledenu rijeku. Kada je Rasputinov leš pronađen nekoliko dana kasnije ustanovljeno je da smrt nije nastupila od otrova i metaka, niti od udaraca po glavi, već od gušenja?! Naime, pluća su mu bila ispunjena vodom, što je pokazalo da nije bio mrtav i da je pružao otpor sve dok se nije utopio.a dva glavna zavjerenika,

Nešto kasnije, boljševička revolucija je svrgnula carski režim. Nikolaj i Alexandra su ubijeni, a dugo, mračno vladavine Romanovih završilo je.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.