Top News
90990 prikaza

Strane mafije u Hrvatskoj: Imaju i tajne zatvore

Vježba Specijalne policije na brodu Marko Polo
Boris Ščitar/ PIXSELL
Najviše je inozemnih kriminalaca u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli i drugim većim središtima

Hrvatska je uz četrdesetak domaćih bandi premrežena i mafijaškim skupinama iz inozemstva. Iz petnaestak različitih grupa razdijeljenih po vrstama kriminala, policija povremeno nadzire 50-ak aktivnijih kriminalaca povezanih s domaćim bandama.

No, njihov stvarni broj je i nekoliko puta veći. Inozemni mafijaši u Hrvatskoj najčešće rade u manjim grupama, svi dobro surađuju, udružuju se i ostaju zajedno dok ne obave posao i podijele plijen.

Aleksandar Knežević Knele Lica s osmrtnica Life Kako su ubijeni najgori mafijaši Balkana

Cijeli hrvatski teritorij međusobno su podijelili, ovisno o vrsti kriminala kojim se bave. Najviše je inozemnih kriminalaca u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli i drugim većim središtima. 

Naručena smaknuća, šverc droge, ljudi, skupocjenih automobila i umjetnina, krivotvorenje te pranje novca samo su dio kriminalne lepeze koja i stranim mafijašima u Hrvatskoj godišnje donosi desetke milijuna eura. 

Stranci u Hrvatskoj uvukli su se i u svijet profesionalnog sporta pa namještanjem rezultata enormno zarađuju na kladionicama. Mafijaški pipci se, zahvaljujući mitu, pružaju i do vlasti...

MUP-ova takozvana Plava knjiga kriminala i kriminalaca, koja se ažurira jednom godišnje, sadrži i listu stranih mafijaša razvrstanih po regijama i specijalnostima.

Podatke iz tajne Plave knjige hrvatska policija prikuplja i razmjenjuje s policijama drugih zemalja. Tako policija u svojim spisima uz ime svakog zabilježenog stranog kriminalca u tančine opisuje njegovu kriminalnu prošlost, sklonosti, osude, tko su im šefovi, suučesnici i jataci u Hrvatskoj. 

Uz detaljan osobni opis od nosa, oblika lica, tjelesnih mana, veličine glave, boje kose i očiju, tu su i adrese, telefonski brojevi, poznate e-mail adrese, vozila koja koriste, jezici koje govore, vještine, navike, imena prijatelja i poznanika te dugi niz naoko nebitnih podataka.

Inozemne bande u Hrvatskoj nisu hijerarhijski čvrsto ustrojene poput domaćih, uglavnom se na njih samo naslanjaju te ih je stoga lakše i pratiti ili presretati elektronsko-telefonsku komunikaciju.

Sudeći po brojnim policijskim evidencijama, stječe se dojam da policija o istaknutijim domaćim i stranim kriminalcima zna ama baš sve, pa stoga javnost nerijetko ostane začuđena kada okorjeli inozemni kriminalci uspiju neopaženo počiniti najgnusnije zločine.

Poput onoga u listopadu 2008. godine, kad je srpska mafija s hrvatskim pomagačima u središtu Zagreba eksplozivom doslovce raznijela Ivu Pukanića i Niku Franića.

Strani kriminalci utočište pronalaze u većim središtima, teritorijalno su raspoređeni po snazi klana i vrsti posla. Zagreb je postao središte dijela srpskocrnogorskih bandi.

Dio Zagreba, Primorje, Rijeka, Istra i Dalmacija ‘rezervirani su’ za najbrojnije albanske bande u Hrvatskoj. Talijanski mafijaši, slovenski i mađarski, svoje mjesto na kriminalnoj sceni Hrvatske pronalaze u pograničnim dijelovima.

Svi jači kriminalci često se služe krivotvorenim dokumentima. Poznati su slučajevi da zloglasni srpski, ruski i drugi mafijaši koji žive ili se skrivaju u Hrvatskoj imaju ili su imali hrvatsku putovnicu, krivotvorenu ili - legalnu.

Specijalna policija Organizirani kriminal Life Dosje: Kako je hrvatska mafija reketarila bogataše

Članovi Zemunskog i Surčinskog klana uvezani s kriminalcima iz Crne Gore drže monopol nad trgovinom kokaina u metropoli. Zemunski klan je, nema dvojbe, već dugo najopasnija i najbrojnija banda u ovom dijelu Europe, poznata po drskosti, nasilju i brutalnosti.

Imaju čak i svoje privatne tajne zatvore za mučenje. Mnogi ‘zemunci’ su zatvoreni, ubijeni ili u bijegu. No, iz dana u dan u klan se regrutiraju mlađi naraštaji.

Iznimno dobro su uvezani sa svim zapadnoeuropskim bandama, a posebno s hrvatskim kriminalcima, pa tako na zagrebačkom Laništu zemunci imaju i svoju “ispostavu” u privatnim stanovima koje su im priskrbili zagrebački kriminalci. 

Odgovorni su za brojne likvidacije i naručena smaknuća na Balkanu i šire, otmice, iznude i oružane međumafijaške obračune.

Zemunski mafijaši imaju najuhodaniji krijumčarski kanal kokaina iz Južne Amerike prema Balkanu, kojim je ‘rukovodio’ narkoboss Darko Šarić

Njima je suprotstavljen Surčinski klan, nešto slabija ali iznimno jaka mafijaška skupina, iznikla još početkom 90-ih na švercu cigareta, oružja i nafte. 

I surčinci u Hrvatskoj imaju kriminalne baze, raspoređene po jakim kriminalnim žarištima, ovisno o specijalnosti kojom se bave.

Željko Ražnatović Arkan | Author: Screenshot Youtube Screenshot Youtube
U Hrvatskoj se ta grupacija godinama povezivala s Andrijom Draškovićem, kojeg se sumnjičilo i za sudjelovanje u egzekuciji ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana

Odrađivao je prljave poslove i za srpske tajne službe. Da se Drašković u Hrvatskoj lagodno osjećao, svjedoče njegovi česti boravci u luksuznim zagrebačkim, opatijskim i porečkim hotelima, koje su mu plaćali poznati kriminalci iz Istre i Zagreba.

Istraga monstruozne likvidacije Ive Pukanića i Nike Franića u središtu Zagreba pokazala je dokud seže “bratska” uvezanost hrvatskih, srpskih i crnogorskih kriminalaca. 

Tako su kriminalci s tjeralica iz Srbije, Željko Milovanović i Bojan Gudurić, s domaćim pomagačima usred Zagreba mjesecima nesmetano pripremali i izvršili atentat na Pukanića, a sve po narudžbi iz vrha beogradskog podzemlja.

Odbjegli pripadnici zloglasnog zemunskog klana Miloš Simović i Sretko Kalinić, za kojima je tragao i Interpol zbog atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, godinama su lagodno živjeli na zagrebačkom Laništu sve dok se gotovo nisu poubijali međusobno.

Zemuncima koji su se skrivali usred hrvatske metropole smještaj su osiguravali viđeniji zagrebački kriminalci, isti oni kod kojih je boravio i masakrirani srbijanski kriminalac Cvetko Simić.

Njegovo raskomadano truplo bez glave pronađeno je u ožujku 2010. na zagrebačkom jezeru Jarun. Istražitelji sumnjaju da je za Cvetkovu monstruoznu smrt i zaredale likvidacije na Balkanu kriv propali posao s drogom 2009. godine, kad je u policijskoj operaciji Balkanski ratnik u Urugvaju zaplijenjeno više od dvije tone čistog kokaina vrijednog više od 120 milijuna eura. 

Šefovi hrvatske, srbijanske, slovenske i crnogorske mafije povezane s kokainskim poslom svoje su planove nesmetano razrađivali u središtu Zagreba.

Predovodio ih je i bivši balkanski kralj droge, Crnogorac Darko Šarić za kojeg su dobro upućeni u zagrebačku kriminalnu scenu tvrdili da se neko vrijeme skrivao i u Zagrebu.

Da crnogorsko-srpski mafijaši drmaju hrvatskom kokainskom scenom, potvrđuje i slučaj otprije desetak godina, kad je u Rovinju, u pokušaju krijumčarenja više od 300 kilograma kokaina iz Južne Amerike, uhićen i poznati zagrebački jetseter Draško Čubrilović, podrijetlom iz Crne Gore. 

Kriminalci dobro surađuju i u pljačkama, pa su tako “bratski” opljačkali 15 milijuna kuna iz središta Hrvatskih pošta u Splitu.

Sprovod Vinka Žuljevića Klice Dossier Klica Life Najopasniji Zagrepčanin htio u Srbiju, no i tamo bi ga ubili? Albanske bande u Hrvatskoj, koje u pravilu dolaze s Kosova, Makedonije i Albanije, uglavnom su naslonjene na već dobro uhodane i udomaćene organizirane kriminalne grupe i pojedince.

Etnički su grupirani i rodbinski povezani. Za razliku od drugih bandi, uglavnom su tradicionalno zatvoreni zbog običaja i jezične barijere pa među njih nije lako prodrijeti. 

Albanske bande već dvadesetak godina drže takozvanu Balkansku krijumčarsku rutu heroina koja kreće od Afganistana preko Turske i Balkana do Zapadne Europe.

Više od 80 posto svjetske proizvodnje heroina krijumčari se tom rutom. Istom trasom krijumčare se i ljudi, duhan te druge visokotarifne robe.

Albanski mafijaši u Hrvatskoj su, u odnosu na one iz Srbije i Crne Gore, znatno brojniji. Najviše ih je u Zagrebu, Rijeci, Istri, Splitu, a djeluju i u svim drugim većim centrima u kojima su razgranali distribuciju.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:38 19.Lipanj 2017.

    kriminalci vladaju svijetom