Top News
2156 prikaza

Stranka u koju ide Pernar: Kasica za skriveni milijun

Ivan Pernar
Patrik Macek/ PIXSELL
Nije bilo jasno kakvu je rošadu s ulaskom u Sabor Pernar radio 2016., a sad se otkriva da je otpadnik HSS-a iz '95. njegov pričuvni igrač

Vijest dana je da je Ivan Pernar s Branimirom Bunjcem izišao iz Živog zida nakon političko-obiteljsko-stranačke sapunice otprije nekoliko dana. Ne ulazeći u taj dio, koji se zapetljao do razina dugogodišnjih sapunica, na presici na kojoj je Pernar objavio i to da "ne isključuje kandidaturu za predsjednika" RH, rekao je prvo da će "osnovati novu stranku s kolegama, nastaviti političku borbu".

Nekoliko minuta poslije, i dalje okružen buljukom novinara, dao je naslutiti nešto bitno drugačije, zapravo korak dalje u objašnjenju svoje daljnje političke karijere:

"Već postoji stranka, koja pripada od mog mandata. Suludo je da idem osnivati novu stranku, ako postoji mogućnost da postojeća stranaka promijeni ime."

Ivan Vilibor Sinčić Populisti Top News Muljanja Živog zida: Sve rade samo za novac

Stranka koju je spomenuo, izvanparlamentarna je strančica "Abeceda demokracije", čiji je predsjednik izvjesni Stjepan Vujanić, a o kojoj je Express pisao u siječnju ove godine "Kako je Pernar bez kontrole 'spržio' naše milijune", gdje ga se prozvalo za preusmjeravanje čak 350.000 kuna godišnje – Abecedi demokracije.

Kako je to uspio, priča je o jednostavnoj metodi zafrkavanja ionako kontroverznog sustava državnog financiranja političkih stranaka protiv čega je Živi zid, a posebno Pernar, nebrojeno puta dizao pravednički bunt u Saboru. Prije nego što objasnimo tko je Vujanić, podsjetimo zašto je stranka, čiji su dosezi na izborima samo nekoliko stotina glasova, odnosno nekoliko promila, tako bitna Pernaru i uopće politici u Hrvatskoj.

Na izborima za Deveti saziv Sabora RH, održanima 11. rujna 2016., Ivan Pernar je bio kandidat Živog zida u 6. izbornoj jedinici i tamo je sa 1755 glasova od ukupno 11.200 koliko ih je osvojila lista, odnosno 15,66 posto, postao saborski zastupnik kakav je danas. U toj izbornoj jedinici Abecede demokracije nije niti bilo. No, predsjednik te stranke Stjepan Vujanić bio je kandidat na zajedničkoj listi sa Živim zidom i osvojio je pukih 26 (dvadesetšest) preferencijalnih glasova od 18.414 koliko ih je osvojila lista kojom je apsolutno dominirao Ivan Sinčić.

Ivan Pernar i Branimir Bunjac | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Ta opskurna statistika važna je zbog toga što je Deveti saziv Sabora konstituiran 14. listopada 2016. godine, da bi se već krajem studenog te godine otkrilo da je Abeceda demokracije na račun tog Pernarovog saborskog mandata do tog trenutka već "podigla" 65.000 kuna. I to baš nekako u doba kad se nad tom strančicom zakotrljala prijetnja stečaja. Ispalo je da je Pernar na izbore izišao kao član Živog zida, ali je u kratkom vremenskom roku između objave konačnih izbornih rezultata i konstituiranja Devetog saziva Sabora nakratko prešao u Abecedu demokracije.

Pernar je tvrdio da to čini jer Ministarstvo uprave nije željelo registrirati stranku "Jedina opcija". A nakon konstituirajuće sjednice Sabora, Pernar se naprosto stao opet izjašnjavati kao član Živog zida. Danas Pernar kaže da je član obje stranke. Ali je kvaka u tome što je činjenica da se u trenutku konstituiranja Sabora izjašnjavao kao član Abecede demokracije, prema zakonu koji to uređuje, novac koji pripada stranci na ime zastupnika – pripao Abecedi demokracije, onoj stranci čiji je predsjednik na tim izborima dobio 26 (dvadesetšest) preferencijalnih glasova.

Vujanić je to otkriće komentirao prvo priznavši da je Pernar potpisao pristupnicu Abecedi demokracije, zbog čega je, rekao je, "jako sretan jer je on stvarno dobar dečko". A za motive takvog međustranačkog zafrkavanja Pernara između Živog zida i Abecede demokracije oko svog mjesta parlamentarca u Saboru, Vujanić je rekao da "nisu u pitanju novci".

Vladimira Palfi i Ivan Vilibor Sinčić Vladarica stranke Top News Palfi će uništiti Živi zid - opet se posvađali zbog nje

Samo, onda se dogodila objava rezultata revizije o (ne)namjenskom trošenju "Pernarovog novca" u Abecedi demokracije. Revizija je utvrdila da su novac trošili bez jasne kontrole, bez računa i bez poštivanja pravila vezana uz poslovanje političkih stranaka.

"Nisam u parlamentu, ali naš član Ivan Pernar jest u parlamentu. Kao stranka smo ponosni na njega i na račun njega dobivamo novac", komentirao je, ovaj put ne samo etički, nego i potencijalno zakonski kontroverzan taj novi skandal, Stjepan Vujanić, šef stranke Abeceda demokracije.

Nije više bila riječ o nekoliko tisuća, nego 1,1 milijuna kuna. Pernar je na televiziji tada govorio da je "član dvije stranke svojom voljom, a ako želi može postati i članom treće", da bi ubrzo nakon toga izjavio da na "zamolbu Ivana Vilibora Sinčića ostaje članom samo Živog zida".

Nakon najnovijeg i najgoreg do sada raskola u Živom zidu, Pernar opet najavljuje Abecedu demokracije kao svoj novi stranački politički dom. A kako su stvari tekle do sada, Pernar može biti savršeno siguran da ne kreće "s ledine", od potpune nule, kao što je bio slučaj s nizom neusporedivo renomiranijih političara koji su ranije napuštali HDZ, SDP i druge stranke. Pernar bi se u ovom slučaju de facto vratio u stranku u koju je preusmjerio milijun kuna, nema veze ona sitnica s revizijom, te bi imao sasvim pristojna sredstva za uskočiti u središte politike sa sasvim novih pozicija. Možda i Bunjac s njim.

Stjepan Vujanić | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Dalibor Urukalović/PIXSELL

OK, a tko je naposljetku dotični Stjepan Vujanić, čovjek koji stranku Abeceda demokracije čiji je predsjednik vodi na adresi svog stana? Kada se gleda unazad, vidi se da ta stranka pod ovim nazivom postoji od lipnja 2007. Još malo unazad, stranka se od 2004. zapravo zvala "Abeceda demokracije - Hrvatska građanska seljačka stranka". A još ranije, zapravo je bila riječ o izvorno "Hrvatskoj građanskoj seljačkoj stranci" što ju je Vujanić osnovao još 1995. godine.

No, politička povijest Stjepana Vujanića zapravo seže još od 1. travnja 1990. kada je skupina HSS-ovih simpatizera neuspješno pokušala osnovati ogranak HSS-a u tom gradiću. Raskol je nastao na liniji između "onih koji su htjeli" i "onih koji su bili protiv" pukog "zamjenjivanja komunističkog jednoumlja onim tuđmanovskim".

Bila je riječ o frakciji oko Ivana Zvonimira Čička koja je na izborima 1990. nastupala u koaliciji s HDZ-om, i ostala bez ijednog parlamentarca, te frakcije oko glumca Martina Sagnera, popularnog "Dudeka" iz neponovljive serije "Gruntovčani". Sve to transparentno je navedeno na stranici HSS-ovog samoborskog ogranka. Očito je nastala svađa.

Ivan Pernar Lik i nedjelo Top News Pernar: Slavu je stvarao cipelareći Jadranku Kosor

No, 11. svibnja 1993. napokon je obnovljen HSS u Samoboru, a od 32 člana inicijativnog odbora, navedeno je da su od gostiju nazočili "Dr. Josip Stojanović, Stjepan Vujanić, Mišo Zorenić i Božidar Pankretić iz HSS-a". Odakle odjednom HGSS, odnosno Vujanićeva Hrvatska građanska seljačka stranka? HGSS osnovan je kratko nakon što je krajem 1994. za predsjednika HSS-a izabran Zlatko Tomčić.

Vujanić je totalno marginalnu strančicu održavao na životu čak 24 godine. Od 2016., međutim, zahvaljujući Pernaru u stranku je odjednom stao pristizati ogroman novac, a sada, kako stvari još uvijek stoje, ozbiljno prijeti da stranka čiji je predsjednik imao 26 (dvadesetšest) preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima, dobije jednog, možda čak i dva saborska zastupnika.

Stvar s Vujanićem, strankom Abeceda demokracije i Pernarom sada kulminira već otvorenim slavljem Vujanića. On je oduševljen što im se Pernar vraća, sprema veliku proslavu, prepušta mu čelno mjesto u stranci i poručuje: "S njim ćemo napokon osvojiti mandat u Saboru!"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.