Top News
3519 prikaza

Suđenje Mamiću: Nijedno nije imalo toliko šokova i preokreta

Zdravko Mamić
1/15
Igor Kralj (PIXSELL)
Ni hrvatsko pravosuđe ne pamti toliko deranja i divljanja u sudnici, bilo je jasno da je Gazdu užasno strah, evo kako je to išlo

Tog dana Zdravko Mamić je okupljenim novinarima rekao da je to "najveći dan njegovog života", toliko je bio euforičan i ponesen najplemenitijim osjećajima da se čak ispričao svim okupljenima koje je ranijih godina verbalno "ponabijao na kurac". Možda je to bilo i pod utjecajem prazničnih okolnosti četiri dana poslije Božića 2007. i dva dana uoči Nove godine 2008., uglavnom, ovako je zborio:

Zdravko Mamić na Saboru HDZ-a | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

"Božjom providnošću probudio sam se jučer ujutro i shvatio kako bi bilo divno i pošteno prema Dinamu, našim navijačima, djeci, da damo našem klubu još jednu šansu za europsko proljeće." Zdravko Mamić je tada rekao da je odlučio da neće prodati Luku Modrića, da će briljantni veznjak u Dinamu dočekati i 2009., da su svi – od brata Zorana, preko Luke do predsjednika Mirka Barišića, trenera Branka Ivankovića i direktora Damira Vrbanovića – bili šokirani viješću, "ali pozitivno", svi su slavili...

"Da slučajno za Luku dođe ponuda od 100 milijuna eura, ja ispisnicu neću potpisati. To može jedino netko učiniti umjesto mene i krivotvoriti moj potpis... Svi engleski klubovi željeli su ga odmah, a odgovorno tvrdim da nijedna ponuda nije bila manja od 50 milijuna eura", u pseudovjerskoj ekstazi pričao je Mamić. Naglasio je da "odgovorno tvrdi". Četiri mjeseca poslije prvo je Lider 26. travnja 2008. izišao s vijesti da Modrić odlazi u Tottenham za 26 milijuna eura, 29. travnja 2008.

BBC je službeno objavio da Modrić odlazi u taj klub za oko 21 milijun eura. Naravno da je Mamić i toliki transfer proslavio, unatoč "odgovornim" tvrdnjama četiri mjeseca prije o tome da se njegov potpis na ispisnici Modriću ispod 100 milijuna i prije 2009. godine može naći samo "ako ga netko krivotvori". BBC je tada pisao i to da će Tottenham Dinamu i svima ostalima dogovoreni iznos platiti u četiri godišnja obroka, dakle do 2012.

Luka Modrić Modrić i drugi Top News Umirovljenike u zatvor, sportske tajkune za svece!

Hrvatski mediji pisali su o iznosu od 25 milijuna eura, jer je osnovna odšteta bila 18 milijuna, dok se sedam milijuna odnosilo na razne druge klauzule u ugovoru, među kojima i odigranih 30 utakmica po sezoni, što je vrijedilo milijun eura godišnje. PDV se plaćao po zakonima Velike Britanije gdje su prodali Modrićev ugovor, Dinamo je trebao platiti samo 20 posto na razliku prihoda i rashoda po godišnjem obračunu, a Mamić?

Nakon epskog sukoba Eduarda Da Silve i Zdravka Mamića oko toga koliko bi Da Silva trebao platiti Mamiću nakon prodaje u Arsenal, hrvatski mediji su navodili da se Mamićeva agencija može naplatiti ili kroz iznos namijenjen posrednicima u transferu ili od postotka Modrićeve plaće. 15. svibnja 2008. sve je bilo potpisano, a unatoč ne baš najboljim igrama u prvo vrijeme, jer Modrić je tada imao tek 23 godine i nije se bilo lako uklopiti u Premierleague, 29. siječnja 2009. novi trener Tottenhama Harry Redknapp najavio je da će igru svog kluba graditi prvenstveno oko Luke Modrića.

Što je obećao, održao je i nogometno trenerski apsolutno pogodio. Zdravko Mamić bio je tog dana u svibnju 2008. na sedmom nebu, iako je Modrića prodao prije 2009. i za 21, a ne za 100 milijuna eura, a Modrić je narednih godina rasturao na engleskim prvoligaškim terenima, podjednako kao i reprezentaciji.

Zdravko Mamić i Eduardo da Silva | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Nitko nije mogao niti sanjati da će 10 godina poslije braća Mamić, Vrbanović i poreznik Milan Pernar čekati nepravomoćnu presudu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama baš, navodno, tijekom Modrićevog nogometnog slaloma po Engleskoj. USKOK im je skočio za vrat i zbog navodnog čerupanja kluba preko Modrićevog transfera i preko transfera Deana Lovrena u Olympique iz Lyona iz 2010., kao i s dijelom optužnice o najmanje 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza u Hrvatskoj.

Što se Modrića tiče, operacija se odvijala od rujna 2009. do listopada 2011., tvrdi USKOK, i to tako što su Mamići aneksima ugovora između Dinama i Modrića sredili da od novca koji je stigao iz Tottenhama Modriću na račun sjedne 81,1 milijuna kuna. U aneksu je stajalo da 50 posto uplaćenog novca mora ići nogometašu. Od tog novca 14,2 milijuna otišlo je na porez, pa je na račun sjelo čistih 66,9 milijuna kuna. Bila je riječ o Hypo Alpe Adria Banci.

USKOK je na suđenju dokazivao i to da je Mamić naložio Modriću, da Mamiću starijem mora predati 52 milijuna kuna. Sam Modrić je na suđenju rekao da je novac Mamićima davao uvijek u Hypo banci u gotovini.

"Oni su tako htjeli", kazao je.

Suštinski, u svemu tome ne bi bilo ničeg problematičnog da USKOK nije našao niz "dokaza" - kako ih naziva USKOK, odnosno "besramnih podmetanja" u "političkom progonu" kako je u niz navrata na suđenju divljao Zdravko Mamić - da je aneks ugovora s Modrićem Mamić sredio tek nakon što je Modrić već bio u Tottenhamu.

Zdravko Mamić Prijatelji Top News Na Mamićevoj fešti za Kolindu bili su i tamburaši

I još da su potom lažirali datum kao da su aneks napisali puno ranije. Na taj način, optužio ih je USKOK, umjesto da novac ide u Dinamo, išao je preko Modrića Mamiću. Što se transfera Dejana Lovrena tiče, tu je USKOK utvrdio da je društvo sebi u džepove potrpalo nešto više od 24 milijuna kuna.

To je išlo tako, stoji u optužnici, da su 2011. Zdravko Mamić i Damir Vrbanović sredili da Dinamo podigne 4,4 milijuna eura kredita u izvjesnoj banci, a da su potom sročili isti onakav aneks ugovora s Lovrenom kao što ih USKOK optužuje i kod Modrića, po čemu nogometaš ima pravo na 50 posto od budućeg transfera. Taj transfer je, zapravo, već bio potpisan, sređen, Lovren je već igrao u Francuskoj, kaže optužnica, samo što je aneks tako sročen kao da je pisan puno ranije, kad se još nije znalo da će Lovren biti tako bogato prodan.

U vrijeme za koje USKOK optužuje da su sročili aneks s lažnim datumom iz prošlost, Lovren je već potpisao izjavu o raskidu ugovora s Dinamom i odrekao se svih potraživanja prema zagrebačkom prvoligašu. A onda, temeljem tog aneksa, Mamić je navodno naložio da se polovica transfera isplati 25,89 milijuna kuna, da bi Lovren taj novac proslijedio Zoranu Mamiću.

Luka Modrić, Mamići i Vrbanović na sudu | Author: YouTube YouTube

Zdravko Mamić, što god tko mislio o njemu, inteligentan je i snalažljiv čovjek i za neusporedivo kompliciranije stvari od ovakve optužnice i naravno da je istog trenutka bio svjestan što mu prijeti. Ne samo zatvor, a on bio u slučaju proglašavanja krivim lako mogao biti višegodišnji, nego USKOK traži i oduzimanje navodnog brda novca stečenog kriminalom na ovaj način.

"Žrtva sam sramotnog, konstruiranog političkog procesa, u kojem je upotrijebljen cijeli hrvatski sustav i novac poreznih obveznika", govorio je Zdravko Mamić u sudnici.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.