Top News
21545 prikaza

Sudac koji je spasio Sauchu: Oslobađao dilere, tužio sud...

Oliver Mittermayer
Marko Prpić (PIXSELL)
Oliver Mittermayer sudac je koji je poznat po nekoliko neobičnih stvari iz svog životopisa

Oliver Mittermayer šokirao je javnost ili ispunio očekivanja, a sve ovisno o tome koliko ste skloni teorijama zavjera, u slučaju Tomislava Sauche u aferi dnevnice. Naime, sudac zagrebačkog Županijskog suda ukinuo je rješenje o proširenju istrage te ju je vratio Uskoku na ponovno odlučivanje.

Međutim, sudac Mittermayer već ranije je izazvao konsternaciju među kolegama sucima, ali i među tužiteljima. "To je izvan zdrave pameti", komentirale su neslužbeno kolege njegovu odluku 2009. godine o puštanju na slobodu Borisa Lugara i drugih. Troje od ukupno šest okrivljenih na glavnoj raspravi priznalo je djelo, a preslušavane su i snimke telefonskih razgovora koje ni najmanje ne idu na ruku optuženima. No, onda je uslijedilo iznenađenje. Sudac je odbio provođenje svih daljnjih dokaza kao suvišnih, jer je zaključio da se radi o težem obliku istog kaznenog djela, ne samo preprodaji, već o udruženom i organiziranom preprodavanju. Odbijajuću presudu donio je smatrajući da nema zahtjev nadležnog tužiteljstva, odnosno da optužbu nije ovlašteno zastupati Županijsko državno odvjetništvo nego USKOK - pisao je svojevremeno Jutarnji.

Tomislav Saucha | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Nekoliko mjeseci prije takve odluke, sudac Mittermayer je govorio da on nije nadležan, ali nakon žalbe tužiteljstva Vrhovni sud vratio je slučaj ponovno u ruke Mittermayeru s jasnom uputom da je doista nadležan. Nakon odbijajuće presude ukinuo je pritvor Danijelu Šimunoviću te Žoržu i Maji Radonić. Njih troje prethodno su izjavili da se osjećaju krivima i priznali trgovanje drogom, tereteći pritom i pojedine suoptuženike.

Zanimljivo je i da je sudac tužio vlastitog poslodavca zbog diskriminacije. Sudac Županijskog suda u Zagrebu Oliver Mittermayer godinu i tri mjeseca na tom je sudu trpio neizravnu diskriminaciju, presudio je u svibnju 2014. godine Damir Čotić, sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu. Presuda je bila nepravomoćna te su obje strane u postupku imale mogućnost žalbe. Njegova tužba nije prihvaćena u dijelu visine odštete budući da je Mittermayer tražio 100.000 kuna, a sud mu je dosudio 20.000 kn. Morat će snositi i dio troškova postupka. 

Zgrada Županijskog suda u Zagrebu | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

Podsjećamo, Mittermayer je u tužbi naveo da je 10. svibnja 2010. primio godišnji raspored  prema kojemu je odlukom tadašnje predsjednice suda Mirjane Rigljan određeno da kao sudac obavlja samo poslove istražnih radnji. To su inače poslovi koje obavljaju sudski savjetnici, a predsjednica suda se pozvala na rješenje Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, iako u njemu ništa takvog nije navedeno.

Mittermayer, naime, ima djelomičnu invalidnost zbog slabijeg vida, ali u dokumentaciji HZMO-a nigdje ne stoji da zbog toga ne može obavljati svoj posao.

Zbog takvog rješenja on nije mogao obavljati druge poslove koje rade istražni suci Županijskog suda, primjerice određivati ili ukidati pritvor, već su to umjesto njega potpisivali predsjednik ili zamjenik istražnog centra. Ta diskriminacija je ublažena 2011. godine, a potpuno je prestala 1. rujna 2011. otkad, navodi, kao sudac istrage radi sve poslove prema ZKP-u.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • mExpress 08:17 18.Svibanj 2017.

  Oliver Mittermayer je sudac kojemu ne vjerujem. Zašto? Ako je napravljena proceduralna pogreška onda je trebao reći tko je tu pogrešku napravio. Ovako, on štiti samo dogovor Sauche i Plenkovića, i ništa više. To je katastrofa za sve nas i ... prikaži još! Hrvatsku u cjelini. Ako se to pokaže istinom onda netko Olivera Mittermayera treba smijeniti.

 • anna123 07:42 18.Svibanj 2017.

  Kriva teza. Nije ga on spasio, spasio ga je HDZ!

 • eclipse2016 21:09 17.Svibanj 2017.

  Čemu iščuđavanje? Lopuže iz kradezea samo su platile uslugu mladom drugu Sauchi...kako je i dogovoreno!