Top News
10743 prikaza

Sauchina osveta SDP-u: Marić ostaje ministar

Božo Petrov
Patrik Macek (PIXSELL)
O povjerenju ministru Mariću glasalo se javno u hrvatskom Saboru

Pokrećem glasanje o izglasavanju povjerenja ministru financija Zdravka Marića, rekao je predsjednik Sabora Božo Petrov. Nakon javnog glasanja postalo je jasno da je bilo samo nekoliko ključnih glasova. Među njima bio je i onaj Tomislava Sauche, nekad važnog člana SDP-a i šefa ureda premijera u mandatu Zorana Milanovića.

Glasovanje je teklo očekivano, a bilo je tek nekoliko glasova koji su mogli odnijeti prevagu. Iako su Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović najavljivali da se ne slažu sa suradnjom s ljevicom i lijevim centrom, a posebno su se istaknuli Esih i Glasnović koji su javno istupili protiv suradnje HDZ-a s predstavnicima nacionalnih manjina, a u prvom redu su tu mislili na SDSS, ipak su dali podršku ministru Mariću.

Nakon glasovanja postalo je jasno da su svi zastupnici nacionalnih manjina dali povjerenje ministru Mariću, a njima su se pridružili i Esih i Hasanbegović. Zajedno s nezadovoljnikom Tomislavom Sauchom, odnijeli su prevagu i na kraju je za i protiv Marića bilo po 75 zastupnika. Glasnović nije glasao i zbog toga nije donesena odluka o nepovjerenju Mariću. Konačni broj glasova bio je 75 za povjerenje Mariću i 75 protiv njega.

Petrov je nakon prebrojavanja glasova rekao da nije utvrđena parlamentarna većina i dao je stanku od 2 sata da se utvrdi parlamentarna većina.

Tomislav Saucha | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Nakon izlaska iz Sabora, novinarima se kratko obratio i ključni čovjek, Tomislav Saucha.  "Prijevremeni parlamentarni izbori u ovom trenutku su najgora moguća odluka", kazao je.

Saucha je rekao da je odluku sam donio, da nitko nije na njega vršio pritisak niti je s ikim iz HDZ-a posljednjih dana razgovarao.

"Ja nisam član SDP-a već dva mjeseca. Donio sam samostalno odluku, zadnjih tjedan dana bio sam kod kuće, inače mi nije dobro. Cijela ova priča je na meni ostavila traga, nisam se ni mislio danas pojaviti, ali neki su inzistirali da dođem. Ovo nije nikakav inat. Svjestan sam da nakon ovog dana s nekim od kolega više nikad u životu neću razgovarati", kazao je Saucha.

Kaže da je glasovao protiv opoziva jer smatra da Marić nije kriv za ono što mu se stavlja na teret.

"Iz onoga što sam čuo, mislim da nije odgovoran. Stvara se atmosfera javnog linča koja meni nije nimalo simpatična", dodaje Saucha.

"Ovo mi je bila najteža odluka u životu koju sam morao donijeti, ali iza nje stojim", rekao je.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar OS_LEGA
    OS_LEGA 12:21 04.Svibanj 2017.

    Hoću glasati,neću glasati...a plaćica ide.