Top News
19136 prikaza

Sudarile se superluksuzne jahte dvoje multimilijardera

1/3
Profimedia
Jahta "Lady Moura", meksičkog milijardera Ricarda Salinasa Pliega i "Venus , jahta udovice Stevea Jobsa Laurene Powell Jobs, sudarile su se kod Napulja

Dvije najpoznatije luksuzne jahte na svijetu u vlasništvu nekih od najbogatijih ljudi na svijetu sudarile su se u nesreći s bokobranom dok su bile usidrene uz obalu Napulja u Italiji.

Meksički trgovački i televizijski milijarder Ricardo Salinas Pliego u srijedu je na Instagramu podijelio video elegantnog broda koji pluta prema njegovoj mega jahti "Lady Moura" dok članovi posade trube, vrište i viču u pokušaju da privuku pozornost posade, objavio je Forbes.

Nadolazeće plovilo, rekao je Salinas, bila je luksuzna jahta "Venus" izgrađena za suosnivača Applea Stevea Jobsa, a sada u vlasništvu njegove udovice, Laurene Powell Jobs. Video prikazuje Veneru kako se odbija od boka "Lady Moura" bez probijanja trupa broda prije nego što otpluta unatrag.

Salinas je objavio da nije bilo veće štete, ali da je njegov brod ostao s "velikom ogrebotinom koju će biti potrebno popraviti".

Potom je poručio svojim sljedbenicima da kupuju Appleove proizvode preko njegovog maloprodajnog lanca Group Elektra kako bi pomogli vlasnici da plati štetu.

 | Author: Profimedia Profimedia

Vlasnici,  prema vijestima Dagensa iz Media Group Denmark, nisu bili na brodu u vrijeme nesreće. 

Prema Forbesovoj ljestvici Lorena Powell Jobs nalazi se na 153. mjestu s bogatstvom od 14,4 milijarde dolara. Većinu bogatstva čine dionice Walt Disneya i Applea koje je naslijedila od muža Stevea Jobsa koji je preminuo 2011. godine.

Ricardo Salinas Pliego s obitelji ima bogatstvo vrijedno 10 milijardi dolara. Najpoznatiji je po svojoj televizijskoj kući TV Azteca i maloprodajnoj grupaciji Elektra.

Lady Moura je motorna jahta ukupne dužine 104,85 m. Porinuta je 1990.  Superjahta ima širinu od 19 metara, gaz od 5,4 metra i obujam 6.539 GT.  Na njoj se može se smjestiti do 27 gostiju, a ima i smještaj za 72 člana posade, uključujući i kapetana broda. Lady Moura ima čelični trup i čelično nadgrađe. Pokreću je 2 motora Deutz AG, koji joj daju najveću brzinu od 22 kn. Jahta nosi 870.000 litara goriva.

Ime "Lady Moura" ima posebno značenje. "Mou" je kratica za Mounu Ayoub, bivšu suprugu saudijskog milijardera Nassera al-Raschida. "Ra" dolazi od prezimena milijardera.

 | Author: Profimedia Profimedia

Mouna Ayoub jedna je od najživopisnijih žena na Bliskom istoku. Priča se da je na nakit potrošila 150 milijuna dolara, a njezin godišnji budžet za odjeću iznosi tri milijuna dolara. A vjeruje se da njezino bogatstvo iznosi nekoliko stotina milijuna dolara. Odrasla je u Kuvajtu kao dijete libanonskih roditelja, pohađala je jezuitski internat i morala se preseliti u Francusku zbog građanskog rata. Svog budućeg supruga, saudijskog princa Nassera al-Raschida, upoznala je radeći u restoranu u Parizu. Sa 19 godina se udala za njega, preselila u Rijad i prešla na islam. S Naserom je imala petero djece. Nakon osamnaest godina braka, prema sporazumnom razvodu, napustila je Saudijsku Arabiju i stekla bogatstvo ulažući u nekretnine i dionice. O svom braku pisala je u autobiografiji 'La Verite'.

Mediji koji se bave životima slavnih navode kako Mouna Ayoub najveća svjetska kolekcionarka visoke mode te da je vlasnica 10.000 komada odjeće, a svaki je koštao između 50.000 i 290.000 eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.