Top News
172 prikaza

Suludi plan: "Kupit ću otok za izbjeglice"

Dolazak izbjeglica na otok Lesbos
DPA/PIXSELL
Izbjeglička kriza pokazala je svu nemoć europskih i svjetskih institucija pred stvarnim izazovima

Egipatski milijarder još prošle godine izjavio je da razmišlja o kupovini otoka na Sredozemlju kojeg bi pretvorio u utočište za izbjeglice koje bježe od rata.

Naguib Sawaris prvo je na Twitteru objavio tu svoju ideju, ponudivši Grčkoj ili Italiji da od njih otkupi jedan od bezbrojnih napuštenih otoka.

Reporteri AFP-a pitali su ga je li takva ideja ostvara, na što je on samouvjereno rekao: "Naravno da je ostvarivo. Postoje deseci napuštenih otoka i mogu primiti stotine tisuća izbjeglica".

Sawirisovo bogatstvo procjenjuje se na gotovo tri milijarde dolara, rekao je da je svjestan problema ostvarivanja njegove ideje, ali nešto se mora poduzeti.

"Trenutačno se prema njima odnose kao prema stoci", rekao je Sawiris.

Milijader je vlasnik Orascom TMT-a, mobilnog operatera u nekoliko bliskoistočnih zemalja i pretpostavlja se da je on najveći egipatski poslodavac.

Svakog dana deseci migranata pogibaju u pokušajima dolaska u sigurnost europskih obala. Prema nekim procjenama, samo u prvih šest mjeseci ove godine, poginulo je više od 2.000 migranata tijekom pokušaja prelaska Sredozemnog mora.

Fotografija mrtvog trogodišnjaka Aylana Kurdija, objavljena prošle godine, potresla je čitav svijeta.

Međutim, danas, godinu dana nakon njegove smrti, ništa bitnije nije se promijenilo u pristupu izbjeglicama i migrantima. Ni Sawaris nije kupio onaj svoj famozni otok.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.