Top News
357 prikaza

Iračani se iz EU sve masovnije vraćaju kući - unatoč ratu

Izbjeglice
Marko Mrkonjić (PIXSELL)
U Iraku je ISIL u povlačenju, zemlja je još uvijek nesigurna, ali je izbjeglički logor sve češće manje zlo od izbjeglištva u EU

Dakheel, njegova supruga Saere i njihovo dvoje mališana u studenom prošle godine proveli su 25 užasnih dana putujući izbjegličkom rutom iz Iraka prema Berlinu. Potrošili su 6800 eura, da bi se sad odlučili vratiti nazad, donosi Guardian. Jer, Dakheel nije mogao naći posao. Nisu znali njemački. Zbog jezične barijere čak nisu mogli niti voditi djecu u bolnicu kad bi im se razboljela.

A djeca su se razbolijevala stalno, od gripe i upala pluća, obolijevala je i supruga, što je bila posljedica užasnih uvjeta u kojima je tijekom hladnog studenog obitelj putovala i često riskirala i život. U Berlinu su se osjećali izoliranima i već u ožujku obratili su se veleposlanstvu Iraka kako bi se vratili u domovinu poharanu ratom, terorističkim napadima i ISIL-ovim divljanjem.

"Osjećao sam se kao da sam proveo 1000 dana izvan Iraka. Neopisivo mi je laknulo što sam se vratio u svoju zemlju, čak unatoč tome što Irak i dalje nije siguran", kazao je Dakheel. Oni su se vratili u izbjeglički logor u kurdskom dijelu Iraka, a izvorno potječu iz Sinjara, grada u čijoj je okolici ISIL 2014. pobio 5000 Jezida, tisuće žena odveo u roblje, odakle je izbjeglo 50.000 ljudi.

U Iraku se još žestoko ratuje, doduše, sad iračka vojska i razne lojalističke milicije polako, ali sigurno, istjeruju ISIL iz jednog po jednog do jučer neprikosnovenog uporišta te džihadističke, fašistoidne tvorevine. A izbjeglice se vraćaju sve češće, čak i prije najnovije ofenzive. 2014. u Irak ih se vratilo 1280. 2015.vratilo ih se već 3474, s tim što je najviše povrataka bilo u posljednja tri mjeseca te godine.

Ove godine stopa vraćanja narasla je već na 1000 izbjeglica mjesečno, unatoč tome što su mnogi samo nekoliko mjeseci ranije potrošili tisuće dolara na opasno putovanje u EU. I dok povratak onima koji su iz Iraka izbivali samo nekoliko mjeseci, predstavlja veliko olakšanje, to ne vrijedi za one koji su u izbjeglištvu na Zapadu proveli nekoliko godina.

Međunarodna organizacija za migracije navodi da su se takvi već uvelike asimilirali u EU i povratak u Irak predstavlja im strašan kulturološki šok. Bez obzira što ih se većina vraća u izbjegličku svakodnevnicu u relativno sigurnim dijelovima Iraka. A tu su i traume, i od rata i posebno od izbjegličke kalvarije na putu u EU.

Direktor za psihosocijalna pitanja u Međunarodnim medicinskim snagama Ibrahim Abou Khalil izbjeglicama pomaže u rehabilitaciji. "Ključno je da te ljude pripremimo na ono što ih ovdje čeka, te da znamo što uopće očekuju, kako bismo spriječili da se ti ljudi s povratkom još gore traumatiziraju nakon svega čemu su svjedočili", kazao je on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.