Top News
10325 prikaza

'Suludo je da za apartman sa starom kuhinjom i klimavim krevetom plaćate 100 - 150 eura'

1/3
Šime Zelić/PIXSELL
Morat ćemo ozbiljno korigirati cijene ako mislimo iduće godine imati turizam, kaže Petar Vušković ekonomski analitičar, konzultant i predsjednik neprofitne organizacije Centar za javne politike i ekonomske analize.

Ono što je problem i što je smanjilo konkurentnost privatnih iznajmljivača, što se naposljetku odrazilo na sezonu, za koju već sad znamo da je loša, jest plaćanje PDV-a na agencijske provizije, na usluge platformi kao što su Booking.com ili Airbnb, kazao je Petar Vušković doktor ekonomskih znanosti iz mlađe generacije ekonomista, konzultant i predsjednik neprofitne organizacije Centar za javne politike i ekonomske analize.

- Premda je plaćanje PDV-a na agencijske provizije bilo i prije, Porezna uprava je u 2023. počela provoditi obračune PDV-a (porezni razrez) na provizije unazad nekoliko godina. Mnogi iznajmljivači našli su se u čudu jer za tu obvezu nisu znali. Ove godine, kako bi nadomjestili gubitak, u cijenu smještaja ukalkulirali su i PDV na proviziju Bookingu ili Airbnbu. Cijene apartmana išle su u nebo- kazao je Vešković u intervjuu Ljubici Gatarić

- To je srušilo naš turizam, ne Olimpijske igre ili Europsko nogometno prvenstvo. Pa suludo je da apartman s četiri zida, starom kuhinjom, rasklimanim krevetom plaćate između 100 i 150 eura na dan. Iznajmljivači, u nadi da spase sezonu, primorani su na spuštanje cijena apartmana. I ugostitelji su se našli u problemu. Ako uzmete u obzir da je cijena hrane u restoranu nerijetko iznad 15 eura, imate savršen recept za propast sezone. Morat ćemo ozbiljno korigirati cijene ako mislimo iduće godine imati turizam - predviđa Vušković.

 | Author: Tomislav Miletic/PIXSELL Tomislav Miletic/PIXSELL

No isto tako protivi se jačem oporezivanju turizma. 

- Ako turizam krenemo ozbiljnije oporezivati, izgubit ćemo na svjetskoj konkurentnosti u turizmu. Prema informacijskom sustavu Porezne uprave, evidentirano je oko 105.000 iznajmljivača koji se oporezuju paušalno. Paušal se izračunava prema broju kreveta ili smještajnih jedinica. Mnoge lokalne vlasti iskoristile su porezne izmjene i podignule porez kako bi nadomjestili gubitak prireza. Nije pitanje koliko se uzima iznajmljivačima nego kako se raspodjeljuje naš novac. Ako prihod od poreza bude usmjeren za razvoj komunalne infrastrukture, onda je bilo kakav rast poreza u turizmu opravdan. Ove godine imali smo nekoliko ozbiljnih onečišćenja mora fekalijama: u Rogoznici, Primoštenu, Brni na Korčuli, Savudriji itd.

"Poduzetnici beskamatno kreditiraju državu"

Vušković je pozitivnim ocijenio smanjivanje porezne presije koje je provedeno u nekoliko navrata. 

- Ako želimo još nešto dobro postići poreznim rasterećenjem, onda sam za ukidanje akontacije poreza na dobit. Riječ je o ozbiljnom ograničenju za poduzetnike koje smanjuje njihovu likvidnost. Sve one koji su dobro poslovali u 2023. godini država će zadužiti kroz buduće akontacije poreza na dobit u 2024. godini. Akontacija ili predujam poreza na dobit se plaća unaprijed i na temelju dobrog poslovnog rezultata. Time se poduzećima smanjuje mogućnost investiranja ili rasta plaća za zaposlenike. Na ovakav način poduzetnici beskamatno kreditiraju državu. Apsurd je to veći ako kasnite s plaćanjem akontacija, država će vam obračunati i kamate na dug. Država treba biti partner poslovnoj zajednici. Takav odnos nije partnerski- zaključuje Vušković koji smatra da je država dokazano loš vladar.

Izgradnja stanova | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Vlada je odgodila objavu nacrta stambene strategije za jesen, no neki detalji su ipak poznati, poput poreza na prazne nekretnine i subvencija za vlasnike koji će ih dati u petogodišnji ili desetogodišnji najam.

"Protiv sam poreza na nekretnine"

- Vlada treba naći način da aktivira prazne nekretnine u svojem vlasništvu. Osim što bi pomogli mladima, koji bi mogli po subvencioniranim uvjetima doći do korištenja nekretnina, takav potez snizio bi cijene nekretnina na tržištu. Premda je država kod ove mjere već zakasnila, još se stvari mogu ispraviti. Jesen će donijeti odgovore na mnoga pitanja stambene politike. Što se tiče poreza na nekretnine, protiv sam takvog poreza. Uopće ne vidim zašto bi ga trebalo uvesti. Jedno od temeljnih načela svakog poreza je da bude transparentan. Kad se bude objasnilo građanima što se njime misli postići, tek tad će imati legitimitet javnosti. Mislim da bi porez na nekretnine trebalo aktivirati jedino kao posljednje utočište budžetskih anomalija - ozbiljnih deficita- zaključio je Vušković.

U razgovoru za Express komentirao je i kako se troše europska sredstva te što će biti s proračunom. Cijeli intervju pročitajte OVDJE. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.