Top News
2835 prikaza

Sumrak obrazovanja: HRAST i konzervativci ušli u vrh NCVVO-a

Blaženka Divjak i Andrej Plenković
Goran Stanzl (PIXSELL)
Obrazovanjem će se odsada baviti i biolog koji se protivi 'znanstvenom svjetonazoru' i sociologinja koja gura radikalnu katoličku agendu

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala nove članove Nacionalnog vijeća za vanjsko vrednovanje obrazovanja, što je prošlo prilično ispod radara u javnosti. Tek je šturo objavljeno kako je na mjesto dosadašnjeg predsjednika umjesto Petra Bezinovića imenovan Josip Faričić, zadarski HDZ-ovac i prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo Sveučilišta u Zadru.

Faričić inače pripada umjerenijoj struji HDZ-a kojeg su na zadnjim parlamentarnim izborima mnogi HDZ-ovci htjeli vidjeti u Saboru, a onda je u zadnji trenutak, nakon puna rada na mobitelima, Faričić otpao i na njegovo mjesto je upao Željko Dilber, prijatelj generala Ante Gotovine.

Ladislav Ilčić Pravi kadar Top News Ne masturbiraš? Pa, ti si naš adut za kulturu!

Od Faričića su zapravo puno zanimljivija druga dva imena - Mirko Ruščić i Nevenka Lončarić koji su ušli u vijeće zbog isteka mandata nekoliko dosadašnjih članova.

Na njihovo se imenovanje osvrnuo Ivica Puljak, hrvatski fizičar, profesor i političar iz stranke Pametno. 

"Ako se pitate tko je zavladao obrazovanjem, a time i budućnošću Hrvatske, evo i odgovora. Imenovani su novi članovi Nacionalnog vijeća za vanjsko vrednovanje obrazovanja, kako slijedi:

1) Mirko Ruščić, član HDZ-a iz Splita - bio izabran za člana Ekspertne radne skupine na prošlom natječaju, pa je otkriveno da nije imao uvjete te je smijenjen. Dakle, i on je nagrađen za manipuliranje natječajem kao i gospođa Buljan Culej. Štoviše, on je biolog koji se u komentarima na kurikularnu reformu borio protiv, kako on kaže, "prirodoslovnog svjetonazora".

2) Nevenka Lončarić, predsjednica zagrebačkog ogranka HRAST-a. Dalje ne treba.

Odluke su donesene na sjednici vlade, a s obzirom da je odluka iz sektora obrazovanja, za nju je najodgovornija ministrica. Koja je jučer branila imenovanje gospođe Buljan Culej u Posebno STRUČNO povjerenstvo za provedbu strategije (ovo stručno je naglašeno, jer ga vodi najveći stručnjak za obrazovanje i znanost u galaksiji, premijer Andrej Plenković).

Usput, znam za barem jednu kandidatkinju koja je svjetlosnim godinama bila bolja od ovih koji su izabrani", napisao je na svojem Facebook profilu Ivica Puljak.

Podsjetimo, riječ je o ključnoj instituciji za provedbu državne mature. Obiteljašica Jasminka Buljan Culej bila je i na čelu kurikularne reforme. Nekadašnja savjetnica Pave Barišića na toj je poziciji zamijenila Borisa Jokića usprkos nedovoljnim kvalifikacijama, tajenju životopisa i makinacijama s akcijskim planom mnogo je vremena trebalo proći da se Buljan Culej makne s mjesta reforme koja se upravo zbog takvog kadroviranja - nije maknula s mjesta.

Mirko Ruščić na natječaj se javio i 2017. godine, usprkos tome što nije zadovoljavao uvjete poput ' najmanje desetogodišnje iskustvo stečeno radom u nastavi i izbor u znanstveno-nastavno zvanje u polju pedagogije, psihologije ili metodike.' Gospodin Ruščić je biolog koji se ne bavi školstvom, koji kao stručnu kvalifikaciju u životopisu upiše ' da je u Varošu na izborima za Kotarsko vijeće 2014. dobio najveći broj glasova kao kandidat koalicije HDZ-Hrast'.

Milan Bandić Narodu ništa Top News 'Lex šerif': To je zakon za moćnike, a protiv građana

Pokret ili stranka Hrast imati će, čini se odlućujuću ulogu u kreiranju sadržaja i načina učenja generacija koje dolaze. Na njihovim stranicama obrazovanje je opisano na sljedeći način.

- Zato treba istaknuti da strategija razvoja školstva polazi od općeg opredjeljenja stranke Hrast da Hrvatsku uredi kao visoko razvijenu zemlju, koja svoje gospodarstvo oslanja na vrhunska znanstvena i tehnološka dostignuća, ujedno čuvajući svoje kršćanske korijene i druge značajke hrvatskog nacionalnog identiteta - piše u odjeljku 'znanost', a kod 'obitelj' navode sljedeće.

- Većina ljudi u Hrvatskoj ulazi u brak, zasniva obitelj i rađa djecu ne zbog poreznih olakšica, već zato što su brak, obitelj i djeca u skladu s njihovim sustavom vrijednosti, zato jer to žele i smatraju dobrim. Stoga je promocija tih vrijednosti, odnosno stvaranje društva koje je prijateljski naklonjeno obitelji, braku, djeci i rađanju, prvi i najvažniji dio programa obiteljske i populacijske politike.Odgojno obrazovni sustav ima u tome dominantnu ulogu. On mora biti organiziran tako da kroz redovne sadržaje, ali i posebne verificirane, kontinuirano provođene, kvalitetne programe, odgaja mlade tako da, kad odrastu, budu sposobni za ostvarivanje kvalitetnog braka i obitelji. Oni će sadržavati odgoj i pripravu mladih naraštaja za bračne i obiteljske uloge, partnerske odnose, nenasilno rješavanje sukoba i upravljanje obiteljskim financijama - piše na stranici Hrasta.

Sustavno dovođenje pojedinaca koji obrazovni sustav Hrvatske ne žele unaprijediti, 'gurati' STEM revoluciju i mlade (a pritom i državu) učini konkurentnima svojim vršnjacima iz EU provodi se već dulje vrijeme, a dodatno je ojačalo za vrijeme mandata Andreja Plenkovića i HDZ-a te njihovih koalicijskih i svjetonazorskih partnera.

- Netko tko vlada medijima je od kurikularne reforme to uspio pretvoriti u revolucionarnu parolu, a da za to nema ni cilja ni sadržaja. To je opasno. To je panika, pa nije panika jedan Bagarić. Dali su reformi vanzemaljski smisao. Sad vi postavite pitanje tko je to i što se događa. Pod kojim zakonom je uvedena informatika? Osim da istjeramo vjeronauk i uvedemo informatiku. Uzurpirajući medijski prostor, provodi se nabavka računalne opreme bez natječaja. Skriva se samovolja i partikularni interesi određenih političkih stranaka. Imam osjećaj da sve skupa ima jedan cilj - kako zatrti nacionalni identitet - doveo je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić svojim izjavama u vezu kupnju računala i informatiku te 'zatiranje nacionalnog identiteta'. Pitanje je samo kome se dodvorava gospodin Bandić koji je 1996. godine raskinuo svoj brak kako bi se povoljnije 'dočepao' stana u Preradovićevoj ulici.

Zašto političarima na vlasti nije dovoljno stalo do budućnosti i obrazovanja djece da na pozicije vezane uz kurikularnu reformu i školstvo u cjelini nisu u stanju staviti visokoobrazovane ne-stranačke pojedince koji ispunjavaju zadane uvjete i nisu opterećeni ideologijama koje znanost i obrazovanje vide kao neprijatelja 'vjere i hrvatstva'. Možda jer bi kroz 10 godina izgubili glasačko tijelo.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • vjaceslav 16:08 16.Veljača 2018.

  dobro je da u tim forumima ima i netko tko zastupa roditelje, a ne samo lbotomne i queer osobe.

 • kqaddar 12:21 15.Siječanj 2018.

  Interesantno kako su ovi iz sekte u komentarima opterećeni komunjarama, iako ih nitko ne spominje. Retardi.

 • Lukadragan 19:21 13.Siječanj 2018.

  Šteta što Klara ima lijepo staro hrvatsko ime. Molim te daj promijeni to ima nemoj ga blatiti.