Top News
753 prikaza

'Uf, sreća što Vican voli ljude, pa smo sigurni!'

Dijana Vican, Josip Bozanić
Željko Hladika/24sata
Ključ obrazovne reforme je u rukama žene za koju je jedan Ladislav Ilčić "čovjek sa stavom"

Zbog Dijane Vican, rektorice Zadarskog sveučilišta i predsjednice Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, proteklih se dana činilo da je reforma obrazovanja posve nemoguća misija i da je aktualna Vlada od nje nepovratno odustala. Zanimljivo, to je žena koja Ladislava Ilčića, protivnika umjetne oplodnje koji se rado hvali da nikad nije mastubirao, smatra "čovjekom sa stavom".

Iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja još prije mjesec dana završilo analizu natječaja na temelju kojeg su izabrani članovi Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, koja je pokazala da šefica te skupine Jasminka Buljan Culej ne ispunjava uvjete za to mjesto, analiza se još tretira kao interni dokument.

Razlog zbog kojeg dokument još nije objavljen je, među ostalim, i to što se o njemu nije očitovala Dijana Vican, predsjednica premijerova Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, čije je očitovanje još 15. srpnja zatražila Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja. Zašto Dijana Vican šuti o analizi u kojoj se tvrdi da Jasminka Buljan Culej ne može voditi reformu?

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru Kaos, ludnica... Top News Ministrica Vican zatire slobodu u Hrvatskoj, Plenkija se to ne tiče

Očito je da se ideje koje o reformi imaju premijer i Dijana Vican razlikuju od ministričinih. Ona je na poziciju došla iz kvote i na prijedlog HNS-a, no čini se da uz nju Dijana Vican funkcionara kao Plenkovićeva ministrica iz sjene. Podsjetimo, kad ju je Plenković imenovao za predsjednicu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, ta je rektoricu Sveučilišta u Zadru i redovita profesorica pedagogije za Express opširno govorila o svojoj viziji obrazovne reforme i potezima koje će poduzeti na novoj funkciji.

"Kolegu Jokića profesionalno poznam, a njegov medijski talent mi je ugodno otkriće. Ne pada mi na pamet stajati mu na tom putu. Svoj profesionalni talent ozbiljivat ću suprotno od njegova načina", rekla je tad za Express dodavši: "Što se tiče mjere nazvane ‘cjelovita kurikularna reforma’, kritična sam danas više nego prije šest mjeseci. Što se tiče gledišta ERS-a, primjerice, da su školski programi krivi što se mladi ljudi ne mogu zaposliti i snaći u životu, ne bih ga potpisala. "

Ozbiljni poznavatelji reformiranja odgojno-obrazovnih sustava vrlo dobro znaju da nijedna zemlja nije uspješno reformirala sustav s ulice. Preokretanje pokreta u senzibiliziranje širih masa da Hrvatska može bolje, svi su se usuglasili. I to je izvrsno. Ujedinili smo se svi!

"Svjedočim reformiranju sustava dulje nego oni koji se pojavljuju kao prigodni prosuditelji stanja hrvatskoga školstva. Iako svi imamo oči, razlikujemo se po tome što jednima u dva oka stane cijelo nebo, drugima sustav odgoja i obrazovanja, trećima predmetni kurikulum, četvrtima nevjerica da se mičemo s mjesta... Oni koji sumnjaju neka se radoste, jer je sumnja intelektualno čuvstvo. Bilo bi dosadno da svi mislimo isto. Oni koji vjeruju u reformu, oni su joj predani."

Dijanu Vican se povezivalo s Ladislavom Ilčićem i njegovim Grozdom, a za Express je pojasnila takva nagađanja:

"Katolkinja sam i praktična vjernica. Odrastala sam u radničkoj obitelji. Za sve što sam postigla dužna sam samo roditeljima koji su me zadužili iskonskom dobrotom. U mojem vrijednosnom sustavu na najvišem mjestu su majke, a onda branitelji i učitelji. Ljubav prema domovini dokazujem svaki dan barem jednim dobrim činom, to je moj zavjet i moja misija. Moji prijatelji i suradnici su iz najrazličitijih skupina, političkih, svjetonazorskih, vjerskih... Volim ljude i ne muče me njihova životna i druga opredjeljenja. Gospodin Ilčić nije Babaroga, čovjek je sa stavom."

Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru Kurikularna reforma Top News 'Sve ću raditi drugačije od Jokićeve reforme'

O obrazovnom sustavu, pak, Vican ima neobično pozitivan stav: "Kad vidim kolika je sigurnost naše djece u vrtićima i školama, dijelila bih odgojiteljima i učiteljima plus petice. Kad vidim nastavne pripreme brojnih nastavnika, dala bih im čiste petice. Po broju stručnih suradnika u osnovnim školama, prvi smo na tri kontinenta. Po kvaliteti udžbenika možemo konkurirati svima u EU. Dosegli smo broj dovoljno poduzetnih ravnatelja koji pomiču sustav bez posebnog upliva politike.

Bojazan me hvata na pomisao da, naprimjer, Nijemci odluče razvijati predškolski odgoj. Naše odgojiteljice će prve biti pozvane u Njemačku zbog visoke kvalifikacije i vrsnog profesionalizma, a mi ćemo se tek tad sjetiti kako smo reformirali sustav ulaganjem u najvažniji odgojno-obrazovni resurs".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.