Top News
7054 prikaza

Susjedi nas truju - Albanci smećem, Mostarci fekalijama

Smeće u Dubrovniku
Grgo Jelavić/PIXSELL
Najviše se priča o rafineriji iz Bosanskog Broda, ali to nije jedina prijetnja iz susjedstva

Eksplozija rafinerije u Bosanskom Brodu tek je posljednja u nizu ekoloških katastrofa koje se događaju u našem neposrednom susjedstvu. Osim što je ista ta rafinerija već godinama predmet prijepora lokalnih vlasti, a stanovnicima smeta zbog nesnosnog smrada koji se redovito širi iz rafinerije, moramo spomenuti i neke druge slučajeve kada ekološki nemar iz susjedstva donosi zagađenje i u Hrvatsku.

U prosincu prošle godine je rekordna količina smeća zatrpala plaže Dubrovnika i okolice, a većinom je bilo riječi o plastici iz Albanije. Kako je to Večernji list opisao, samo u jednom danu je prikupljeno 50 kubika smeća u dubrovačkom akvatoriju. 

Akademik Frano Kršinić i bivši predsjednik znanstvenog vijeća HAZU za prirodoznanstvena istraživanja Jadrana ispričao je u razgovoru za Večernji da se svake godine preko zime smećem zatrpava Dubrovnik, Pelješac, Mljet, Korčula s južne strane zbog jakih ulaznih struja u Jadran, s jedne strane, te južnih vjetrova, s druge strane. Zimska struja koja ide od Jonskog mora, pa uz obalu Albanije i Crne Gore, te uz našu sve do Palagruškog praga vrlo je intenzivna. 

Trstenik: Smeće iz Italije i Albanije zatrpalo plaže poluotoka Pelješca Smeće nas davi Znanost Armagedon: Ovako je to kad nam plažu prekrije plastika

"Ako se još poklopi da je i južina nekoliko dana, eto nama smeća uglavnom iz Albanije, nešto iz Crne Gore, a čak i Grčke. To je prokletstvo, a mi vidimo samo mali dio smeća, drugi dio potone, i pitanje je što će se događati u budućnosti u hranidbenom lancu kad usitnjeni komadići plastike dospiju u tkiva riba. Jedino je rješenje potpisivanje međudržavnog sporazuma, prije svega s Albanijom i Crnom Gorom, jer bez dogovora sa susjedima nećemo riješiti problem smeća. Nažalost, naši političari nisu ni to u stanju riješiti, a kamoli će bušenje Jadrana...", rezignirano je kazao Kršinić.

Dodao je i da je europarlamentarka Dubravka Šuica više puta isticala da moramo o rješenju tog problema razgovarati sa susjedima. Opasnost prijeti i mnogim morskim organizmima, koji će uginuti ako pojedu plastiku.

1/9

Nešto sjevernije, u dolini rijeke Neretve, građani pak muku muče sa zagađenjem druge vrste. Fekalije i druge otpadne vode iz Mostara su redovito zagađivale tu rijeku, a prije nekoliko godina su analize pokazale da rijeka uopće nije bila sigurna za kupanje. 

"Procjena je kako je pojačano zagađenje Neretve posebice izraženo na području Mostara gdje nema pročistača otpadnih voda pa se tamo izravno u rijeku izlijevaju otpadne tvari i fekalije", prenijela je Hina u ljeto 2013. godine.

Otada je pročistač dovršen, ali je pitanje kada će biti u funkciji. Švedsko veleposlanstvo i Svjetska banka je u nekoliko navrata kritizirala mostarske vlasti da je novac uplaćen, ali da se s projektom dovršetka pročistača kasni. Gradonačelnik Ljubo Bešlić se prošli tjedan branio govoreći da je pročistač izgrađen, da radi, ali da ne želi raditi veliku ceremoniju oko toga. 

Smeće u gradskoj luci Dubrovnik Manje smeća Znanost Smeće više nećemo imati kamo izvoziti - kud s njim?

"Grad Mostar ponosan je na ovo što je uradio i očekujem da će ovakvi projekti podići standard i kvalitetu života, ali i poboljšati jednu jako lošu zdravstvenu situaciju u Gradu Mostaru", kazao je Bešlić.

Do sada smo najviše pisali o našim istočnim susjedima, pa ne smijemo zaboraviti ni naše susjede sa zapada. Stanovnici Murskog Središća su dulje vrijeme upozoravali da se širi nesnosan smrad, a kasnije se ispostavilo da je riječ o bioplinari ECOS u slovenskoj općini Lendavi. Vrhunac ironije je bilo kad je u prosincu 2016. godine otkriveno da je za smrad bilo odgovorno spaljivanje i smeća iz Hrvatske. Ilegalno dopremljene hrane kojoj je istekao rok trajanja i 393 tone brašna za koje je, prema pisanju portala Mnovine, naknadno utvrđeno da je dodatak prehrani naziva metionin.

Jedan od najgorih slučajeva potencijalnog zagađenja je bio vlak s radioaktivnim željezom koji je putovao iz Mađarske u željezaru u Zenici. Naime, 2007. godine je vlak prošao kroz Beli Manastir, Osijek, Slavonski Šamac i Strizivojnu, a nitko nije znao za radijaciju. Odgovorne službe nisu ni znale da je riječ o radioaktivnom teretu sve dok u Zenici nisu odbili prihvatiti željezo jer je - radioaktivno

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • suzy.myoko 09:00 12.Listopad 2018.

    fekalije iz mostara i okolice kontaminiraju cijelu hrvatsku, zagreb nadasve..

  • listovača 06:46 12.Listopad 2018.

    Čekaj malo,kaj to nisu naša braća?Braći se može progledati kroz prste po koja nepodopština,zar ne.