Top News
376 prikaza

Susjedi se smiju – Hrvati ne znaju kako bi proslavili Oluju

Proslava Oluje u Kninu
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Predsjednica za svaku svoju odluku organizira posebno povjerenstvo zbog čega dodatno raspiruje uzavrele strasti s Banskim dvorima

Glasovit Churchillov recept: “Kad ne znaš što bi, osnuj komisiju” sve se češće, čini se, primjenjuje na Pantovčaku.

Prvi takav potez, onaj osnivanja Povjerenstva za (ne)preseljenje, odnosno Povjerenstvo za određivanje smještaja Ureda predsjednika, povučen je u ožujku zbog izbornog obećanja tada kandidatkinje, a danas predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da će Ured predsjednika biti u Visokoj ulici.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Kako je poznato, Kolinda je ostala na Pantovčaku, a Povjerenstvo još razmatra o najboljem predsjedničkom smještaju. Osnivanje drugog povjerenstva, odnosno državnog odbora koji ima zadatak smisliti kako najbolje obilježiti 20. godišnjicu “Oluje”, također je predloženo iz Ureda predsjednika, i to samo mjesec dana nakon osnivanja Povjerenstva za određivanje smještaja Ureda predsjednika. 

No, i jedno i drugo povjerenstvo osnovani su ili će, kad je u pitanju ovaj drugi osnovati, zbog prepucavanja Banskih dvora i Pantovčaka. U prvom slučaju Vlada je zgradu u Visokoj ulici dala na raspolaganje predsjednici, pa je predsjednica na to odgovorila osnivanjem Odbora za preseljenje.

U drugom slučaju, Vlada će osnovati odbor za obilježavanje “Oluje”, koji je prvotno predložila predsjednica jer se ne mogu dogovoriti o vojnom mimohodu u Zagrebu, kojim bi se obilježila okrugla godišnjica “Oluje”. 

Predsjednica je prvotno bila za mimohod, ali uz uvjet da on bude dan prije, a da se “Oluja” potom dan poslije, proslavi obilježavanjem u Kninu. Ovaj tjedan odlučila je pak da nije za vojni mimohod ove godine, nego iduće, ali to se mišljenje premijeru Zoranu Milanoviću očito ne sviđa.

Zoran Milanović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Milanović će, naime, ustrajati na vojnom mimohodu pa je slijedom toga ovaj tjedan stigao dopis u kojem stoji da će Vlada, kako bi osigurala primjereno i dostojanstveno obilježavanje 20. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Oluja”, na sjednici donijeti odluku o osnivanju Državnog odbora za organizaciju proslave 20. obljetnice “Oluje”. 

Osnivanje Državnog odbora ranije je predložila i predsjednica, koja je prihvatila i ideju vojnih zapovjednika “Oluje” da se ta važna obljetnica obilježi svečanošću u Kninu i mimohodom u Zagrebu. 

No da je riječ o već viđenom prepucavanju Vlade i Ureda predsjednika vidljivo je iz reakcije same Vlade koja se “odjednom” sjetila prijedloga Kolinde Grabar Kitarović, danog prije tri tjedna, na isti dan kad je predsjednica izašla s novim prijedlogom - da se vojni mimohod u Zagrebu održi iduće godine na Dan Oružanih snaga RH.

Spekuliralo se i da je Vlada u proceduru uputila odluku prema kojoj će se proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza obilježiti tradicionalno u Kninu, a zatim i velikim vojnim mimohodom navečer u Zagrebu. 

Tada su reagirali s Pantovčaka, rekavši kako se predsjednica ne slaže s odlukom da se proslava “Oluje” održi isti dan, niti je ta odluka donijeta u dogovoru s njom.

Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

"Štoviše, nitko se s predsjednicom, kao vrhovnom zapovjednicom, niti s Glavnim stožerom nije ni konzultirao o tome. Ovo je dokaz kako Vlada još jednom siluje proceduru kao u slučaju preseljenja u Visoku ulicu. To je odraz njihove arogancije", odgovorili su tada iz Ureda predsjednice.

Kolinda Grabar Kitarović uporno ponavlja o zajedništvu, ali zajedništva između Banskih dvora i Pantovčaka nema ni na vidiku. I ona sama je zaključila da organizacija mimohoda ne pridonosi osnaživanju nacionalnog zajedništva koje bi, naglašava, upravo trebalo snažno obilježiti taj događaj. 

Zato je, kako je navela, i odustala od vojnog mimohoda ove godine. No kako sada stvari stoje, a Express doznaje iz vrha Vlade, Vlada je ozbiljna u svom naumu da se mimohodom obilježi proslava “Oluje”. 

Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarović | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

I dok neki smatraju da se mimohod ne može održati bez vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, a to je predsjednica, to, kažu, nije točno. Naime, Vlada može sama organizirati svoj mimohod jer o korištenju vojske odlučuju ministar obrane i Vlada, a odluku provodi načelnik Glavnog stožera (Drago Lovrić). 

A cijelo to prepucavanje o proslavi “Oluje”, ne prate samo naši građani nego i naši susjedi u Srbiji. Na njihovim portalima ovih dana iskaču naslovi “Hrvati ne znaju kako proslaviti ‘Oluju’”. Srpski mediji tako zaključuju da je obilježavanje “Oluje” još jedna točka prijepora premijera i predsjednice, odnosno SDP-a I HDZ-a. 

Stoga, da na kraju zbog tog sukoba ne bi neki likovali, važno je da Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović pronađu neki kompromis kako bi se 20. godišnjica “Oluje” uistinu dostojanstveno proslavila.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar krnjevo
    krnjevo 18:00 09.Svibanj 2015.

    I tu sramotu možemo zahvaliti predsjednici koja ne zna jel' bi piškila il' bi kakila dok joj gazda ne kaže što bi.