Top News
453 prikaza

Šeksov posao iz snova: Radit će kod Kolinde dva puta tjedno

Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Šeks
Patrik Macek (PIXSELL)
Vladimir Šeks, majstor procedure, postao je Kolindin savjetnik za ustavno-pravna pitanja

Vladimir Šeks, koji je godinama iz sjene “drmao” HDZ-om, posljednjih mjeseci nije krio želju da umjesto u političku mirovinu ode na Pantovčak. Govorio je Šeks onima koji su to trebali čuti, ali i onima koji nisu i na kraju je odlučio - Šeks je danas podnio ostavku u Saboru i otišao na Pantovčak. 

Kako je Express prvi doznao iz vrha HDZ-a i objavio, Šeks je uspio u svojem naumu i postao je vanjski savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i to za ustavno-pravna pitanja. Doduše, kao vanjski savjetnik neće stalno “visiti” na Pantovčaku, svega dva puta na tjedan, ali i to je za njega, s obzirom na to da se grozničavo boji mirovine, bolje od sjedenja kod kuće tijekom cijelog tjedna.

Vladimir Šeks | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

"Sigurno je da neću više sjediti u Saboru niti u Vladi, ali ima puno prostora u kojem mogu dati svoj doprinos. Naprimjer, mogu biti specijalni politički savjetnik ili vanjski savjetnik Odbora u Hrvatskom saboru", otkrio je svoje planove Vladimir Šeks, kojemu su se te želje izgovorene krajem prošle godine, sa 71 godinom i 25 godina u politici, na kraju i obistinile.

Iskusan političar koji se u svojoj karijeri nekoliko puta dizao iz mrtvih, politički preživjevši sve šefove svoje stranke, ipak nije sve prepustio sudbini.

Vratimo li prošlost malo unazad, jasno će nam pred očima iskrsnuti fotografije kako on, iako ni blizu kršnim momcima iz Mladeži HDZ-a, nosi kutije s potpisima za kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović u Hrvatski sabor. 

Nakon te scene, slika Šeksa kako na glasovanju stoji odmah do predsjedničke kandidatkinje također će nam zabljesnuti. No ona koja se možda najviše urezala u pamćenje jest kako se na proglašenju pobjede probija do Kolinde Grabar Kitarović te sa smiješkom na licu na impozatnoj pozornici, vidno zadovoljan, plješće budućoj predsjednici.

Kuloarima HDZ-a dugo je kružila informacija da bi upravo Vladimir Šeks, čovjek koji je preživio sve svoje stranačke šefove - Franju Tuđmana, Ivu Sanadera i Jadranku Kosor, uvijek spretno se približivši novom vodstvu, mogao zasjesti na Pantovčak.

Izvori bliski njemu govorili su kako je on u odličnim odnosima s predsjednicom, da je pomagao i u kampanji te da mu se ovim potezom Kolinda Grabar Kitarović na neki način zahvalila. 

No još nema službene potvrde s Pantovčaka. Tamo ili kriju tu činjenicu ili s njom žele izaći kad njima odgovara. Naime, glasnogovornik Ureda rekao je kako ne zna ništa o tome i da će tu informaciju provjeriti.

Iako je Šeks navodno htio konkurirati i za ustavnog suca, na kraju je odustao od te karijere. Barem za sada. Naime, nije se javio na nedavni natječaj. 

A da se u kojem slučaju prijavio, protukandidat bi mu bio Mladen Bajić, bivši državni odvjetnik. Što se tiče mandata u Hrvatskom saboru, to je poglavlje u svojem životu zauvijek zaklopio.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

"Naći ću načina da ostanem aktivan jer se ljudi u trećoj životnoj dobi moraju nečim baviti da ne zahrđaju. Čovjek je u toj dobi sklon tome da se zapusti, ali ja to neću sebi dopustiti", rekao je Expressu krajem prošle godine Šeks naglasivši kako se ne vidi ponovno kao zastupnik u Hrvatskom saboru. 

Naglasio je i da je još pun energije, unatoč godinama, koju može dati kroz angažman u politici. Mozak mu radi kao u nekog mladića, kažu oni koji ga dobro poznaju. Također se slažu da bi on u mirovini uvenuo i da je toga itekako svjestan.

No kako je počeo Šeksov put od predstojeće mirovine pa do Pantovčaka? Kolinda Grabar Kitarović navodno mu je nakon izbora poslala poruku u kojoj je izrazila želju da je upravo on savjetuje oko pravnik pitanja. 

Pročitavši poruku na mobitelu, koje je, usput rečeno, tek prije nekog vremena počeo čitati, a do tada je samo držao do razgovora ili susreta “oči u oči”, Šeksovo lice se ozarilo. 

Bio je izvan sebe od sreće jer je baš tako zamišljao svoj daljnji anagažman. Kao čovjek koji je kreator hrvatskog Ustava, stao je javno u obranu Kolinde Grabar Kitarović, čuvajući njezin dignitet, i kad je SDP-ovka Sandra Perković Jakovina pokušala predsjedničke izbore učiniti nevažećima.

"To je idiotizam prve vrste", odgovorio je tada Šeks na pitanje stoji li teza da Kolinda Grabar Kitarović nije dobila većinu glasova. 

Nastavio je:

“Nevažeći listići uračunavaju se u rezultat, to su birači koji su glasovali na izborima, ali su svoj glas dali tako što su poništili glasački listić ili ga na druge načine učinili bezvrijednim.

Vladimir Šeks | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Postotak tih birača, oko 60.000, uračunava se u tijelo birača koji su glasovali? Ta teza je izvan zdravog razuma”. Nekadašnja desna ruka bivše premijerke Jadranke Kosor napokon je zapravo odahnula.

Naime, u Karamarkovu HDZ-u Šeks je visio s vrha litice. Nije pao, ali se nije ni uzdigao. Bio je u ove posljednje tri godine uvijek negdje na rubu, nije ga se diralo, ali ga se nije ni pitalo za njegovo mišljenje.

Nije bio ni na jednoj važnijoj stranačkoj funkciji, a i u Saboru je samo “običan” zastupnik. A sve ga je to jako pogađalo... Iako mu je Tomislav Karamarko zahvalan na odanosti i korektnosti, nije ga htio blizu sebe jer navodno nije bio siguran što Vladimir Šeks može napraviti.

"On nije navikao biti po strani, još je aktivan, mozak mu radi sto na sat pa je očekivao da će ga barem ponekad netko iz vrha stranke pitati za mišljenje. No to nikad nisu učinili, pa se s vremena na vrijeme činio uvrijeđenim zbog toga", rekao nam je još krajem prošle godine izvor iz vrha HDZ-a.

Zbog toga, ali i zbog njegove želje za radom, jer sasvim sigurno da će dati sve od sebe na Pantovčaku, izbor bivšeg predsjednika Sabora za pravnog savjetnika, tvrde naši izvori, za Kolindu Grabar Kitarović je izvrsno rješenje.

Jedno je sigurno - bit će joj odan, a uz to će predsjednica dobiti i možda najboljeg stručnjaka na našim prostorima za pravna pitanja jer je ipak riječ o čovjeku koji kao svoj politički kapital nosi - Božićni Ustav, Odluku o samostalnosti od 25. lipnja, Deklaraciju o proglašenju Hrvatske suverenom i samostalnom državom te Deklaraciju o pravima Srba i drugih nacionalnih manjina.

"Ja sam jedini član Sabora koji je biran za zastupnika u svim sazivima našeg parlamenta. Znate, geometrijskom se progresijom umnožavaju protivnici i neprijatelji s vremenom ostanka na višim funkcijama. To je zakonitost. Ne govorim o oporbi, govorim o svojima. Zamjeram se svojima što dulje trajem. Smetnja sam im da oni dođu na neku poziciju na kojoj sam ja, ‘ali vrag stari se ne da’, tako oni misle. Frustrira ih to", rekao je prošle godine u jednom intervjuu dajući do znanja da ga boli što njegovo iskustvo nije prepoznato i u ovom vodstvu HDZ-a.

A osim pravnih savjeta kojima će savjetovati predsjednicu, Šeks sa sobom donosi čak još jednu, za nju, možda i bitniju vještinu. 

Majstor procedure, kako ga nazivaju kolege, svakako će Kolindu Grabar Kitarović znati zaštititi od zakulisnih političkih igara i mogućih neprijatelja. Jer s toliko iskustva Šeks je, pa makar ga mnogi željeli vidjeti kako sjedi kod kuće i čita “Prehranu za 70-godišnjake”, predsjednici itekako vrijedan saveznik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.