Top News
341 prikaza

Šustar je do kraja zaštitio Mamića i Šukera, a onda im je prilagodio i zakon

Predrag Šustar
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Davor Šuker, Damir Vrbanović i Zdravko Mamić glasno su bili protiv odredbi zakona kojim bi znatno veći utjecaj u HNS u imali prvoligaši, odnosno klubovi poput Dinama, Hajduka, Rijeke...

U posljednji tren, kada je već s nogom na izlaznim vratima smjenjene Vlade, HDZ ov ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar odlučio je pomoći čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza i krenuti u izmjene zakona o sportu.

Davor Šuker, Damir Vrbanović i Zdravko Mamić glasno su bili protiv odredbi zakona kojim bi znatno veći utjecaj u HNS u imali prvoligaši, odnosno klubovi poput Dinama, Hajduka, Rijeke...

Sadašnji ustroj omogućuje prevagu niželigaških organizacija i županijskih saveza. Još u veljači je na snagu stupila odredba po kojoj se HNS mora ustrojiti po novom sustavu, ali je ona potpuno ignorirana.

Šustar nije slao inspekciju, a otkrilo se da je netočna i njegova tvrdnja da je zatražio od Sabora dodatna tumačenja zakona. Sada bi se zakon izmjenio, pa bi sastav Nogometnog saveza i dalje izgledao isto.

Srđan Gjurković, zastupnik HNS -a, koji je progurao izmjene zakona, ogorčen je Šustarovim potezom. Iako zbog raspuštanja Sabora i pada Vlade nema vremena za izmjenu zakona u mandatu ove Vlade, Gjurković upozorava da bi Vlada mogla donijeti uredbu sa zakonskom snagom.

"Nakon što su u minstarstvu mjesecima opstruirali provođenje zakona, sada su odlučili iz zakona izbaciti ono što ne odgovora čelnicima Saveza. Vlada je tehnička i ministar ne bi trebao raditi tako krupne izmjene jer to po zakonu ne smije", kaže Gjurković. 

Po novom sustavu primjerice, petoligaš ima jedan glas, drugoligaš dva, trećeligaš četiri, drugoligaš osam, a prvoligaš 18 glasova. Protivnici Šukera i Mamića redovito ističu da kontroliraju HNS tako jer kupuju podršku malih, a prvoligaši nemaju utjecaja.

"HNS čitavo vrijeme govori da je to zakon usmjeren protiv jednog čovjeka, ali nije tako. Vaterpolo ima već isti sustav jer ne može mali klub s otoka odlučivati o sudbini jedne Mladosti ili Juga. Zakonom se potiče kvaliteta i transparentnost", kaže Gjurković. 

U HNS -u su inače prvo tvrdili da se ovaj članak na njih ne odnosi, zatim su pokušali rušiti zakon na Ustavnom sudu, ali su ga povukli nakon što je Zdravko Mamić viđen sa ustavnom sutkinjom Slavicom Banić.

Već godinama traje bitka za HNS u kojoj dio navijača svim načinima želi prekinuti utjecaj Zdravka Mamića, ali zasad bezuspjšno. Unatoč navijačkim neredima, optužnicama USKOK - a, i novom zakonu, Mamić još vuče konce hrvatskom nogometu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.