Top News
2753 prikaza

Sve Bandićeve krize sa zdravljem, sad i plućna embolija

Milan Bandić na štakama nekoliko dana prije embolije zbog loma noge
Tomislav Miletic/PIXSELL
Moždani, stent u žili srca, bruh... sadašnji problem posljedica je tromba iz loma noge što ga zbog Putina nije liječio

Gradonačelnik Zagreba opet je završio u bolnici zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Ovaj put, kako javlja Jutarnji list, u petak navečer na jedinici za intenzivnu skrb na KPB Jordanovac, i to zbog plućne embolije koja je nastala kao posljedica ugruška koji se oslobodio zbog trostrukog prijeloma potkoljenice što ga je već duže vrijeme ignorirao.

Problem sa slomljenom nogom Milan Bandić je vukao još od početka studenoga kada je imao zakazan prijem kod predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina kako bi ga ovaj odlikovao Redom prijateljstva. Bandić je tada govorio da je za Dan mrtvih izvrnuo gležanj, ali se ispostavilo da je slomio nogu, i to dvije kosti na tri mjesta. Liječnici su mu tada htjeli staviti gips, što bi bilo najnormalnije liječenje u takvoj situaciji, ali je gradonačelnik Zagreba to odbio jer nije htio takav pred Putina.

Milan Bandić kod Vladimira Putina povodom Dana nacionalnog jedinstva Dačić, Dodik... Top News Bandić dobio omiljeni Putinov orden za Srbe

Mediji su pisali o bolovima koje je trpio tih dana dok je ustrajao na svojoj odluci. Bandić se, navodno, niti narednih tjedana nije pokazao kao uzoran pacijent, nije mirovao kako bi mu kosti zarasle i problem se toliko izrodio da se iz jednog od prijeloma oslobodio tromb koji je završio u plućima, što je zdravstvena opasnost koja se vrlo lako može izroditi u stanje kritično po život. Milan Bandić zato i jest završio na intenzivnoj medicinskoj skrbi.

Ali i sada je, navodno, zamolio liječnike da ga dovedu u red u roku od dva dana jer u ponedjeljak ima na rasporedu otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu. Ovo je još jedan u nizu slučajeva u kojima je Bandić hitno završio u bolnici. Za Prvi maja 2017. u bolnici je završio na hitnoj operaciji bruha, nakon što je, kako je rekao, neoprezno podignuo veliki kotao s grahom.

I dok je ležao u krevetu na KB Sveti Duh, mediji su primijetili da mu se incident s bruhom dogodio upravo dan uoči rasprave u postupku za aferu „Štandovi“ na Županijskom sudu u Zagrebu. Operaciju bruha Bandić je tada dobro podnio i dan poslije fotoreporteri su ga slikali kako u relativno dobrom stanju leži u krevetu u društvu velikog plišanog mede što mu ga je poslala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Milan Bandić kod Vladimira Putina povodom Dana nacionalnog jedinstva | Author: kremlin.ru kremlin.ru

Da je Bandić vrlo žilave konstitucije pokazalo se u listopadu iste godine, prije nešto više od godinu dana. Malo tko je i znao da je imao tako ozbiljan problem s vrlo uznapredovalim suženjem jedne od velikih srčanih žila, da je morao na ugradnju stenta. Tako su skoro svi ostali zatečeni kad se 13. listopada doznali da je „na brzinu“ navratio do KBC-a da mu ugrade stent.

Kako se u bolnici na takvom zahvatu nije pojavio zato što bi mu pozlilo, nego zato što je to već ranije dogovorio, samo dva sata poslije ugradnje stenta, vratio se na posao. Ta manja kardiološka intervencija mu je, međutim, pokvarila prvi zakazani termin za odlikovanje kod Putina koja je tada prebačena za termin s kojim mu se poklopio višestruki lom noge.

Najgoru zdravstvenu krizu Bandić je preživio prije nešto više od 15 godina, 2003. kada je danas 63 godišnji gradonačelnik imao samo 48 godina. Bio je početak srpnja i mediji su donosili naslove o tome da se gradonačelnik „bori za život“. Bandić je i tada bio na Rebru, ovaj put na neurologiji, zbog moždanog udara.

Andrej Plenković i Milan Bandić Uvijek u blizini Top News Sindrom Bandić: RH po mjeri najdražeg partnera HDZ-a

I to u nezgodnom području sa stražnje strane mozga gdje operacija nije dolazila u obzir. U bolnicu se javljao kad je primijetio smetnje u govoru, mučnine, glavobolje i da otežano guta.

Zapravo, nije Bandić bio taj koji mu je u tome prepoznao alarmantno stanje, nego tadašnji gradski zastupnik Rajko Ostojić koji je posumnjao da su to simptomi moždanog udara, pa je pa je Bandića čak vlastitim automobilom hitno odvezao u KBC Rebro, gdje je Bandić hospitaliziran uz iznimno visoki tlak 210/120.

Spazam krvne žile tada se pokazalo da se razvija u pravi moždani udar, da je dr. Rajko Ostojić imao potpuno pravo, da mu je po svoj prilici spasio život. Gradonačelniku je bilo potrebno jedno dulje vrijeme da se opet vrati u puni pogon. Te epizode mediji su se sjetili, a nije ju zaboravio niti Bandić, devet godina poslije, kad su se ista dvojica tada već bivših stranačkih kolega sučelili u predizbornoj kampanji za gradonačelnika Zagreba.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.