Top News
214 prikaza

"Sve o ISIL-u smo CIA-i dali prije tri godine. Nisu maknuli prstom"

Rat u Siriji
DPA/PIXSELL
CIA je za ISIL doznala prvi put kada su imali samo 20 članova, ali američka obavještajna agencija potpuno je ignorirala te informacije

Još od samih početaka ISIL-a u Siriji 2013. CIA je znala sve o terorističkom pokretu koji je nastajao, ali nije učinila ništa, tvrdi obavještajni zapovjednik Slobodne sirijske vojske (FSA) za francuski Le Monde.

Identiteta  zaštićenog kao "M", on je rekao da su od samog začetka ISIL-a u Siriji i Iraku njegovi obavještajci imali sve informacije o tim džihadistima, poput GPS koordinata, mapa, fotografija, fotografija, telefonski brojeva, čak i IP adresa, da su to sve prosljeđivali CIA-i, ali da američka obavještajna agencija nije činila apsolutno ništa.

"Još od trenutka kad je ISIL imao samo 20 članova, pa sve do onda kad je narastao na 20.000, Amerikancima smo sve to slali. Kad bismo ih pitali što čine sa svim tim podacima, uvijek bi nam davali dvosmisleni odgovor da je sve u rukama onih koji odlučuju", rekao je.

FSA-ov obavještajni zapovjednik je, inače, čovjek koji je istreniran negdje u inozemstvu. I to očito jako dobro jer je od samih početaka ubacio svoje krtice u ISIL-ove redove, prvenstveno u Raqqi, al-Babu i drugim većim gradovima. 

Tražio je od Amerikanaca, kaže, da financiraju njegove ljude sa 30.000 dolara mjesečno, ali je dobivao samo trećinu toga. Usprkos tome, njegovi su špijuni vrlo kvalitetno riskirali svoje glave. Njegov čovjek uspio se ubaciti čak u financijski odjel ISIL-a u gradu Manbij kod Alepa, nedaleko od turske granice.

"M" je novinarima Le Mondea pokazao dokumente o 74.000 dolara koliko je bivši sirijski parlamentarac Radwan Habib isplatio svoj bratu Aliju, inače ISIL-ovom emiru. Novinarima je pokazao i fotografiju za obuku stranih ISIL-ovih boraca u provinciji Latakija koju je, kaže, poslao CIA-i skupa s koordinatama. Ali SAD ni tada nije ništa poduzeo.

"M" je novinarima rekao i to da je njegova skupina u ljeto 2014. izradila detaljan plan o izbacivanju ISIL-a iz sjeverne Sirije, odnosno s poteza Alep-Azaz. Plan je opisivao napredovanje od ulice do ulice, iz sata u sat, kao i mjesta za obnovu zaliha boraca.

"Znali smo koliko je ISIL-ovaca u svakom pojedinom selu, gdje su im uredi i skrovišta. Locirali smo snajpere i minska polja, znali smo gdje noće lokalni emiri, čak i boju i marke njihovih automobila. Bili smo potpuno spremni, ali nam Amerikanci nikada nisu dali zeleno svjetlo", nastavio je.

"Nisu nam htjeli dati satelitske snimke. Tvrdili su da nam njihovi avioni ne mogu pomoći jednom kad bitka počne. I sve što su ponudili bilo je da nam na samom početku uklone nekoliko početnih zapreka", žalio se dalje.

Rekao je i to da su Amerikancima podastrijeli cjelokupnu zapovjednu strukturu ISIL-a u Raqqi, popis svakog pojedinog emira koji je zapovijedao pojedinim kontrolnim točkama, sve začinjeno GPS koordinatama.

"To je bilo prije godinu i pol, a Raqqa je još uvijek glavni grad ISIL-a", zaključio je.

FSA je, inače, izvorno nastala tako što su u njene redove ulazili vojnici i časnici koji su dezertirali iz Sirijske arapske vojske pod zapovjedništvom vlade u Damasku. Pomoć od Velike Britanije i SAD-a FSA je primala od samih početaka rata 2011. 

U 2012. CIA je uz granicu s Turskom analizirala koje se grupe mogu smatrati umjerenima, kako bi ih tijekom 2013. i 2014. trenirali za rat protiv vlade u Damasku. Program je u međuvremenu, točnije 2015., propao i puno slabijim intenzitetom nastavio se sve do dogovora o primirju koje je na snazi već više od dva tjedna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.