Top News
2094 prikaza

Sve Tomine nesreće, presude, žalbe i sinkope

Tomislav Horvatinčić
1/3
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Nakon više od osam godina natezanja po sudovima zagrebački tajkun u utorak dobiva još jednu presudu

Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim zbog pomorske nesreće u kojoj su poginuli talijanski nautičari Francisco Salpietro i Marinella Salpietro Patel. Sud navodi kako nije postupao po pomorskom zakonu i drugim propisima.

No kako je i u ovom slučaju riječ o nepravomoćnoj presudi na koju stranke u postupku imaju pravo žalbe, do njezine pravomoćnosti proći će još neko vrijeme.

Dobio je četiri godine i 10 mjeseci zatvora. U kaznu mu se uračunava i pritvor.

Zabranjeno mu je i upravljanje motornim vozilom, a mora uplatiti i 190.000 kuna troškova.

Horvatinčić se nije pojavio na izricanju presude. Došli su njegovi odvjetnici.    

Povijest Horvatinčićevih sudskih slučajeva

Unuka pokojne Mande Vučković i danas može do u detalja prepričati događaj iz 1980. godine kad je s bakom i majkom hodala Zagorskom ulicom. Na pješačkom prijelazu na tada 75-godišnju Mandu Vučković naletio je Horvatinčić i pobjegao s mjesta nesreće, a da se nije ni osvrnuo. 

"On je njih pokosio, nakon jedno 15-tak metara stao je, izašao van, okrenuo se, vidio što je napravio, sjeo u auto i otišao kao da se ništa nije dogodilo. Ali, pronašli su ostatke, ljudi su zapamtili tablicu – očevici, na krhotine stakla je pala naljepnica od limara koji ga je popravljao i na bazi niza podataka pronašli su kombi, našli su vozača i u međuvremenu se i on pojavio”, ispričala je kasnije Marija Nosek, unuka Mande Vučković, koja je preminula na mjestu nesreće.

Horvatinčić se na sudu izvlačio da je morao pobjeći jer su mu na mjestu nesreće prijetili. Dobio je dvije godine uvjetnog zatvora samo zahvaljujući novcu i dobrim odvjetnicima. 

Prije nekoliko godina u Večernjem listu rekao je da se boji krvi. No to ga nije spriječilo da i dalje divlja autom po cestama. Jer je devet godina kasnije opet ubio ženu na Aleji Bologne. Bilo je to u veljači 1989. godine i opet je njegova žrtva bila nedužna pješakinja Nada Petrović. Protiv njega su podnijeli kaznenu prijavu, no nikad se nije saznalo da je zbog ove nesreće odležao i dana u zatvoru, kao ni prvi put. 

Tomislav Horvatinčić | Author: Filip Brala/PIXSELL Filip Brala/PIXSELL
Napokon 2009.. godine skrivio je opet prometnu nesreću u kojoj je moćnim Range Roverom naletio na Opel Astru u kojoj je bilo četvero ljudi. Nije bilo mrtvih, ali se jedna od svjedokinja prisjetila:

"Skretao je u desno ali je to bilo takvom brzinom da ga je odnijelo u treću traku. Čim sam vidjela da je za volanom sjedio Horvatinčić rekla sam mužu da zove svog prijatelja u policiji jer će Horvatinčić sigurno pobjeći."

U policijskom zapisniku je potvrđeno da je vozio prebrzo i izgubio nadzor nad automobilom, te udario u Opel.

Ono što se zna da u zatvoru nije bio. I za treću nesreću u kojoj je sudjelovao je on bio kriv, no ni tu nije osuđen: 2009. se svojim Range Roverom kod Bregane zaletio u Opel Astru u kojoj su bili supružnici s dvoje malodobne djece. Taj put,srećom nije bilo mrtvih, a ni tad se ne zna kakvu je kaznu dobio, ako je uopće i bio kažnjen. 

Ni dvije godine kasnije usmrtio je bračni par u jedrilici jureći jahtom šibenskim akvatorijem sa svojom partnericom i bivšom osobnom bankaricom  Anicom Đerđom Dilber. 

Tomislav Horvatinčić Zanimljivosti Life On sudi Horvatinčiću: Svim silama bi htio iz Šibenika

Jahtom 'Itama' zbog brzine kojom se u njih zaletio, gotovo je prepolovio plovilo na kojem je bio talijanski bračni par Francesco i Mariela Salpietro. Državna odvjetnica Irena Senečić u tužbi protiv Horvatinčića je navela:

"U žiži sezone glisirao je s 26 čvorova i nije uložio niti minimum promatranja plovidbe. Uopće nije poduzeo manevar izbjegavanja sudara nego je to učinio stradali. Mogao je vidjeti jedrilicu na temelju osmatranja..." 

Iako je odmah nakon nesreće policiji skicirao položaj brodova prije i u trenutku nesreće, na suđenju se Horvatinčić branio inače rijetkim ali zahvaljujući njemu, sad već dobro poznatim zdravstvenim poremećajem nazvanim sinkopa. Tvrdio je da je nekoliko trenutaka prije nesreće izgubio svijest i da se ničeg ne sjeća. Oko spomenutog crteža koji je napravio i koji je ostao u policijskom zapisniku, nitko nije radio problema, pa ga je Maja Šupe osudila opet na uvjetnu, unatoč dva izgubljena nedužna života. 

Sudac Ivan Jurišić odbio je u veljači zahtjeve odvjetnika obiju strana u sporu o dodatnim vještačenjima, ispitivanjima i dokazima pa se krenulo u iznošenje obrane Tomislava Horvatinčića.

Tomislav Horvatinčić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)
"Bio sam cijeli dan na brodu na suncu, a bilo je dosta sparno. Kao iskusni mornar koji plovi 25 godina, bio sam na timunu i vozio od tri do pet milja na sat dok se nisam udaljio od obale. Izglisirao sam na nekih 16,17 milja na sat, a na 25 milja na sat uključio sam autopilot. Sjedio sam na povišenom sjedalu i promatrao po moru, sve do trenutka kad sam čuo nekakvu čudnu grmljavinu. Iza toga se dogodilo to što se dogodilo. Zadnji put kad sam vidio jedrilicu stradalih Talijana bila je 400 metara ispred mene i otad se ničega ne sjećam", rekao je Horvatinčić te dodao kako - da je bio pri svijesti - sigurno ne bi dopustio da mu se talijanska jedrilica približi na 40 metara, pa i više. Rekao je da je odmah desetak puta nazvao broj 092, ali je zbog šoka zaboravio da se on više ne koristi za hitne slučajeve.

Tomislav Horvatinčić Tomo Horvatinčić Life Život obilježen aferama: I sin ga se odrekao

"Zato sam zvao dosta prijatelja da oni zovu hitnu i policiju, nije mi bila nikakva namjera sačuvati svoj brod u koji je ulazilo more. Nijemac koji je gumenjakom došao do njih rekao mi je da im se više ne može pomoći", branio se Horvatinčić i još rekao da je on pravi filantrop, da je obitelji poginulih ponudio 214.000 eura odštete... 

No odvjetnik Salpietrove djece, Ognjen Frangeš tvrdi da je odštetu sinu i kćeri poginulih Talijana isplatila tvrtka vlasnik Horvatinčićeva broda, a on sam nije im dao ni lipe.

"Baš se pitam kolika je to svota koja bi bila dovoljna da može mirno spavati. Broj žiroračuna ima, ali na njega nikad nije uplatio ni lipe", rekao je nakon rasprave Frangeš. No, još je važnije da zbog našeg pravosuđa ovaj višestruki ubojica iz nehaja do danas nije odležao ni dana u zatvoru. 

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar Srećko Tikvenjak
  sting 18:17 14.Ožujak 2019.

  užas nad užasima od pravde...! prekrasna poruka...

 • martinska2 08:23 14.Ožujak 2019.

  Da su oni ozbiljno mislili da ga zatvore bilibiga osudili preko pet godina tako da odmah ide u zatvor pa nek se iz zatvora žali na presudu,ovako uja vuk magarca.