Top News
19946 prikaza

"Svećenik me silovao. Uništio mi je obitelj i brak"

Bernard Law daje hostiju mladom svećeniku u Rimu
TONY GENTILE/REUTERS/PIXSELL
Potresna svjedočanstva stotina žrtava svećenika pedofila promijenila su iz temelja odnos prema katoličkoj crkvi

Prošlo je 70 godina otkako je Roberta seksualno zlostavljao svećenik. Desetljećima nakon toga patili su i njegova žena i njegova djeca, kao i unuci. 

"Nisam mogao iskazati nikakvu naklonost prema svojoj supruzi ", rekao je Robert kojem je danas 83.  "Nisam mogao ni držati u rukama, niti zagrliti vlastitu djecu."

To je vrsta trajne traume kakvu su doživjele stotine žrtava koje su zlostavljali svećenici iz Pennsylvanije. 

U opširnom izvještaju na 887 stranica, Velika porota tvrdi kako je više od 300 svećenika predatora vjerodostojno seksualno zlostavljalo više od 1000 djece, javlja CNN.  

Časne sestre Desetljeća tišine Top News Ispovijesti: Svećenici su silovali i časne sestre

"Vjerujemo da je pravi broj djece i veći jer su se neki iskazi zagubili, a mnogi su se i bojali ispričati svoja stravična iskustva, pa bi broj mogao biti i mnogo, mnogo veći", navodi se u izvješću koje istražuje seksualna zlostavljanja klera koja datiraju još iz 1947. godine i to u šest pensilvanijskih biskupija.

Robertov slučaj bio je jedan od prvih. Imao je oko 13 godina kad je Harry S. Truman bio američki predsjednik. Kako kaže žrtva, tad je bilo jako teško bilo kome ispričati takvo iskustvo:

"Tko bi mi povjerovao? Svećenik 1947. ili 1948.? Zar bi to on učinio?", pitali bi me", govori Robert i dodaje:"Nitko nikad za to tada nije ni čuo jer su ih štitili." 

Robert je rekao da vjeruje da je sve to preživio zato jer nije imao oca, pa je to bila prednost za zlostavljača.

Papa Franjo | Author: REUTERS REUTERS
"Bio sam cilj jer su znali da nemam oca", rekao je. Robert je svoju priču podijelio u videu prikazanom na konferenciji za novinare u utorak, objavivši izvješće pred Velikom porotom.

Istraga je otkrila mnoge druge horor priče, uključujući:

- Slučaj u kojem je jedan svećenik natjerao tinejdžera da ga miluje i masturbira "pod izgovorom da žrtvi pokazuje kako provjeriti ima li rak."

- HIV pozitivni svećenik koji je godinama zlostavljao djecu prije odlaska u zatvor.

- Svećenik koji je navodno zlostavljao nekoliko dječaka, a onda je dobio i preporuku za rad u dječjem parku Disney World.

"Kao crkveno biskupsko tijelo, sramimo se i žao nam je zbog grijeha i propusta katoličkih svećenika i katoličkih biskupa", rekli su u priopćenju kardinal Daniel DiNardo, predsjednik Američke biskupske konferencije i biskup Timothy L. Doherty, predsjednik biskupskog odbora za zaštitu djece i mladih. Vatikan nije želio komentirati zaključke Velike porote.

Crkva Razbijene iluzije Top News Iza tzv. hrvatske Crkve kriju se grabež, pedofilija...

Mike McDonnell, žrtva koja se pojavila u četvrtak na CNN-ovom "New Dayu", rekla je da je volio odlaziti u crkvu sa svojim roditeljima, ali su ga počela zlostavljati dvojica svećenika kad je imao 11 godina. Trebalo mu je cijelo desetljeće da se suoči s istinom o tome što se zapravo dogodilo.  

"Zlostavljanje je utjecalo na moje brakove, uzrokovalo zlouporabu opojnih sredstava i uništilo moju vjeru u Katoličku crkvu", rekao je McDonnell, koji je javno optužio i tužio dvojicu svećenika u Philadelphiji koji nisu bili obuhvaćeni najnovijim izvještajem. Jedan od optuženih svećenika se raspopio, dok je drugi uklonjen iz javne službe, svjedoče crkveni spisi.

"Ukrali su najsvetije što sam imao, a to je bila moja katolička crkva", rekao je. McDonnell je rekao da nije iznenađen što Vatikan nije odgovorio.

"Ovo je Rimokatolička crkva. To je ono što rade - skrivaju, varaju i proizvodit će spin od svake priče", rekao je. 

Carolyn, druga žrtva koja je govorila u videu pred porotom, rekla je da je prvi put susrela zlostavljača kad je imala oko 18 mjeseci.
"Bila sam još u pelenama, a ja sam pružila ruke prema njemu. Što sam bila starija, to je on češće imao ruke na meni", priča Carolyn, danas 37-godišnja žena, kroz suze.

A kad god čuje riječ "Bog", rekla je Carolyn, vrati joj se sjećanje na zlostavljanja. "Ta riječ me natjera da mislim na njega i jedino što osjećam je da je cijeli moj život bio laž."

Iako je Carolyn doživjela zlostavljanje desetljećima nakon Roberta, rekla je da je i tad bilo teško o tome govoriti.

"Osjećala sam se vrlo usamljeno, naročito jer je to bila moja riječ protiv Boga", kaže ona.

No, taj se osjećaj usamljenosti, nakon cijelog slučaja koji je završio pred Velikom porotom, naglo izgubio:

"Mislim da će ovo izvješće pomoći ljudima koji nemaju obitelj, jer će znati da ima puno ljudi koji nam vjeruju i koji su uz nas", rekla je.

I premda je Robert čekao na pravdu skoro 70 godina, rekao je da je uvijek vjerovao da će se to dogoditi: 
"Samo sam uvijek govorio: 'Neće me pobijediti.'"

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • pxuawvzq 19:39 21.Kolovoz 2018.

    Paula, lažeš ko pas,gdje su dokazi, bando komunjarska lažljiva.

  • bobanovac 19:19 21.Kolovoz 2018.

    Ima li dokaza

  • pavo1 07:48 21.Kolovoz 2018.

    Odvratno....vjeronauk izbaciti iz škola....tko želi neka ide u crkvu. Bljuje mi se od svega. Popovi se miješaju u politiku, siluju, kradu....a mnogi im se klanjaju...narod zatucan .....nepismene ovce kojima popovi manipuliraju...strašno