Top News
7644 prikaza

Hrvatski svećenici pedofili: I Hollywood zna za njih

Svećenik
Thinkstock
Zatvorske kazne, u onim rijetkim situacijama kada bi ih i dobili, bile su relativno blage

Prije mjesec i pol dana u javnost je izišla nova afera o mogućem pedofilu u crkvi. Riječ je o dobro poznatom slučaju splitskog fratra kojeg je crkva suspendirala i tek nakon što je čitava priča izišla u javnost se uključila i policija. U međuvremenu su se pojavila i špekulacije da bi se optuženi fratar mogao izvući na račun zastare, ali prema pisanju Večernjeg lista Crkva je provela internu istragu. 

"Istraga je efektivno započela 6. veljače i završena je za dva mjeseca, a osumnjičeni svećenik je suspendiran odmah 7. prosinca 2017. nakon zaprimanja prijave. U prvoj prijavi radilo se o tri svjedoka, tj. potencijalne žrtve, da bi se nakon javne objave pojavila još dvojica oštećenika. Važno je znati da, kada počne istraga, ona se ne može zaustaviti te da u Crkvi ne postoji zastara za to kazneno djelo", kazali su iz Crkve za Večernji. 

Papa Franjo IZ VATIKANA Top News Mračne tajne koje Crkva nikad neće otkriti

Dodali su da je u istrazi utvrđeno da je fratar dvojicu žrtava uznemiravao, tj. pokušao ih je navesti na spolni odnos, ali nije uspio, dok je kod dvojice to učinio te da je to kod jedne žrtve dvojbeno i teško dokazivo.

Vjerojatno najpoznatiji slučaj pedofilije u hrvatskoj katoličkoj crkvi je onaj Drage Ljubičića iz Banjola na otoku Rabu. Slučaj je toliko poznat da je završio čak i u odjavnoj špici Oscarom nagrađenog filma Spotlight koji se bavi razotkrivanjem pedofilije u Sjedinjenim Američkim Državama. Ljubičić je uhićen 2007. godine pod sumnjom da je u mjestu Banjol na otoku Rabu bludničio nad petoricom dječaka u dobi od osam do 11 godina.  U studenom 2009. pravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog pedofilije, pušten je iz zatvora u Lepoglavi prije odsluženja pune kazne. U zatvoru dobrovoljno prošao program vježbanja kontrole ponašanja. To, kao i njegova dob, pristojno vladanje i odsluženje većeg dijela kazne pridonijeli su odluci o puštanju. 

Nedjeljko Ivanov Svećenik i pohotnik Life Don pedofil iz Bibinja: Na ispovijedi me uhvatio za penis

Prvi pak svećenik osuđen za pedofiliju bio je Ivan Čuček, tadašnji župnik u zagrebačkom naselju Šestine. Nepravomoćno je osuđen na godinu i devet mjeseci zatvora zbog 13 slučajeva bludničenja na djevojčicama i zadovoljavanja pohote. Kasnije je osuđen na uvjetnu kaznu, šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine. Na ublaženu kaznu je, čini se, daleko najviše utjecalo to što je u Čuček otišao u mirovinu i više nije bio u kontaktu s djecom. Tijekom izdržavanja kazne je u medije dospjela informacija da je Čuček mijenjao župnika u Tuhelju gdje je obavljao sve svećeničke dužnosti. Između ostaloga, pripremanje djece osnovnoškolskog uzrasta za primanje sakramenta potvrde te ispovijed. 

Prema dostupnim informacijama, Čučeku se nije ništa dogodilo zbog toga.

Svećenik don Nedjeljko Ivanov, široj javnosti poznat kao pedofil koji je 2014. godine osuđen prema crkvenom kanoniku, zadarskim medijima požalio se krajem prošle godine kako ga vrh zadarske biskupije ne tretira primjereno zbog njegovog zdravstvenog stanja. 

Podsjetimo, Zadarska nadbiskupija je Ivanova umirovila nakon optužbi za seksualno zlostavljanje te ga smjestila u svoj dom za starije i onemoćale svećenike. Protiv njega nije pokrenut ni kazneni postupak jer su se tri njegove žrtve oglasile nakon mnogo godina pa su svećenikova zlodjela pala pod zastaru

Kune Milijarde kuna Ekonomix Pogodite po čemu je Hrvatska prva u EU

Na splitskom Općinskom sudu u prosincu 2011. započelo je suđenje fra Anti Maduniću, optuženom da je zlorabio svoj položaj kako bi imao odnos s dvije maloljetnice. Fra Madunić je bio župnik u Prološcu Donjem, nedaleko od Imotskog, a njegove seksualne eskapade razotkrila je časna sestra. Fra Madunić je tada uz kajanje priznao da je spolno općio s dvije djevojke koje su mu se same ponudile za svotu od tisuću kuna. Kazao je da su mu se nudile još dvije mještanke, ali je njih odbio. Župnik je s djevojkama izmijenio na tisuće erotskih SMS-ova, a slao im je i poruke sa slikom svog spolovila, objavili su 24sata.

Svećenik je osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora, ali je u procesu ponavljanja suđenja preminuo u 64. godini života.

Mladen Kožina pao je s tisućama snimaka dječje pornografije i nije dokazano da je nekoga zlostavljao. Uhićen je u listopadu 2011. godine da bi se uskoro nagodio s tužiteljstvom i priznao krivnju. Dobio je godinu dana zatvora, a posebno je zanimljivo da je Kožina uhvaćen u velikoj policijskoj akciji međunarodnog karaktera u organizaciji britanskog Scotland Yarda. 

Bernard Law Nikad kažnjen Top News Štitio je svećenike pedofile i bio sramota Vatikana

Jedan svećenik osuđen je u jesen prošle godine na dobrotvorni rad nakon što se zaključilo da je imao spolni odnos s maloljetnim dječakom. "Niti je žrtva govorila o silovanju, niti je ijedan dokaz u spisu ukazao na to da je bila riječ o silovanju. Okrivljenik je optužen za spolni odnos bez pristanka. U smislu da žrtva kao osoba koja je imala 16 godina nije bila u mogućnosti dati valjani pristanak za spolni odnos zbog svoje ovisnosti o svećeniku", rekao je osječki sudac Ivan Sajter.

“Sud je optuženiku za terećeno kazneno djelo izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine te ju zamijenio radom za opće dobro na slobodi. S obzirom na sve okolnosti počinjenja kaznenog djela i činjenicu da se radi o teškom kaznenom djelu protiv spolne slobode, ovo Državno odvjetništvo izrečenu kaznenopravnu sankciju smatra neprimjerenom i protivnom svrsi kažnjavanja te će stoga po primitku pisanog otpravka presude podnijeti žalbu protiv navedene presude”, javili su iz osječkog Općinskog državnog odvjetništva, koje je svećenika optužilo čitavih 11 godina nakon počinjenja djela. Optužnica je, naime, podignuta tek 2013. godine.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 18:45 20.Svibanj 2018.

    samo kastracija će uništiti pedofiliju,da je moje djete stradalo od ti pohotnika nebi se dvojila dva puta ....po kratkom postupku ,koji su to gadovi da iskorištavaju djecu ,fuj ,gade mi se.....

  • Avatar Prom Jedan
    Prom_Jedan 18:11 18.Svibanj 2018.

    NEMOJTE tako! 86% rvata su katolici pedofilsko nakaradne religije. Zamislite kako je njima. Kako je njihovoj djeci, posebno ministrantima. Bolje je o tome šutjeti i pustiti ih da uživaju u plodovima onog što su sami zasadili. Jer uvijek su žrtve ... prikaži još!e katolici. Trebalo bi pedofiliju u rvata katolika proglasiti tabu temom od posebnog pijeteta.