Top News
1381 prikaza

Trump će morati odgovarati na škakljiva pitanja

Donald Trump
PA/Pixsell
Predsjednik Trump, čini se, neće moći izbjeći svjedočenje o svojoj povezanosti s Rusijom tijekom predsjedničkih izbora

Posebni savjetnik za istragu povezanosti ruskog uplitanja u predsjedničku kampanju Donalda Trumpa Robert S. Mueller odlučan je u tome da u sljedećih nekoliko tjedana ispita i trenutačnog predsjednika SAD-a, donosi Washington Post.

Trumpovi odvjetnici, kažu Postovi izvori, mobilizirali su se kako bi osmislili strategiju koja bi predsjedniku omogućila da limitirano odgovara na pitanja, čak i da odgovara pismenim putem. Tako je na pitanja istraživačke komisije krajem osamdesetih odgovarao predsjednik Ronald Reagan tijekom istrage u aferi Iran-Contra. Trumpovi su odvjetnici odbili komentiratiti navode da će i predsjednik Trump morati 'odraditi' intervju sa savjetnicima za istragu.

Donald Trump | Author: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Mueller i njegova ekipa pokušavaju saznati dvije stvari. Prva je je li Rusija, i do koje mjere, intervenirala u predsjedničke izbore 2016. godine s ciljem da Trumpu, kao 'svojem' kandidatu, osigura pobjedu nad Hillary Clinton, a druga je koliko su Trump, njegovi savjetnici poput Jareda Kushnera i Bijela kuća opstruirali pravdu te nakon izbora Donalda Trumpa koristili sve raspoložive resurse da prekinu istragu

Trump nije prvi predsjednik SAD-a koji je za vrijeme mandata pozvan da svjedoči u istrazi. Bill Clinton je prvi predsjednik kojem je uručen sudski poziv te se morao usmeno izjasniti o svojon aferi sa stažisticom Monicom Lewinsky. Ispitivanje je trajalo četiri sata. Toliko je trajalo i ispitivanje kandidatkinje za predsjednicu Hillary Clinton, koja je davala iskaz o tome zašto je korespondenciju vodila sa privatnih servera, čime je kao državna tajnica ugrozila državnu sigurnost. Prije 14 godina specijalni tužitelj Patrick J. Fitzgerald ispitao je i tadašnjeg predsjednika George W. Busha o povjerljivim informacijama koje su, navodno, curile iz Bijele kuće. 

Hillary i Bill Clinton | Author: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL

Trumpovi su odvjetnici predsjedniku preporučili da bude susretljiv prema istražiteljima te na taj način pokaže kako nema što skrivati, no u Bijeloj kući navodno vlada panika, a oni se već tjednima bave pokušajima da izbjegnu susret s Muellerom. U svibnju je Trump dao otkaz čelnom čovjeku FBI-ja Jamesu B. Comeyju koji je rekao 'kako ne može komentirati postoje li dokazi da je Trump u kampanji imao pomoć Rusije', a nekoliko je puta i objavio i namjerno varljive izjave vezane uz susret svog sina i zeta s Rusima. Mueller će i zbog toga, kažu izvori, inzistirati na susretu. 

Robert Mueller i James Comey | Author: JASON REED/REUTERS/PIXSELL JASON REED/REUTERS/PIXSELL

- Samo da znate, nije bilo nikakvog zločina. Možda je pokvarena Hillary pod istragom, ali meni kažu da ja nisam - rekao je prije dva dana Trump nakon što je upitan hoće li svjedočiti. Trenutni predsjednik SAD-a ima neslavnu prošlost - u jednom je slučaju zabilježeno da je pod prisegom lagao čak trideset puta.

Prije 11 godina Donald Trump tužio je novinara Timothy L. O'Briena koji je napisao da je Trump vlasnik trideset posto udjela u jednom građevinskom projektu na Manhattanu. Trumpa je to razljutio jer je 'njegov udio umanjen kako bi ga se prikazalo u lošem svjetlu'. Odvjetnici novinara medijskog i građevinskog mogula pozvali su na ispitivanje koje se razvuklo na dva dana. Osim što se ispostavilo da je O'Brien bio u pravu kada je napisao da je Trump vlasnik trideset posto udjela, a ne pedeset, tijekom ispitivanja još je 30-ak puta uhvaćen u direktnom laganju ili konfabuliranju, i to pod zakletvom. S obzirom da nije imao gdje pobjeći Trump je odgovornost za svoje laži prebacivao na druge suradnike, loše pamćenje ili krivu interpretaciju javnosti.

Timothy O'Brien | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Lagao je o vrijednosti svojih kompanija, o broju zaposlenih, o zaradi, o cijenama svojih nekretnina, o posudbi novca od oca i mnogim drugim stvarima kako bi još dodatno 'napuhao' svoj uspjeh i važnost.

Nakon što je sud dva puta odbacio njegovu tužbu Trump je rekao kako 'je uspio u onome što je naumio, a to je uništiti trećerazrednog novinara koji je onda morao platiti i sudske troškove'.

O'Brien, sada izvršni urednik Bloomberg Viewa, Trumpu je poručio kako je i o tome lagao. Troškove suđenja platio je Trump, a njegovu obranu platili su izdavačka kuća i osiguravatelj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:17 11.Siječanj 2018.

    trump je katastrofa

  • Stephen234 13:33 10.Siječanj 2018.

    Ponuda zajma !!! Mi smo zajam usluga Stephen Williams Dajemo financiranje dugoročnih i kratkoročnih kredita. Nudimo sigurne i povjerljive kredite po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2% godišnje, osobni zajmovi, debt consolidation, poduzetnički kapital, komercijalne zajmove, poslovne zajmove, hipotekarni kreditiiti ... prikaži još!i i krediti za bilo kojeg razloga! Ako ste zainteresirani, ne ustručavajte se kontaktirati nas s informacijama u nastavku e-pošte, kontaktirati stephenswillsloan@gmail.com