Top News
3399 prikaza

Svi su prodali i izdali narod kojem su planine jedini prijatelj

Izbjeglički kampovi u Kurdistanu
1/12
Andy Bush/News Syndication/PIXSELL
Povijest Kurda prepuna je lažnih obećanja da će steći vlastitu domovinu, a posljednja prijevara je ova Trumpova

Povijest Kurda se opet ponovila. Prokletstvo prati ovaj narod već stoljećima. Kao što su ih sada izdali Amerikanci da se ne bi zamjerili bogatijim i moćnijim zemljama, koje imaju ili vojnu snagu ili naftu, tako je bilo i mnogo puta kroz povijest kad je u pitanju ova brojna etnička skupina s 36 milijuna ljudi.

Potraga za njihovom vlastitom zemljom u kojoj bi mogli slobodno govoriti svoj jezik, pravo je koje im se uskraćivalo veći dio 20. stoljeća, piš Yahoo News.

Odluka predsjednika Trumpa prošle nedjelje, nakon razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali bez savjetovanja s Pentagonom ili State Departmentom, utrla je put najnovijoj izdaji.

Povlačeći američke trupe s područja sjeveroistočne Sirije, Trump je otvorio vrata Erdoganovoj "Operaciji proljeće mira" za stvaranje sigurne zone od oko 150 km u dubinu sirijskog teritorija uz granicu s Turskom zbog, kao što je to Erdogan opisao – pobjede nad 'terorističkom kurdskom vojskom'.

A tu za Erdogana terorističku vojsku, podržavao je SAD u borbi protiv ISIL-a i zvala se Sirijske demokratske snage, pa Trump njihove pobjede danas pripisuje sebi.

Sličan scenarij s Kurdima odvijao se i 2003. godine nakon što su kurdski borci pomogli Amerikancima da svrgnu iračkog diktatora Sadama Huseina. I tad su se Kurdi ponadali da će dobiti konačno svoj teritorij Kurdistan, ali kako je napisao novinar Timothy Noah tada je Kurde opet 'sjebala' tradicija.

Kurdi bježe iz Sirije Opet izigrani Top News Tko su zapravo Kurdi i zašto su važni za cijeli svijet?

Povijest izdaje i neprijateljstva s Turskom započinje prije jednog stoljeća s Mustafom Kemalom Atatürkom, koji je modernu tursku državu stvorio iz ruševina Osmanskog carstva. Već tisućljećima Kurdi - tradicionalno poljoprivrednici i stočari vješti u tkanju tepiha, obradi bakra i borbi na konjima (poput kurdskog ratničkog heroja Saladina) - živjeli su u planinskim regijama koje se prostiru na teritoriju današnjih Turske, Iraka, Sirije i Irana.

Procjenjuje se da ih je oko 36 milijuna,a većina su sunitski muslimani, objedinjeni su svojim kurdskim jezikom - sličnom farsiju u Iranu - i nadom u vlastitu državu, idejom koja je prvi put službeno artikulirana u eri izgradnje zemlje nakon Prvog svjetskog rata.

Dok je saveznički Ugovor iz Sèvresa iz 1920. godine spominjao zemlju za Kurde, karizmatični turski maršal, Atatürk, kojeg su Kurdi u početku podržavali, imao je drugačije ideje kada je preuzeo vlast u novoj Republici Turskoj 1923. godine.

 | Author: privatni album privatni album

Odbijajući priznati Kurdistan ili bilo koju od bezbrojnih etničkih grupa i jezika širom svoje zemlje, Atatürk je umjesto toga nametnuo turkifikaciju širom nove republike. Svi su stanovnici morali promijeniti svoje ime, modernizirati svoju odjeću - zabranio je nošenje turbana i fesa - i naučiti novi jezik, ovaj pisan latiniziranim slovima. Religija je bila obezglavljena, obrazovanje je bilo obavezno, uskoro su žene mogle glasati.

U javnosti se mogao govoriti samo jedan jezik, sačuvana je jedna kultura, a to je bila turski. Oni koji nisu prihvatili tu njegovu viziju mogli su samo računati na vojni odgovor.

Erdogan u Washingtonu poslao snagatore da tuku prosvjednike, svibanj 2017. Pošto more krvi? Top News Trump Kurde izručuje Erdoganu zbog svog nebodera?

No, nakon desetljeća nasilnih ustanka, potraga Kurda za vlastitom zemljom konačno se ostvarila nakon Drugog svjetskog rata, rata koju je Turska zajedno s Kurdima uglavnom izbjegla, što je Trump spominjao ovih dana i rekao da se Kurdi nisu iskrcavali u Normandiji, da bi opravdao svoje uskraćivanje pomoći ovih dana.

Ali 22. siječnja 1946., uz podršku Sovjetskog Saveza, Kurdska Republika Mahabad stvorena je na komadiću zemlje na sjeverozapadu Irana koji je zauzela Crvena armija. Postavljene su kurdske štamparije i otvorene škole, predavanje na kurdskom jeziku, prvo sjeme posađeno je na kurdskom tlu. Do kraja godine, međutim, Sovjeti su se povukli i iranski šah povukao je Mahabad, obećavajući više autonomije, ali umjesto toga okončao je njihovu neovisnost svrgavanjem kurdskih vođa. 

Tijekom 1980-ih san se ponovno oživio. Mladi turski Kurd, Abdullah Öcalan, okupio je hiljade Kurda kako bi se borili za neovisni Kurdistan izrezan iz dijela Turske. Gerilska Kurdistanska radnička stranka (PKK) objavila je rat turskoj vladi i započela napad na vojne i državne objekte. Taj gerilski rat traje do danas, usprkos povremenim prekidima vatri, do sada je odnio 40.000 života na obje strane. Novi napadi PKK-a, poput Kurdistanskih jastrebova slobode ili TAK-a, ciljaju i civilne objekte, poput istanbulskog nogometnog stadiona, koji daju Erdoganu argumente da ih zove terorističkom vojskom. 

Kurdski kamp | Author: Robert Valdec Robert Valdec

U iransko-iračkom ratu, Iran, nadajući se da će oslabiti svog neprijatelja, podržavao je Kurde koji se bore protiv Sadama Huseina. Irak je protjerao hiljade Kurda u Iran, ali Iran ih je poslao natrag 1984. Četiri godine kasnije, iranske snage pomogle su Kurdima da zauzmu sjeverni irački grad Halabja. Saddam je reagirao kemijskim napadom - događaj je prerastao u svjetski skandal kad je George Bush objavio svijetu da Hussein ubija vlastiti narod kemijskim oružjem.

Kad je Bush stariji 1991. godine pozvao Kurde na sjeveru Iraka i šiite na jugu "da uzmu stvari u svoje ruke, da prisile diktatora Sadama Husseina da odstupi", slušali su i uspostavili kratkotrajnu pobunu kojom je Sadam poljuljan.

Oružje u ISIL-u Kamp Top News Mjesto gdje nastaje nova generacija ISIL-ovaca

Kada je Bush mlađi 2003. godine objavio da se SAD vraća da sruši Sadama Kurdi na sjeveru ponovno su se odazvali pozivu za pomoć - i opet bili razočarani kad je rezolucija UN-a o uspostavljanju post-Sadamovskog Iraka ignorirala njihov zahtjev za neovisnim Kurdistanom.

Novi irački ustav, međutim, Kurdima je dao ograničenu moć i autonomiju kao dio kurdske regionalne vlade, a na sjeveru je počeo funkcionirati improvizirani Kurdistan, smješten u Kirkuku bogatom naftom. Kurdi su se 2014. godine borili protiv ISIS-a za kontrolu nad gradom i pridružili se SAD-u u petogodišnjoj borbi protiv kalifata.

Kurdi su pokušavali i u Turskoj: Narodna demokratska stranka, prokurdska politička stranka, postala je treća najpopularnija stranka u zemlji i zauzela je mjesta u turskom parlamentu.

 | Author: privatni album privatni album

Kurdi u Iraku izglasali su 2017. godine odcjepljenje, pokret koji je ugasila središnja vlada u Bagdadu. Međutim, kako su se nade u Iraku prigušile, u Siriji su se pojavile. Veliki dio sjeveroistočne Sirije, poznat kao Rojava - "zemlja u kojoj zalazi sunce" - pokazao se demokratskim eksperimentom u ratom razorenoj Siriji.

Dom milijuna milijuna Kurda, autonomna regija, koja graniči s turskom granicom, počela je de facto funkcionirati kao Kurdistan. Život je bio relativno miran pod stražom sirijskih demokratskih snaga koje su predvodile kurdske snage, pod implicitnom zaštitom američkih trupa.

Ali to se promijenilo prije nekoliko dana kada je nakon razgovora s Erdoganom, Trump pristao okrenuti leđa svojim kurdskim saveznicima. I dok je senatorica Lindsey Graham nagovarala naciju da se “mole za naše kurdske saveznike koje je Trumpova administracija besramno napustila”, a predsjednik se apsurdno žalio da Kurdi nisu pomogli Americi u Drugom svjetskom ratu, Kurdi su ponovno tražili skloništa od turskih raketa, ponavljajući svoju staru poslovicu:"Mi nemamo prijatelja osim planina."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:08 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site