Top News
558 prikaza

Tajkun s krim dosjeom koji želi biti predsjednik

Donald Trump
Ron Sachs/DPA/PIXSELL
Prije četiri godine protiv Trumpa su se vodile tužbe, imao je niz upitnih partnera i njegovo poslovno carstvo nije moglo izdržati paljbu koja je trebala uslijediti tijekom predsjedničke kampanje

Prije nego je počeo koketirati s posljednjim američkim predsjedničkim izborima, istraženi su mutni poslovi Donalda Trumpa, koji su prvi put otkriveni 1992. godine. 

19 godina poslije otkriveno je da jedan od zavjernika koji je sudjelovao u masivnoj prijevari s dionicama iz 2000. godine bio njegov suradnik koji je izbjegao zatvor tako što je pomogao da se zatvori 19 drugih osoba, uključujući i šest članova njujorških mafijaških obitelji. 

Dva suradnika su mu bila u zatvoru zbog optužbi vezanih uz kokain; jedan partner je optužen zbog trgovine maloljetnicama nakon dramatične racije helikopterom na njegovu jahtu nedaleko turske obale; te je upravo tad bila u tijeku tužba protiv Trump Sohoa u kojem je njegova kći Ivanka, između ostalih, optužena zbog lažnog predstavljanja.

"Nisam imao pojma kako će me 'razvaliti'", izjavio je Trump pet dana prije nego što je odustao od predsjedničke utrke u koju nikada nije službeno ni krenuo.

Donald Trump | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Trump je znao što ga čeka kad se zaputio u New Hampshire, jer nakon što je 2011. priča o njemu pompozno objavljena u The New York Timesu (čak je zaslužio i cijelu naslovnicu), navodno su ga tužile stotine ljudi koji su kupili apartmane koje je njegova tvrtka upravo gradila. 

Nakon toga je dao svoj posljednji (pred)predsjednički intervju na CNBC-u, te je dokazao da mu diplomacija nije jača strana, jer se obrušio na sve koji su se usudili pisati protiv njega.

No izgleda da je ovaj put svjestan koliko ga njegova eksplozivnost i ego može koštati, čak i poslovnog carstva, te može izložiti na nemilost javnosti ne samo sebe nego i svoje partnere, kao i djecu.

Novinare je izbjegavao ili tužio

A prije četiri godine, kad je došao do tog otkrića, počeo je izbjegavati novinare u širokom luku. Kad bi ga novinari kontaktirali, ako su prethodno pisali o njegovim aferama, umjesto potvrde primili bi prijetnju tužbom.

U jednom slučaju doduše nije stao na prijetnji, nego je tužio Tima O'Briena (jednog od urednika Huffington Posta) koji je pisao o Trumpu 2005. godine. Nakon dvije godine parničenja, O'Brien je pobijedio, a novinar Wayne Barrett, koji je i sam prije pisao o Trumpu, domogao se zapisnika s Trumpovim dvodnevnim svjedočenjem na sudu, zahvaljujući kojem je vidio koliko je mračna bila cesta kojom je putovala Trumpova karijera tih godina.

Uz to što je bio televizijska ličnost, Trump je fino zarađivao licencirajući svoje ime za različite hotele i apartmanske projekte, da ne spominjemo madrace i brendove votke. 

Njegov najčešće spominjani partner u poslu s apartmanima i hotelima bila je mala tvrtka Bayrock grupa, koja je imala sjedište u Trump tornju na Petoj aveniji 2005. godine, kad su počeli s partnerstvom. Trump i Bayrock ujedinili su se u Trump Soho porojektu, kao i na još nekim hotelima.

Dva dana prije negoli je Trump svjedočio na O'Brienovom suđenju, The New York Times objavio je priču kako je izvšni direktor Bayrocka, Felix Sater, završio u zatvoru nakon što je u tučnjavi u baru okrhnutom vinskom čašom napao burzovnog mešetara. Uspio je teškom mukom izbjeći drugi odlazak u zatvor, jer je imenovao urotnike u ogromnom slučaju savezne prevare iz 2000. godine.

Surađivao je u 40 milijuna vrijednoj prijevari dionicama, što je rezultiralo s 19 priznanja krivice i zatvaranjem šestorice mafijaša, uključujući i nećaka od Carmine 'Zmije' Periscoa i šogora Sammyja 'Bika' Gravana.

Sater, sin poznatog ruskog mafijaša, čije je mini spremište sadržalo dva neprijavljena pištolja i pušku, ustvari je djelovao iz ureda iz Trumpove nove zgrade na Wall Streetu sa Salom Laurijem. Lauria, koji je izjavio da je kriv za reketarenje, poslije je u memoarima objavio da je sve radio u dogovoru s Trumpom.

Krv nije voda, tj. kako su i djeca nastavila slijediti očeve korake

Ivanka Trump | Author: Wikipedia Wikipedia

Obitelj Trump poslovala je i s dva muškarca osuđena zbog dilanja kokaina, jednim u Turskoj i drugim u Philadelphiji.

Engin Yesin, čija je tvrtka tvrdila da posjeduje turska prava na 500 milijuna vrijedan projekt Trumpovih tornjeva u Istambulu, dobio je šestogodišnju kaznu zatvora zbog toga što je u SAD-u bio optužen zbog posjedovanja kokaina.

On je tvrdio da je svoje poslove s Trumpom proslijedio Duganu Holdingsu, turskom gigantu i medijskoj kompaniji koja je dobila kaznu od 2.5 milijardi zbog višegodišnjeg izbjegavanja plaćanja poreza.

Kad su ga tijekom svjedočenja na O'Brienovom slučaju pitali o istambulskom projektu, Donald je lopticu prebacio na svojeg sina, tvrdeći da se on bavio tim poslom, a 2009. godine je Donaldova kći Ivanka u Istambulu organizirala veliku konferenciju za medije na kojoj je izjavila da je 45 posto jedinica već zauzeto.

U Trump toranj u Philadelphiji je pak bio uključen bivši diler kokaina Raoul Goldberg koji je 2000. osuđen na 46 mjeseci zatvora, te je bio na uvjetnoj kazni kad je počeo raditi na gradnji tornja 2005. godine.

Iako je za Trumpove trebala biti riječ tek o licenciranom poslu, Ivanka i Donald mlađi su se toliko uključili u posao da su dogovorili sve poslove vezane uz uređenje spa i restorana u kompleksu. Goldberg, koji je iznenada nestao s projekta, kao i Sater, izjavio je 2006. da se svakodnevno čuo s jednim od dvoje Trumpove uključene djece, koji su očito duboko zabrazdili u očevim poslovima.

Ostatak teksta priočitajte u Daily Beastu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.